Populer Bilim Bul bulabilirsen!

Bul bulabilirsen!

13.09.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Uluslararası Uzay İstasyonu'na yeni modüller eklenmesi için 6,5 saat uzayda kalan Atlantis astronotları, uzay yürüyüşü sırasında bazı malzemeleri yitirdiler.

Bul bulabilirsen

Atlantis uzay mekiğinin, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) yeni modüller eklenmesi için 6,5 saat uzayda kalan astronotları, bu görevleri sırasında bazı malzemeleri yitirdiler.

Astronot Joe Tanner'ın yerleştirmeye çalıştırdığı bir civata ile bir yayın elinden kurtularak, 17,5 tonluk yeni modülün inşaat iskeletinin içine doğru gitmesi ise endişe yarattı. Uzun ve zorlu çalışması sırasında bir de rondela yitiren Joe Tanner, rondelanın sorun yaratmayacak bir biçimde uzay boşluğuna doğru gittiğini belirtirken, civata ve yayın inşaat iskeletinin içine doğru gitmesinin ileride sorun yaratmasından endişe ettiğini söyledi. Tanner, ''Bu iyi birşey değil, mekanizma içinde bir yere gitmemiş olmalarını umalım. Kaybolan parçaları hiçbir yerde göremedim'' dedi.

NASA uzmanları, yitirilen parçaların bir sorun yaratıp yaratmayacağını inceliyorlar. Uzaydaki atıklar, UUİ'nin duvarlarına veya çarptıklarında tehlike yaratabilir veya önemli mekanizmalarda soruna neden olabiliyorlar.

Uzaya çıkan astronotların bu konuda birçok beceriksizlikleri bulunuyor. Son olarak temmuz ayında Discovery'nin astronotları da uzay yürüyüşü sırasında 30 santimetre uzunluğunda bir spatulayı yitirmişlerdi.

NASA yetkilileri, kaybolan cıvataya karşın bugünkü 6,5 saatlik zorlu uzay yürüyüşünün başarılı geçtiğini ve UUİ'nin inşasının sürmesi konusunda büyük aşama kaydedildiğini bildirdiler.

Astronotlar, öngörüldüğü üzere P3 ve P4 denilen 15 metre uzunluğunda ve 17,5 ton ağırlığında bir modülün elektrik bağlantılarını, elektronik ve video kablolarını bağladılar. Altıgen biçimli bu yapı, bu sabah erken saatlerde 4 büyük civatayla UUİ'nin 57 metre uzunluğundaki P1 adı verilen modülüne robot kol yardımıyla monte edilmişti.

Astronotlar, ayrıca 73 metre uzunluğundaki güneş anteni panellerinin katlı olarak durduğu kutuların koruma kapaklarını da açtılar. Güneş panelleri için gerekli çalışmanın perşembe günü yapılacak uzay yürüyüşünde yerine getirilmesi öngörülüyor. Atlantis ekibinden diğer 2 astronot da yarın yapacakları uzay yürüyüşünde sistemin iyi çalışıp çalışmadığını denetleyecekler.

Astronotların yerleştireceği 17,5 tonluk P3 ve P4 adlı modüller, 2003 yılı şubat ayındaki Columbia kazasından sonra kesintiye uğrayan UUİ'nin tamamlanması çalışmalarının sürdürülmesi anlamına geliyor. UUİ'nin yapımının tamamlanması, Ay ve Mars'a yönelik olası yolcuklar açısından büyük önem taşıyor.

Mekik, 3 gün önce fırlatılmıştı. Atlantis'in astronotları, 11 günlük sefer sırasında 2 kez daha uzaya çıkacak.