Teknoloji Haberleri Bu kampanya Vista’yı desteklemiyor

Bu kampanya Vista’yı desteklemiyor

09.10.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Son günlerde herkes bana 'Her eve bir bilgisayar’ kampanyasını soruyor. Kampanyanın koşulları, fiyatı ve kalitesi merak konusu. Sorunun cevabından önce bu konuyla ilgili birkaç konuya açıklık getirmek gerek

Bu kampanya Vista’yı desteklemiyor

ÜNSAL EREKE

Türk Telekom, Microsoft, Intel, Vestel ve Casper’ın işbirliğine gittiği 'Her eve internet, her eve bilgisayar’ kampanyasını Başbakan Tayyip Erdoğan tanıttı. Konu, Türkiye için oldukça önemli.

Bizde adettendir, her hükümet bilişim teknolojilerine yakın olduğunu göstermek için bu tip kampanyalar yapar ama ne yazık ki şimdiye kadar yaşadığımız tecrübeler bu kampanyaların istenilen sonucu vermediğini gösteriyor. Türkiye bir bilişim ülkesi olmaktan çok bir bilişim çöplüğü olma hedefinde ilerliyor.

Eski teknolojilerle donatılmış bilgisayarlar hem de bu teknolojilerle yeni tanışacak olan insanlarla buluşturulmaya çalıştırılıyor. Son olarak Microsoft’un Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için hazırladığı 'kısıtlandırılmış, sınırlandırılmış’ işletim sistemi böylesine büyük ölçekli bir kampanyada yer alıyor.
Düzenlenen kampanyada 'Windows Starter Edition’ var. Bilgisayarda sadece üç pencere açılabiliyor. Başka pencere açmak istediğinizde öncekilerden birini kapatmalısınız. Basit ama önemli bir kısıtlama. 

Haberin Devamı
Lisanslı ürün var
Bu arada Microsoft’un 2007 ocağında yani sadece 3 ay sonra yeni işletim sistemi Vista’yı çıkaracağını da unutmayalım. Bu bilgisayarları alacak olanların Microsoft’un yeni işletim sistemi Vista’nın en azından 1GB RAM ile çalışacağından hatta 2GB ile iyi performans göstereceğinden haberleri olmalı. Kampanyadaki donanım seçeneklerinde sadece 256MB ve 512MB RAM seçenekleri mevcut...

Bu arada, kampanyanın avantajları iki aylık ücretsiz ADSL internet erişimi ve taksitlendirme seçenekleri. Ama buna benzer donanımları piyasada benzer fiyatlara bulabilmek mümkün. Tabii Microsoft’un işletim sistemi ve ofis programlarının fiyatı da bu kampanyada avantaj olarak sunuluyor. Fakat şu unutulmamalı ki, dünyada hâlâ ev kullanıcıları içinde bu yönde programları ücretli kullananların sayısı çok düşük.

Hatta Türkiye bu alanda (lisanssız yazılım kullanımı) başı çeken ülkeler arasında. Bu tespit Microsoft kampı haline dönen BSA’nın verileri. Tabii bu durumu desteklemediğimizi belirtelim.

Intel’siz kampanya olmuyor...
Ayrıca Intel’in kampanyadaki hakimiyeti de gözlerden kaçmıyor. AMD firmasının kampanyada adının bile geçmiyor olması üzüntü verici. Haksız rekabet başvurusu gelirse, Rekabet Kurulu konuyla ilgili bir karar verecektir. Şunu da hatırlatalım ki, bu yönde kampanyalar sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada tartışılıyor.

Peki, bu kampanyadan yararlanalım mı? diye soruyorsanız, birkaç ay içinde Microsoft’un 'öylesine üstün özelliklere sahip olduğunu’ anlatacağı Vista’yı bekleyin derim. Tabii, kampanyadaki bilgisayarlarda Vista çalışamayacak, bunu da not edelim.

Son bir not: Dünkü gazetelerde Bimeks’in verdiği bir ilan vardı. 1.6 GHz işlemci, 512 MB RAM, 60 GB HardDisk. Dell dizüstü bilgisayar (laptop). Lisanslı Windows XP var. Fiyatı ise 499 dolar + KDV. Bimeks’ten bin dolar ve üzeri alışveriş yapanlar kampanyadan yararlanıyor. Yorumsuz...

İşte 200 bin bilgisayar satışı hedeflenen kampanya
İki ayrı konfigürasyonda, Vestel ve Casper markalı masaüstü bilgisayarlar, farklı işletim sistemleri, farklı hız ve hafıza kartı gibi özelliklerle ve farklı fiyatlarla sunuluyor. Birinci seçenek fiyatı 371 dolar + KDV, ikinci seçenek 481 dolar + KDV.

Farklarına gelince: Birinci seçenekte 256 MB RAM, Celeron işlemci, 128 MB ekran kartı, Windows Starter Edition bulunurken, ikincisinde 512 MB RAM, Pentium 4 işlemci, 256MB ekran kartı ve Windows Home Edition var. İlk iki ay için ADSL ücreti alınmıyor. Kampanyanın süresi 1 Ekim - 31 Aralık 2006.