Teknoloji Cepte geleceğin teknolojileri

Cepte geleceğin teknolojileri

02.04.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

CHIP Online, yarının teknolojilerini ve onları bugünden kullanan cep telefonlarını bir araya getirdi

Cepte geleceğin teknolojileri

Yüksek çözünürlüklü videolar, şık AMOLED ekranlar veya hızlı internet: Mobil telefonlarda geleceğin teknolojileri şimdiden kullanılıyor. Chip Online sizler için cep piyasasının yarının teknolojilerine sahip yıldızlarını inceledi.

Mobil cihazlar büyük adımlarla ilerlemeye ve gelişmeye devam ediyor. Daha 4-5 yıl önce gerçekleşmesi olanaksız bir hayal olan özellikler, günümüzde cep telefonlarında standart haline gelmeye başladı. HD özellikli video kameralar, büyük dokunmatik ekranlar veya 800 Mhz sınırını geçen işlemcilere sahip mobil telefonlar, daha yenilikçi işletim sistemleri ve hızlı veri bağlantıları gibi özellikleri de beraberinde getiriyor.

Makalemizde sizlere işlemci, kamera, sistem ve internet konusunda geleceğin standartlarını bugünden sunan cep telefonlarından bahsedeceğiz. Küçük bir not düşelim: Bu teknolojilere sahip olmalarının yanında fiyat konusunda pek ucuz sayılmazlar. Bu nedenle her telefon için yakın özelliklere sahip daha uygun bir alternatif önermeyi ihmal etmedik.


İşlemci: Herşeyden önce maksimum hız

Cep telefonlarında hız konusunda en büyük rolü şüphesiz işlemciler oynuyor. Bir çoğunda ise geleceğin standardı olan gigahertz hızında işlemciler zaten mevcut.

Tıpkı PC işlemcilerinde olduğu gibi cep telefonu işlemcileri konusunda da en yüksek hızı yakalama mücadelesi hararetli bir şekilde devam ediyor. Gelecekte telefonların çoğunun gigahertz hızında işlemciler ile donatılacağı da şüphesiz. Fakat bu yıl Barcelona'da düzenlenen MWC fuarında şimdiden bu hızlara sahip birçok telefon sergilendi.

Ayrıca gigahertz sınırı son çıkan telefonlarla birlikte de aşılmış oldu. Bu tür bir telefona şu an sahip olmanız mümkün. Bu alanda bizim önerimiz ise HTC HD2.

Geleceğe bugünden hazır: HTC HD2
Eğer konu hız ise hiçbir model HTC HD2'nin eline su dökemez. Maksimum 1000 Mhz hızına çıkabilen Snapdragon işlemcisiyle HD2 gerçekten göz kamaştıran bir performansa sahip. Windows Mobile işletim sisteminin en çok kaynak tüketen uygulamalarıyla yaptığımız testlerde fark edilebilir bir gecikme yaşanmazken, multitouch yakınlaştırma özelliği gayet hızlı ve problemsiz bir şekilde çalıştı. HD2, piyasadaki Windows Mobile işletim sistemine sahip cep telefonlarının şüphesiz en hızlısı. Ancak fiyatında da böyle bir üstünlük söz konusu: Bu telefona sahip olabilmek için 850$ + KDV'yi gözden çıkarmanız gerekiyor.

Bunun yanında HTC HD2 testlerde, geleceğin üretim tekniklerinin üreticiler tarafından günümüz telefonlarına da oldukça iyi uyarlanabildiğini gösteriyor. Şu da unutulmamalı; Toshiba TG01'de görülebileceği üzere güçlü bir işlemci aynı zamanda hızlı bir sistem anlamına gelmeyebiliyor. 2009 ortalarında üretimine başlanan TG01, gigahertz hızında işlemciye sahip bugüne kadar üretilmiş ilk telefondu. Fakat testlerde performans konusunda herkesi hayal kırıklığına uğrattı. Hayal kırıklığından bahsetmişken, yakın zamana kadar HTC HD2, Windows 7 Phone güncellemesinin en büyük adayı olarak gösteriliyordu. Son bilgilere göre ise Microsoft tarafından istenen donanım standartlarının katılığı ve aşırılığı yüzünden böyle bir güncelleme olmayacak.

