Teknoloji Bu Araba Yazıcıdan Çıktı!

Bu Araba Yazıcıdan Çıktı!

10.09.2014 - 16:01 | Son Güncellenme:

Bir yarış arabası yapmak ne kadar zor, pahalı ve ince işçilik gerektiren bir tahmin edersiniz, peki 3D yazıcı ile yapılsa nasıl olur?

Bu Araba Yazıcıdan Çıktı

Pazar analizi firması Canalys’e göre 2018’de 3D yazıcı piyasası 16.2 milyar Dolar büyüklüğe ulaşacakmış. 3D yazıcı teknolojisinin ameliyatlarda ve uzay istasyonunda bile kullanılmaya başlandığını düşünürsek olmayacak iş değil.

Haberin Devamı

Şimdi acaba bu pazar büyüklüğünün ne kadarı yarış arabası parça üretiminden gelecek diye merak etmeye başladık. Strakka Racing firmasının yöneticisi Dan Walmsley bu konuda pek ümitli. Firmanın uluslararası World Endurance Championship (WEC) otomobil yarışı için ürettiği yarış arabasında şimdiden 3D yazıcıdan çıkan parçalar kullanılmaya başlanmış bile.

WEC, içinde Le Mans 24 uzun mesafe yarışının da dahil olduğu bir dizi dayanıklılık ve performans yarışından oluşuyor. Dolayısıyla bu yarışlara katılacak arabalar çok dayanıklı, hafif, az benzin harcayan araçlar olmalı. İşte Strakka Racing firması da 3D yazıcıdan ürettikleri parçalar ile arabalarının bu özelliklerini geliştirmeyi planlıyor.

Yeni araçları olan Strakka Dome yarış arabası için bazı parçaları 3D yazıcıdan çıkartıp denemeler yapmışlar. Bir parçanın tasarım aşamasından gerçekliğe dönüşmesi normal üretim yöntemleri ile 3-4 hafta alırken, 3D yazıcı ile 1-2 gün içinde sonuç alabiliyorlar. Şu anda Strakka Dome modelinin yaklaşık %5 kadarı 3D yazıcıdan üretilen parçalarla inşa edilmiş. Walmsley gelişen teknoloji sonucunda, 5 ile 10 yıl içinde yarış arabasının %70-80 kadarının 3D yazıcı ile üretilebileceğini tahmin ettiklerini söylüyor.