Teknoloji Bu uygulama Hayat Kurtarıyor!

Bu uygulama Hayat Kurtarıyor!

15.07.2013 - 14:26 | Son Güncellenme:

Ülkemizin en büyük problemi yaşanan her şeyi çok çabuk unutmamız. Bundan 14 sene önce 17 Ağustos 1999 depreminde Richter ölçeğine göre 7,5 şiddetindeki depremle ülkemizde yaşayan büyük çoğunluk deprem ve depremin gücü ile tanıştı.Bu tanışma maalesef oldukça fazla hem can hem de mal kaybına sebep oldu.

Bu uygulama Hayat Kurtarıyor

uzmanların aralıksız çalışmaları ve topladığı veriler ile toplumu bilinçlendirme çalışmaları yetersiz olmakla birlikte yukarıda da bahsettiğimiz gibi toplumun bu acıyı unutması sebebi ile gereken yol alınamıyor. Ancak uzmanlar uyarıyor, çok yakında büyük bir deprem bizleri bekliyor!

Haberin Devamı

Bu haberimizde ise işte tamda bu konuyla birebir örtüşen bir uygulamadan bahsedeceğiz. Uygulamanın adı Deprem Bilgi Sistemi. Bu uygulama Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen yepyeni bir sosyal sorumluluk projesi başlatıyor!

Deprem Bilgi Sistemi adı ile tüm Android telefon ve tabletler, iPhone ve iPad’lere yüklenebilen bu uygulamanın amacı, Türkiye ve yakın çevresinde gerçekleşen depremler hakkında kullanıcıları bilgilendirmek, Türkiye’nin depremsellik tarihinin verilerine ulaşma imkânı sağlamak. Aynı zamanda bulunduğunuz yerde meydana gelmiş olan tarihi depremleri de harita üzerinde görüntüleyebilmenize imkân sağlamak.

Peki deprem ve sosyal sorumluluk nasıl bir araya geliyor?

Haberin Devamı

Aslında uygulamanın en can alıcı noktası tamda burası. Uygulama benzeri deprem bilgilendirme uygulamalarından öte aynı zamanda bir deprem olduğunda bunu hisseden ve uygulamayı cep telefonu veya tabletlerine kurmuş olan kullanıcılara depremi nasıl hissettiklerini Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsüne iletme imkânı sunuyor. Bu sayede herhangi bir deprem olduğunda o depremin nerede nasıl hissedildiği ve depremin verdiği hasarın konumunun tespiti mümkün oluyor. Yani sizler uygulama sayesinde yapacağınız bir bildirim sayesinde orada yaşanan doğal afet konusunda insanları bilgilendirirken uzmanların deprem bölgesine en doğru şekilde intikaline vesile olmuş oluyorsunuz. Böylece doğal afetler yaşandığı zaman karşılaşılan en büyük problemlerden biri olan sağlık, arama kurtarma vb. birimlerin doğru zamanda doğru yerde ve doğru ekiple orada olmalarına katkıda bulunuyorsunuz.

Ortalama bir akıllı telefon kullanıcısının günde 10 ve daha fazla mobil uygulama indirdiğini göz önünde bulundurursak Deprem Bilgi Sistemi gibi hem bilgilendirici hem de hayat kurtarıcı bir uygulamayı telefonunuzda veya tabletinizde mutlaka bulunmanızı tavsiye ediyoruz. Uygulama şu anda tüm Android ve IOS işletim sistemi kullanan cihazlarda kullanılabiliyor.