Alternatif: Google Nexus One
Şayet yeni bir telefon almak için biraz daha zamanınız varsa ve gigahertz işlemcisiz yapamam diyorsanız Google Nexus One'ı şiddetle tavsiye ediyoruz. 2010 başlarında Avrupa piyasasına girecek olan telefonun 2010 ortalarında da Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. Telefonun Amerika versiyonunu daha önceden test etme fırsatı bulduk ve Nexus One yüksek performans kriterlerinin tamamına sahip olduğunu kanıtladı: GHz Snapdragon işlemcisi telefonu bir performans canavarı haline getirmiş ve kullanımı oldukça kolay. Bu performansın nedeni ise Android işletim sisteminin 2.1 versiyonunda aşırı yüklenme probleminin yaşanmaması.

Kaliteli işçilik, üst düzey donanım ve konfor başta olmak üzere, Nexus One, kasasında söylenenlerden çok daha fazlasını barındırıyor. Türkiye'ye gelmesini beklemek istemeyenler 530$ civarında bir fiyatla eBay üzerinden satın alabilirler. Amerika'da fiyatı 500-550$ arasında değişiyor fakat Google'ın Türkiye için uygulayacağı fiyat politikası şimdilik belirsiz.


Kamera: Kaliteli, daha kaliteli, derken HD

Bilindiği üzere cep telefonları uzun süreden beri yalnızca telefon görüşmeleri yapma amacını taşımıyor. Fotoğraf çekmek, müzik dinlemek, internette sörf yapmak ve daha nicesi... Hal böyle olunca da artık yeni üretilen modeller yalnızca yüksek çözünürlüklü sensörlerle değil, aynı zamanda HD görüntüler elde edebileceğiniz kameralarla birlikte geliyor.

Söz konusu bir cep telefonu kamerası olduğunda kullanılan mercek kalitesi megapiksel sayısından çok daha önemlidir. Fakat piksel konusunda telefon üreticilerinin israfı, megapiksel sayısı yükseldikçe daha iyi yerine daha kötü görüntüler alınmasına neden oldu.

Ayrıca video kaydetme konusu mobil dünyada gün geçtikçe daha önemli hale gelmeye başladı. Youtube gibi sitelerin ortaya çıkmasıyla kullanıcılar artık cep telefonlarıyla yüksek kalitede videolar kaydetmek istiyor. Bunun yanında fotoğraf ve videoların arasındaki ilişki de kaliteli fotoğraflar ve net videolar için mükemmel bir kombinasyon oluşturuyor. Bu kısımda bahsedeceğimiz telefonlar ile video çağına çoktan hazır olmuş olacaksınız.

Geleceğe bugünden hazır: Sony Ericsson Vivaz
Kamera konusunda Sony Ericsson, Vivaz modeli ile başı çekiyor. Vivaz, 8.1 megapiksellik bir kameraya sahip ve bu kamerayla 1280 x 720 piksel genişliğinde videolar çekmeye imkan tanımakla birlikte yüz tanıma ve otofokus özelliğini de içinde barındırıyor. Kaydedilen videolar ise kablosuz bağlantı (WLAN) aracılığıyla doğrudan Picasa veya YouTube'a yüklenebiliyor.

Ayrıca fotoğrafçılar için resim sabitleyicisinden beyaz dengelemesine kadar birçok seçenek bulunuyor. Resim renkleri ve keskinlik oldukça iyi. Telefondaki videolar yalnızca görsel bir şölenden ibaret değil, aynı zamanda bilgisayarınızda ses kalitesi oldukça iyi olan HD çözünürlüğünde videolar izleme keyfini de yaşatıyor. Bu görsel canavarın yurtdışı satış fiyatı ise 500$ civarında.

Alternatif: Samsung Pixon12
Her ne kadar tam olarak HD sayılmasa da Pixon12, 720 x 480 piksel boyutunda videolar yakalayabiliyor. Videoları Vivaz gibi tam çerçeve oynatamasa da kaliteden en ufak ödün vermiyor. Pixon12'nin kamera fonksiyonları da oldukça ilginç. 12 milyon piksellik doğal çözünürlüğe sahip olan kamerası sayesinde 4000 x 3000 poster formatında imajlar yaratılabiliyor. Ve bu imajlar piksel konusunda bir gösteriş değil, gerçekten kaliteli imajlar.

