Teknoloji Bu Biyonik Ele İnanamayacaksınız!

Bu Biyonik Ele İnanamayacaksınız!

27.03.2015 - 16:19 | Son Güncellenme:

Gelecekte elimizi kolumuzu daha gelişmiş ve sağlam biyonik olanlarla değiştirir miyiz bilinmez; ancak buna ihtiyacı olanlar için güzel haberler geliyor.

Bu Biyonik Ele İnanamayacaksınız

, bugün için hassaslık bakımından pekiyi durumda olmayan biyonik eller, görülen o ki yavaş yavaş gerçek ellerin hassasiyetine kavuşacaklar.

Haberin Devamı

Saarland Üniversitesi’nin (Almanya) çalışmalarıyla vortaya çıkmış olan resimdeki biyonik el, bildiğimiz kas görevi gören akıllı nitinol (nikel titanyum) teller kullanıyor. Biyonik kolun bu kadar hassas olması da bu teller sayesinde gerçekleşmiş. Isıtılarak ve soğutularak gerilen/gevşetilen teller, süreç sonunda orijinal konumuna kendiliğinden dönüyor. Yani bunun için ekstra bir çaba sarf etmeye gerek yok. Son derece ince ve bir o kadar da güçlü olduklarından da, yapılan hareketler hem daha doğru; hem de daha hızlı gerçekleştirilebiliyor.

Teknolojinin, henüz çok genç olduğunu belirtmeliyiz. Yani alınacak daha çok yol, yapılacak çok deney var; fakat başlangıç için hiç de fena sayılmaz elbette. Bunun yanı sıra, bu biyonik el sadece insanlarda kullanılmayabilir. Hatta sadece biyonik el de değil; tüm bu akıllı nitinol teller, geleceğin robotlarının kas sistemini oluşturabilir. Bu da, görünüm ve hareketleriyle insana çok daha fazla benzeyen robotların ortaya çıkması demek. Stephen Hawking, Elon Musk ve Steve Wozniak‘ı daha çok korkutacak bir gelişme olur bu da şüphesiz.

Haberin Devamı

Sözün kısası, hepimizin bildiği gibi gelecek sürprizlerle dolu. Bekleyip görmek ise, şu anda yapılabilecek en mantıklı şey.