Populer Bilim Caretta Carettalar uydudan izlenecek

Caretta Carettalar uydudan izlenecek

18.07.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Caretta Caretta deniz kaplumbağaları uydudan izlenmeye başlanacak. Üstelik interneti olan herkes onları görebilecek!

Caretta Carettalar uydudan izlenecek

Muğla'nın Ortaca İlçesi, Dalyan Beldesi İztuzu sahillerine yumurtlamaya gelen caretta caretta deniz kaplumbağalarının uydudan izleneceği bildirildi. Ekolojik Araştırma Derneği (EKAD) ve Özel Çevre Koruma Başkanlığı tarafından desteklenen 'Köyceğiz-Dalyan'daki Deniz Kaplumbağalarının Araştırılması ve Korunması’ kampanyası kapsamında, 18 Temmuz Çarşamba günü, Türkiye'de ilk defa bir caretta carettaya uydudan izleme cihazı takılacağı belirtildi.

EKAD, temizliği ve yerleşim yerlerinden uzak olması nedeniyle, yumurtlamak için Türkiye'de en çok Dalyan İztuzu sahilini tercih eden caretta carettaları denizden de izlemek için proje hazırladı. Bir caretta carettaya verici yerleştirilerek uydudan izleme kararı alan EKAD'ın 13 bin YTL tutarındaki projenin maliyetini da Özel Çevre Koruma Başkanlığı karşıladı.

EKAD Başkanı Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Fuat Canbolat, 18 Temmuz Çarşamba günü, bir caretta carettanın üstüne uydudan izleme cihazı yerleştirileceğini belirterek, “Dalyan 1 adı verilecek olan caretta carettayı herkes www.seaturtle.org adresinden izleyebilecek. Uydu cihazıyla onların beslenme alışkanlıkları, kışı nerede geçirdikleri, hangi sorunlarla karşılaştıkları belirlenecek. Bu projeyle bilimsel olarak onları denizde koruma planı yapabileceğiz” dedi.