Renkler gün ışığında son derece gerçekçi. Ayrıca flaştan alınan ışık oranı da gayet mükemmel. Bu mükemmelliğin nedeni ise şu: Pixon12'de Zenon flash ve led ışık bir arada bulunuyor. Ayrıca 13 farklı çekim modu, 5 çekim efekti, makro mod, yüz tanıma ve gülümseme tanıma modu da kameranın diğer özelliklerini oluşturuyor. Otomatik pozlama ve ISO seviyeleri (ISO 50 – ISO 1600 arası) manuel olarak ayarlanabiliyor. Tecrübesiz telefon fotoğrafçıları için ise akıllı oto-mod, ayarları ortam koşullarına göre otomatik olarak yapılandırıyor. Kısacası Pixon12, piyasadaki en üstün kameralı telefon olmakla birlikte geleceğin cep kameraları hakkında da ipuçları veriyor. Ülkemizdeki satış fiyatı ise şu sıralar 725$ + KDV civarında.

Sistem: İşin sırrı dokunmak

Günümüzde geleceğin teknolojilerinden söz ederken daima dokunmatik ekranlı cihazlar olarak tasvir ediyoruz. Fakat bir noktayı vurgulamak gerek: TFT'ler yerini AMOLED teknolojisine bırakıyor.

İçinde bulunduğumuz mobil dünyada gün geçtikçe mekanik tuşlar yerini dokunmatik ekranlara bırakırken dokunmatik teknolojisi aynı zamanda teknolojinin gelişimine de büyük katkı sağlıyor. Fiziksel basınçlara tepki veren resistif dokunmatikler, yerini artık çok küçük temaslara bile cevap verebilen kapasitif ekranlara bırakıyor (iPhone). OLED ve AMOLED gibi organik ekran teknolojileri ise gelecekte TFT'lerin yerini tamamen almış olacak.

Bunun sebebine gelirsek; OLED ekranlar ekstra bir arka ışığa ihtiyaç duymadığı için TFT ekranlardan daha ince üretilebiliyor. Her piksel tek başına kontrol edilebiliyor ve diğerlerinden bağımsız olarak parlayabiliyor. Böylece kontrast büyük ölçüde iyileştirilebiliyor ve kullanılmayan pikseller kapatılarak enerji konusunda tasarruf sağlanabiliyor. Bu yeni süper ekranların ilk habercisi ise Samsung oldu. Diğer üreticiler de yavaş yavaş OLED teknolojisine doğru kaymaya başlıyor. Fakat Koreli üretici şimdiden bir adım önde: Süper AMOLED olarak adlandırılan bu yeni teknoloji güç yönetimi konusunda daha verimli olacak ve ilk AMOLED'li telefon Samsung Wave bu bahar telefon piyasasına giriş yapacak.

Geleceğe bugünden hazır: Samsung I8910 HD
Konu modern cep telefonu teknolojisi olduğunda Samsung I8910 HD'yi katmamak yanlış olur. I8910 HD kesinlikle çok beğeneceğiniz ve kamera konusunda örnek sayılabilecek bir model. Adından da anlaşılabileceği gibi I8910, 1.280 x 720 piksel ölçülerinde HD videolar çekme yeteneğine sahip ve 8 megapiksel kamerası gayet kaliteli. Net imajlar, çok iyi kontrast, parlaklık ve düşük güç tüketimiyle oldukça mükemmel bir ekrana sahip. Özellikle fotoğraf ve video seyrederken bu fark daha iyi anlaşılabiliyor.

Samsung, özellikle ekran konusunda iyi bir iş çıkarmış: Menünün tamamını tek bir parmağınızla kontrol edebilmenin yanında oldukça hassas ve gayet düzgün çalışıyor. Uygulamalar sorunsuzca başlatılabiliyor ve aynı zamanda sanal ekran klavyesi yeterince büyük. Bunun haricinde klavyede tuşa bastığınızı bildiren bir titreşim de ayarlanabiliyor. Bu şekilde tuşa her bastığınızda kısa bir titreşim uyarısı veriyor. I8910 HD'nin fiyatı şu sıralar 850$ + KDV civarında. Tek kusuru ise Symbian işletim sisteminin işlev ve teknoloji konusunda diğer sistemlerin gerisinde kalmış olması. İşte bu noktada alternatifimize göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

Alternatif: HTC Legend
İyi bir satış başarısı yakalayan HTC Hero'nun halefi HTC Legend, gelişmiş OLED ekranı, modern tasarımlı kasası ve Android işletim sisteminin son versiyonu 2.1 ile ön plana çıkıyor. 3,2 inçlik ekranı oldukça net bir görüntü sağlıyor ve hepsinden önemlisi etkileyici bir parlaklık ve kontrast sunuyor. Bu sayede fotoğraf ve videolar tam anlamıyla kusursuz görünüyor.

