Populer Bilim Buzul görmek hayal olacak

Buzul görmek hayal olacak

02.05.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

ABD'li bilim adamları, buzulların sanılandan 3 kat hızlı eridiğini, erime hızının yüzde 2.5 değil, 7.8 olduğunu açıkladı. Uzmanlara göre, 2050'de buzul görmek hayal olacak

Buzul görmek hayal olacak

DIŞ HABERLER SERVİSİ


Ulusal Atmosfer Gözlemleri Merkezi ve Colorado Üniversitesi'ne bağlı bir grup ABD'li bilim adamı, buzulların sanılandan 3 kat daha hızlı eridiğini açıkladı.

Bilim adamları, son gözlem ve testlerin, bilgisayar ortamında gerçekleştirilen sanal çalışmalara oranla çok daha net bir tablo ortaya koyduğunu kaydederek, önceki tahminlerin gerçeği yansıtmadığını iddia ettiler.

Uçak ve gemi aracılığıyla yapılan doğrudan gözlemlerin yanı sıra uydu verileri kullanılarak gerçekleştirilen çalışmada, Kuzey Kutup Dairesi'nde bulunan buzulların 1953-2006 yılları arasında ortalama yüzde 7.8 oranında küçüldüğü tespit edildi. Bu oran, Birleşmiş Milletler'e bağlı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Konseyi'nce ortalama yüzde 2.5 olarak kayda geçirilmişti.
Bilim adamları, konseyin verilerinin 30 yıl öncesini resmettiğini, durumun sanılandan çok daha vahim olduğunu belirttiler.

Durumu "Böyle giderse, yüzyılın ortasında yaz aylarında Kuzey Kutbu'nda buz görmek hayal olacak" sözleriyle açıklayan Colorado Üniversitesi Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi'nden Ted Scambos, benzeri bir yanılgının sera etkisi yaratan gazlarla ilgili verilerde de söz konusu olabileceğini belirtti.

Scambos, BM'yi, sadece bilgisayar ortamında gerçekleştirilen çalışmalarla yetinilmemesi gerektiği konusunda uyardı.