Teknoloji Haberleri Camlar dile gelecek, her şeyi söyleyecek...

Camlar dile gelecek, her şeyi söyleyecek...

30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Fransa’da geliştirilen camlar, bilgisayar ekranına dönüşüp, karşısındakini dinliyor yanıt veriyor. Kullanım alanları ise şimdilik mağaza vitrinleri ve otobüs durakları.

Camlar dile gelecek, her şeyi söyleyecek...

Camlar dile gelecek, her şeyi söyleyecek...
Teknonet
ŞÜKRÜ ANDAÇ


Fransız İntelligenet Vibrations adlı şirketin tasarladığı yeni nesil camlar, dokunmatik ekranlara sahip ve karşısındaki kişiyi duyuyor, algılıyor, konuşuyor ve internete bağlanabiliyor. Özel olarak geliştirilen bu camlar mağaza vitrinleri veya otobüs duraklarında kullanım için tasarlanmış.

İlk olarak 2003 yılında Paris ve Belçika’daki otobüs duraklarında kullanılacak olan bu teknoloji sayesinde, insanlar, camlar üzerindeki ekranlardan otobüs saatleri, şehir haritaları ya da hava durumu tahminlerini görebilecek. Ayrıca yolculuk edecekleri herhangi bir yer hakkında, karşısında duran cama sorarak, o hat hakkında sesli bilgi alabilecekler.

Yeni nesil cam olarak adlandırabileceğimiz bu teknoloji, mağaza vitrinlerine hareket katmak ve canlandırmak için de kullanılabiliyor. Mağaza vitrinlerine yerleştirilen bu camlar, müşterinin mağazanın içerisine girmeden, ürünler hakkında detaylı bilgilere ulaşmasını sağlıyor. Vitrin ya da otobüs duraklarında kullanılacak olan camların interaktif ekrana dönüşmesi ise şöyle gerçekleşiyor.

Titreşim özelliği var
Camlardaki titreşim özellliği sayesinde, herhangi bir kullanıcı cama dokunduğu zaman, ekran üzerinde su halkalarına benzeyen titreşim halkaları oluşuyor. Ardından da bu titreşim halkaları, camların köşelerine yerleştirilen hassas dedektörlere ulaştığında, ekran ortaya çıkıyor, verilecek hizmetler sıralanıyor. Görüntüler hareket ve ses özellikleriyle birlikte ekrana yansıyor. Ayrıca bu camlara sesli komut verebilmek ve karşı taraftan yanıt alabilmek ya da camlardan internete bağlanabilmek de mümkün.

Mönüleri gösterecek

Camlarda Microsoft Windows işletim sistemleri kullanılıyor. 8 milimetre kalınlığa sahip olan 7.5 metrekarelik bir camın fiyatı ise yaklaşık 6 bin euro. Cam üzerine yapılan her dokunuş bir mouse tıklaması yerine geçiyor. Ayrıca bu camlar, gelecekte restoranlardaki yemek masalarında da kullanılacak ve mönüler masaların üzerindeki ekranlardan görülebilecek. www.i - vibrations.com

İnternet aşka geldi
Zor günler yaşayan internet şirketleri, çöpçatan siteleri sayesinde kâr etmeye başladılar. 30’un üzerinde web sitesini kapsayan ABD’li Jupiter Research’ün araştırmasına göre, internetten randevu vermek giderek yaygınlaşıyor. Araştırmaya göre bir ay içerisinde çöpçatan sitelerini 34 milyon insan ziyaret etti ve ortalama 13 saatlerini geçirdiler. Pazar 800 milyon dolara ulaştı. Araştırmada, bugüne kadar zarar eden dot - com (internet) şirketlerinin yavaş yavaş kâra geçtikleri belirtiliyor. Bu sitelerden Match.com şu anda aylık 25 dolar abonelik ücreti ödeyen 600 bin müşteriye sahip ve ayda 15 milyon dolar gelir elde ediyor. Kâr eden çöpçatan siteleri arasında Match.com, Yahoo personals, date.com ve kiss.com yer alıyor.

Net’e ortak servis
Türkiye’nin ilk internet servis sağlayıcı şirketi Superonline ile VestelNet, işbirliği kararı aldı. Yapılan anlaşmaya göre, Vestelnet aboneleri bundan böyle Superonline altyapısından internet hizmeti alacaklar. Mevcut Vestelnet aboneleri, e - posta hizmeti ve adresleri dahil olmak üzere abonelikleri dahilindeki tüm hizmetleri, Superonline bünyesinden almaya devam edecekler.
VestelNet ve Superonline arasında gerçekleşen bu işbirliği, yapılan altyapı yatırımlarının daha verimli kullanılması amacıyla gerçekleştirilmiş. İki firmanın yetkilileri, yaptıkları açıklamalarda, anlaşmanın, pazarın gelişmesinin önünü açacağını belirtiyorlar.