Buna ek olarak kapasitif dokunmatik ekran her parmakla en hızlı ve hassas tepkiyi vermesi için tasarlanmış. İlk başlarda küçük görünen sanal klavyesini bir süre sonra hızlı şekilde kullanmaya kolayca alışıyorsunuz. Entegre ışık sensörü kamerayı ortam ışığına göre otomatik olarak ayarlayabiliyor. Bu da güç tasarrufu sağlıyor. Ne yazık ki bu yeni Legend için hala biraz pahalı denebilir: Satın almak isteyenler 600$'ı gözden çıkarmak zorunda. Ve bu belirttiğimiz yurtdışı satış fiyatı. Şayet kaliteli bir ekrana sahip olan ve ayrıca işletim sistemi uzun süre güncel kalacak bir cep telefonu istiyorsanız HTC Legend tam size göre.

Web ve E-posta: Hız her zaman gerekli

Günümüzde mobil telefon ağlarının ulaşabildiği maksimum veri aktarım hızı saniyede 10 Mbit civarında. Bu kısımda belirttiğimiz her iki telefon da bu hıza ulaşabiliyor.

İnternette her geçen gün artan veri miktarı nedeniyle veri aktarımı konusunda cep telefonlarından beklentiler de artıyor. En hızlı veri standardı olan HSPA şimdilik teoride 10 Mbps hızında. Ve bu hız 2010 sonuna kadar telefonların standardı olacak.

Sonrasında gelecek olan HSPA+ ile telekom şirketleri 42 Mbps hızı destekleyecek. HSPA+ ile birlikte 4G olarak da bilinen LTE'nin geleceği de teknoloji dünyasında konuşulanlar arasında. Ayrıca LTE standardı yaklaşık 300 Mbps hıza ulaşabilecek.

Peki ya WLAN-n? Henüz bu hızlı kablosuz standardını destekleyebilen bir telefon yok. Ancak tünelin sonunda bir ışık var: Samsung Wave WLAN-n'i destekleyen ilk telefon olacak.

Geleceğe bugünden hazır: Motorola Milestone
Bir cep telefonuyla internette "her zaman" online olmak, hızlı ve kolayca sörf yapmak, e-posta eklerini mümkün olduğunca çabuk indirmek ve online video seyretmek artık problem olmaktan çıkıyor. Çünkü tüm bunları Motorola Milestone ile yapabilirsiniz. Bu akıllı telefona entegre HSPA modülü, telefon bazında 10,2 Mbps, web bazında ise 5,7 Mbps hıza ulaşabiliyor ve e-posta, sms bağımlıları için ideal bir klavyeye sahip.

Testlerde, test amaçlı seçilen bir sayfayı tamamen yüklemesi yalnızca 10 saniye sürdü. Ayrıca özellikler konusunda Motorola pek cimri sayılmaz. WLAN (802.11 b/g), 3,7 inçlik dokunmatik ekran ve dört bant GSM desteği sahip olduğu donanımlar arasında bulunuyor. Nisan ayında Türkiye piyasasına girmesi beklenen Milestone'un yurtdışı satış fiyatı 550$ civarında.

Alternatif: Samsung Omnia II
Aslında bu makalemizde Samsung Omnia II, iki farklı alanda yarışabilecek özelliklere sahipti. Tıpkı I8910HD modelindeki gibi Samsung, Omnia II'nin ekranında da AMOLED teknolojisini kullandı. Fark ise Omnia II'nin kapasitif değil resistif bir dokunmatik ekrana sahip olması. Fakat bu kısımda bizim için önemli olan veri hızları. Ve bu noktada Omnia II'yi daha fazla saklamaya gerek yok. Çünkü entegre HSPA modülü internet bazında 10,2 Mbps hıza ulaşabiliyor.

Testlerde, test amaçlı seçilen sayfayı tamamen açmak için 12 saniyeye ihtiyaç duydu. Bu süre DSL çağında olan ev bilgisayarları için oldukça yavaş olabilir, fakat mobil telefonlar açısından oldukça iyi bir değer. Omnia II'nin ülkemizdeki satış fiyatı ise şu sıralar 790$ + KDV civarında.

Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.