Populer Bilim Buz sarkıtlarına rezistanslı çözüm

Buz sarkıtlarına rezistanslı çözüm

07.03.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dünya ülkelerinde kullanılan sistemleri tek tek inceleyen öğrenciler, Doğu Anadolu için en etkili yöntemin çatılara döşenecek olan rezistanslı kablolarla, buzun suya dönüştürülmesi olduğunu belirledi.

Buz sarkıtlarına rezistanslı çözüm
Doğu Anadolu Bölgesi’nde zaman zaman yaralanma ve ölümlere neden olan buz sarkıtları, Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Bölümü 4’üncü sınıf öğrencileri Kerem Sabit Gökçeoğlu ve Fahrettin Tekin’e bitirme tezi konusu oldu.

Dünya ülkelerinde kullanılan sistemleri tek tek inceleyen öğrenciler, Doğu Anadolu için en etkili yöntemin çatılara döşenecek olan rezistanslı kablolarla, buzun suya dönüştürülmesi olduğunu belirledi. Tezin proje yönetici Doç. Dr. Kenan Yakut, “Sistem çok etkili, bu sayede kentler daha modern bir görünüm kazanır” dedi.

Kış mevsiminin sert ve uzun geçtiği Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki kentlerde çatılarda oluşan buz sarkıtlarının önlenmesi için proje çalışması yapan Mühendislik Fakültesi Makine Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kenan Yakut, öğrencileriyle ortak hareket etti.

Makine bölümü son sınıf öğrencileri Kerem Sabit Gökçeoğlu ile Fahrettin Tekin’in hazırladığı 'Çatılarda buzlanmanın önlenmesi sistemi’ başlıklı tez çalışmasının tamamlandığını belirten Doç. Dr. Yakut, çalışmada İsveç, Norveç gibi ülkelerde kullanılan 'rezistanslı anti buz sistemi ile güneş kollektörlü antifiriz akışkanlı ısı sistemleri, baca gazlarından beslenen ısıtma sistemi ve torbalı toplayıcı makine oluşturulması’ gibi sistemlerin ele alındığını belirtti.

En uygunu rezistanlı kablo

Öğrencilerinin bilgisayar ortamında yaptıkları bilimsel çalışmalarda, Erzurum için en etkili yöntemin rezistanslı kablolarla oluşturulan sistem olduğunu belirlediklerini kaydeden Doç. Dr. Yakut, çatılara döşenecek olan sistemle sensörleri karın buzlanmaya başlayacağı sırada devreye sokup, rezistanslı kablolardan ısı verilerek buzun suya dönüştürülmesinin sağlanacağını anlattı..

Kentlerdeki binaların çatılarına ısıtıcı kablolar ile ısı ağı kurulabileceğini kaydeden Do. Dr. Yakut, “Bu sistem sayesinde çatılarda oluşan sarkıtlar tehlike olmaktan çıkacak ve kentler daha modern bir görünüme kavuşacak. Projeyi hayata geçirmek için üniversitenin bilimsel araştırma fonuna başvuracağız. Kabul edildiği taktirde üniversite içinde bir binada sistemi kurmak istiyoruz” dedi.