Teknoloji Cepler dalgayı yakaladı şimdi sıra sörfte

Cepler dalgayı yakaladı şimdi sıra sörfte

30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Cep telefonundan internete bağlanmayı sağlayan WAP ve GPRS teknolojisi, arkasına piyasaya yeni çıkan cep telefonlarını da alarak hızla yayılıyor.

Cepler dalgayı yakaladı şimdi sıra sörfte
Teknonet
ŞÜKRÜ ANDAÇ

Cepler dalgayı yakaladı şimdi sıra sörfte

İnterneti cep telefonuna sığdıran WAP (Kablosuz İletişim Protokolü) ve GPRS (Genel Paket Radyo Servisi) teknolojilerinin kullanımı, Türkiye’de de yayılmaya başladı. Özellikle işadamları ve gençler her an her yerde internete bağlanmalarını sağlayan GPRS teknolojisini yoğun olarak kullanıyorlar. Nokia, Siemens, Motorola, Sony Ericsson gibi cep üreticilerinin çıkardıkları tüm modeller de bu teknolojileri destekliyor. Ayrıca bu teknolojiler Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de tüketiciler tarafından tanınmaya başladı. GPRS’li telefonların fiyatlarının 200 milyondan başlaması ise yoğun kullanımın bir başka sebebi.
İçerikler zenginleşmeye başladı

Türkiye’de içeriklerinde finans, eğlence, haber, oyun, sinema ve bilgi servisleri olan birçok internet sitesine, cep telefonlarından ulaşmak mümkün. Böylece hızlı bir şekilde internete bağlanarak, size en yakın eczaneye ulaşıbilir, e - postalarınızı kontrol edebilir, finans bilgilerine ulaşabilir ya da hangi sinema filmine gideceğinize cep telefonuna bakarak karar verebilirsiniz. Özellikle bir WAP sitesine sahip olan portallar içerik konusunda bir hayli ilerlemiş durumdalar.

İnternet siteleri WAP’a taşındı...
WAP sitesi İçeriği
wap.e-kolay.net portal
wap.turk.net portal
wap.superonline.com portal
wap.istanbul.com.tr bilgi
wap.crea-world.com bilgi
wap.kultur.gov.tr bilgi
wap.adanzye.com bilgi
wap.gprsland.com.tr eğlence
wap.okulum.net eğlence
wap.beyazperde.com sinema
wap.ataonline.com.tr finans
wap.garanti.com.tr finans
wap.vakifbank.com.tr finans
wap.superbacanak.com magazin
wap.turkcell.com.tr operatör
wap.aria.com.tr operatör

Telefonlara ayar gerekiyor
WAP’tan 12 kat daha hızlı olan GPRS’yi kullanmak için iki temel zorunluluk var. İlki GPRS destekli bir cep telefonu, diğeri veri hattı açık bir abonelik. Bu teknolojilerden yararlanmak için öncelikle GPRS ayarlarını yapmanız gerekiyor. Bu ayarları cep operatörleri Turkcell, Aria, Telsim ve Aycell’in internet sitelerinden kolaylıkla yapmak mümkün.
GPRS’nin şu anki bağlantı hızı, evimizdeki bilgisayarlarla hemen hemen aynı. Ayrıca fiyatlandırması da bağlı kalınan süreye göre değil, gönderip aldığınız veri miktarına göre hesaplanıyor.

Üreticiler net’e hazır
GPRS uyumlu
Nokia: 3510, 6310, 6510, 6610, 7210, 7650, 8310, 8910
Siemens: C55, ME45, S45, M50
Sony Ericsson: T39, R520, R600, T65, T68i(m), T200, T300
Motorola: T192, T260, T280, V60, V66, V70, C336, Acc008

WAP uyumlu
Nokia:3330, 3410,
5210, 5510, 6250, 9210
Siemens: C45, SL42, SL45
Sony Ericsson: T20, T29,
T66, T600
Motorola: T191, V100, C300

DİJİTAL OYUNCAKLAR

Mobil orkestra keyfi
Motorola’nın yeni ürünü C336 kullanıcıların telefonlarına yükledikleri polifonik (çok sesli) melodiler üzerinde değişiklikler yapabilmesini sağlıyor. Üründeki MotoMixer yazılımı sayesinde gitar, bas, bateri, org ve çeşitli enstrümanların istenilen şekilde kullanılması, melodilerin ve seslerin birbirleriyle miks edilmesi mümkün. www.motorola.com.tr


Hava tahmin üssü
General Electric (GE) geçtiğimiz hafta ev ve ofislerde kullanılmak üzere dijital meteoroloji istasyonu geliştirdiğini duyurdu. Yeni geliştirilen ürün, dışarıdaki hava değişikliklerini anında iletiyor. Yeni ürün iki parçadan oluşuyor. Biri ev ya da ofis dışındaki algılayıcı, diğeri ise dijital bir gösterge. Algılayıcı kablosuz bir biçimde dijital ekrana dışarıdaki sıcaklığı, nem oranını ve diğer verileri ölçerek her 30 saniyede bir gönderiyor. www.ge.com


Yeni bir aşk...
Özellikle ABD’de son dönemde yoğun ilgi görmesinin ardından kâr açıklamaya başlayan çöpçatan siteleri tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yayılmaya başlıyor. Geçtiğimiz günlerde açılan www.loginlove.com sitesi de Türkçe içerikle Türkiye’deki kullanıcılara hizmet vermeye başladı. ‘Yeni bir aşk için’ sloganıyla yola çıkan site, internetin gözdeleri arasında yer almaya aday... www.loginlove.com