DİJİTAL OYUNCAKLAR

Çift kişilik laptoplar geliyor
Tek kişilik kullanım için tasarlanan dizüstü bilgisayarlar (laptop), Xentex Voyager Notebook ile yeni bir boyut kazanıyor. Dizüstü bilgisayarların daha kullanışlı olması için yapılan çalışmaların farklı bir örneği olan bu laptoplar, iki kişilik kullanım için tasarlanmış. İkiye bölünebilen ve herbiri 13.3 inç olan ince ekran, tek kullanıcı tarafından çoklu uygulamalar için de kullanılabiliyor. Ya da ekranlardan biri çevrilip, diğer kullanıcının eklediği USB klavye ve mouse ile iki kişilik oyunlar oynanabiliyor, bağımsız olarak internette surf yapılabiliyor. Ayrıca hazırlanan Powerpoint sunuları çift açılı olarak gerçekleştiriliyor. 1.2 - 1.8 GHz hız aralığında Mobile Athlon işlemciyle çalışan Xentex laptoplarda 512 megabyte’lık SDRAM hafıza ve 30 gigabyte hard drive bulunuyor. Şu an için siparişle satın alınabilen laptop’un fiyatı ise 5 bin dolar. www.xentex.com

2002 tasarım ödülünü LG aldı
Uzakdoğulu LG firması tarafından üretilen LG - KH5000 model cep telefonu 2002 yılının en iyi tasarım (Good Design) ödülünü aldı. Toplam 861 ürün arasında birinci olan cep telefonu, renkli LCD ekrana sahip ve fotoğraf çekebiliyor. 270 derece açıyla fotoğraf çekebilen ve görüntü kaydedebilen ürün, 110.000 piksel kalitesinde ve üç değişik boyutta çekim yapabiliyor. Çekilen fotoğraflar yine bu cep telefonu aracılığıyla e - posta ile bir başka kişiye gönderilebiliyor. Güney Kore’deki cdma2000 şebeke sistemiyle uyumlu çalışan ve şu an için GSM sistemleriyle uyumlu çalışmayan yeni model ürün, multimedya mesaj (MMS) özelliğine de sahip. www.lg.co.kr

Mickey Mouse telefon oldu
Dünyaca ünlü ABD’li çizgi film yapımcısı Walt Disney ve Motorola özellikle çocuk yaştaki tüketicilerin ilgisini çekmesi beklenen, telsiz telefon serisi üretimine başladı. Disney’in bu ürünlerinin teknoloji olarak diğer telefonlardan herhangi bir farkı yok. Ancak yeni ürün görünüş farkının yanı sıra, sahip olduğu zil sesleriyle de fark yaratıyor. Telefon, Disney karakterlerinden esinlenerek belirlenen değişik zil seslerine sahip. Özellikle sarı ve kırmızı renklerinin hakim olduğu telefonlarda, Disney’in ünlü karakteri Mickey Mouse ikonu bulunan tuş ve çizgi film şarkıları da bulunuyor. Özellikle yılbaşında satışları artması beklenen telsiz telefonların satış fiyatı ise 60 dolar. www.motorola.com

Satranç artık çok kolay...

Internette değişik oyunları birarada bulabileceğiniz birçok oyun sitesi bulunmakta. Bu sitelerin yanı sıra, bazı oyunlar için özel olarak tasarlanan siteler de yer almakta. İşte bunlardan birisi de www.satrancokulu.com. Bu sitede kendinize bir rakip bulup, online satranç oynayabileceğiniz gibi, satranç ile ilgili her türlü bilgiye ulaşmanız da mümkün. Satrança meraklısınız ama oynamayı bilmiyor ya da daha da profesyonel olmak istiyorsanız, site satrançın kurallarını adım adım sıralayarak size bu konuda da yardımcı oluyor. Online ders bölümünde ise ziyaretçilere satranç dersi veriliyor. Satranç hakkında güncel haberlerin de yer aldığı sitede, ünlü satranç hamlelerini, en iyi 110 satranç hamlesini ve satranç rekorlarını da bulabilirsiniz.