Teknoloji Cep telefonunda dördüncü kuşak

Cep telefonunda dördüncü kuşak

02.04.2006 - 20:47 | Son Güncellenme:

Mobil dünyanın önde gelen üreticileri dördüncü kuşağa dair planlar yapmaya, ürün geliştirmeye başladılar. Türkiye’de ise cep telefonu kullanıcıları hâlâ GSM (ikinci kuşak) üzerinden görüşme yapıyor

Cep telefonunda dördüncü kuşak

ŞÜKRÜ ANDAÇ

Cep telefonlarında görüntülü ve hızlı iletişim olarak bilinen 3G (üçüncü kuşak) teknolojisi bir adım öteye taşındı. Nokia’nın tasarımcıları tarafından geliştirilen ve 'dördüncü kuşak’ iletişim aracı olarak gösterilen konsept bir ürün, birbirinden farklı pek çok teknolojiyi, farklı tasarımında barındırıyor.

Bilek telefonu olarak da adlandırılan ve esneyebilir maddelerden tasarlanan ürün, görüntülü iletişim ve internette sörf için geniş ekrana sahip. Katlanabilir ekranı sayesinde ürünü farklı amaçlar için kullanmak mümkün oluyor.

Hatta telefon tamamen ekrana dönüşüp, bir bilgisayar ekranı gibi kullanılabiliyor. Böylelikle yeni nesil telefon, yuvarlak bir ekrana dönüşerek e - ticaret ve sörf uygulamaları için platform yaratıyor.

Bu ekran üzerinde, fotoğrafların ve video dosyalarının da oldukça detaylı olarak görüntülenmesi mümkün. Yeni model telefonda görüşme yapılırken, hızlı iletişim standartları kullanılarak, kullanıcılar karşılıklı olara video görüntülü görüşme ve dosya transferi yapabiliyor.

Örnek uygulamalar
Telefonun tanıtımı sırasında, konsept ürün farklı uygulamalar üzerinde de kullanıldı. Yeni telefonlarla otobüs ücreti ödendi, bir mağazada kazak fiyatları karşılaştırıldı ve tüm bilgiler anında telefona yüklendi, bir kahve satın alındı.

Nokia için geliştirilen ve geleceğin mobil iletişim standartlarını bugüne taşıyan tasarım, Portekizli Ideosyncrasy adlı endüstriyel tasarım firması tarafından geliştirildi.

Telefon mu, uzaktan kumanda cihazı mı?
BenQ Mobile firması, iş dünyası için tasarlanan P50 modeli akıllı telefonu Türkiye’de piyasaya çıkardı. Yeni model telefon, bilgisayar uygulamaları ve farklı programların yanı sıra, müzik ve video gibi özellikleri de destekliyor. Telefonun bir diğer ilgi çekici özelliği ise uzaktan kumanda olarak da kullanılması. BenQ - Siemens P50, 'Universal Remote Control’ özelliği ile TV, DVD gibi elektronik aletleri uzaktan kumanda edebiliyor. Ürün ile e - posta servisinin de kullanılabilmesi de mümkün oluyor.

P50’yle beraber gelen Skype veya diğer bir VOIP servis yazılımı ile dünyanın her yerinden ücretsiz ya da çok ucuza telefon görüşmesi yapılabiliyor, MSN Messenger ile kullanıcı istediği an online olabiliyor. Microsoft Windows Mobile yüklü  P50, kullandığı ActiveSync yazılımıyla Outlook ile senkronize olarak kullanılıyor.