Oyun Bu oyunları çocuklardan uzak tutun, çünkü...

Bu oyunları çocuklardan uzak tutun, çünkü...

17.01.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

ABD’de National Institute on Media and the Family’nin yayımladığı “çocuklar için yararlı ve zararlı oyunlar” raporunda, 3-17 yaş ve üzerini kapsayan kullanıcı aralığıyla ilgili çarpıcı bilgiler yer alıyor.

Bu oyunları çocuklardan uzak tutun, çünkü...

Geçen haftaki teknoloji sayfasında son dönemde piyasaya çıkan zararlı ve yararlı oyunlar listesinin yayımlanmasının ardından, “zararlı” olarak adlandırılan oyunların ne sebeplerle bu kategoride değerlendirildiği merak konusu oldu.
ABD’de National Institute on Media and the Family’nin (NIMF - Ulusal Medya ve Aile Enstitüsü) yayımladığı “çocuklar için yararlı ve zararlı oyunlar” raporunda, 3-17 yaş ve üzerini kapsayan kullanıcı aralığıyla ilgili çarpıcı bilgiler yer alıyor.
Şiddet, seks, küfür...
Raporun konuyla ilgili bölümüne bakıldığında, “zararlı” kategorisindeki oyunların, şiddet, katliam, silah ve uyuşturucu kullanımını özendirmek gibi gerekçelerle listede yer aldığı görülüyor.
Aile yapısını tehdit ettiği öne sürülen, şiddet içerikli oyunların uzmanlar tarafından değerlendirilerek kategorize edildiği listede, “Blitz The League II” listenin başında yer alırken bu oyunu sırasıyla Dead Space ile Fallout 3 izliyor.
Blitz The League II, içeriğini bir spor dalı olan Amerikan Futbolu’ndan alıyor. Dostane bir spor oyunu olmadığı belirtilen oyunda, ‘kortizon ve uyuşturucu kullanımının özendirildiği’, ‘dövüş ve kan gibi öğelerin normal birer oyun kuralı olduğu’, kazanılan maçlardan sonra sokak kadınlarıyla partiler yapıldığı’ belirtilerek, listenin ilk sırasında yel aldığı bildiriliyor.
Dead Space, korku ve ölüm temalı içeriğiyle, Fallout 3 ise şiddet, ölüm, seks, hap kullanımını özendirme ve küfürlü dilinden dolayı listeye girmiş durumda. Listede yer alan diğer oyunların da bu iki oyunda öne çıkan özelliklerden dolayı zararlı içeriğe sahip olduğu belirtiliyor.

Türkiye’de satış listesinde

Zararlı içerik yönünden tartışmalı bulunan oyunlar ABD’de faaliyet gösteren bir kuruluş tarafından açıklanıyor olsa da, konu Türkiye’deki aile ve çocukları da oldukça yakından ilgilendiriliyor. Çünkü NIMF’in yayımladığı listede dikkat çekilen tüm oyunlar Türkiye’de de kolaylıkla satın alınarak, oynanabiliyor.
Öte yandan Türkiye pazarı ve Türkçe dili oyun dünyası için büyük bir pazarı işaret etmediğinden, oyunlar, İngilizce içeriğe sahip olarak geliyor. Ebeveyn denetimi konusunda bu yüzden de sorun yaşanabiliyor.
Ebeveynlerin konsol tarafında PlayStation, Wii ve Xbox 360; yazılımda ise Vista ve Mac OS’un içerisindeki kontrol ve denetim programlarını etkin olarak kullanması raporda tavsiye ediliyor.