Populer Bilim 'Cep'te enerji tasarrufu!

'Cep'te enerji tasarrufu!

11.05.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Enerji tüketiminin ve hava kirliliğinin azaltılması gereksinimi, cep telefonu üretici firmalarının da yeni ürünlerinde bu ihtiyacı gözetmelerine yol açıyor.

Cepte enerji tasarrufu


        
Nokia firması, kullanıcıların, cep telefonunun pili dolduğunda şarj aletini prizden çekmeleri konusunda uyarılmasını sağlayacak alarm sistemi bulunan ürünler piyasaya süreceğini duyurdu.
        
Firmanın açıklamasında, enerji tasarrufu öngörülen cep telefonlarında, "pilin dolduğu, şarj aletinin prizden çekilmesi gerektiğine" ilişkin yazılı uyarıyla birlikte "bip" sesi kullanılacağı bildirildi. Bu uyarı sisteminin ilk olarak firmanın telefonlarının 4 modelinde olacağı kaydedildi.
        
Şarj aletlerinin zamanında prizden çekilmesiyle, 85 bin evin 1 yıllık enerji tüketimi kadar elektrik harcamasının önlenebileceğine işaret edildi.
        
Firmanın kısa süre önce de Avrupa Komisyonu ortaklığındaki bir proje çerçevesinde, bu sektörde hava kirliliğinin ve enerji tüketiminin azaltılmasına yönelik önlemler konusunda diğer cep telefonu üretici firmalarıyla anlaşmaya vardıklarını açıkladığı belirtiliyor.