Populer Bilim Deprem eğitim semineri

Deprem eğitim semineri

12.11.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Türk Kızılayı’nın öğretmenler, din adamları ve muhtarlardan oluşan depreme karşı halkı bilinçlendirmek ve eğitmek amacıyladüzenlediği eğitim semineri Düzce’de yapıldı.

Deprem eğitim semineri
Kızılay Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, 6 büyüklüğünde beklenen depremin "geciktiğini" bildirerek böyle bir deprem sırasında Marmara’da tsunami olmayacağını öyledi.

Düzce Valisi Ercan Topaca, Düzce Kızılay Salonu’nda düzenlenen toplantının açılışında, Türkiye’nin deprem riski altında bulunduğunun tartışmasız bir gerçek olduğunu söyledi. Nüfusun 50 milyondan fazla bölümünün birinci derece deprem riski olan bölgelerinde yaşadığını anlatan Topaca, "Bu nedenle gerekli önlemleri almak, afete karşı hazırlıklar yapmak durumundayız" dedi.

Haberin Devamı
Düzce depremi sonrasında bazı insanların ağır hasarlı evlerini orta ve hafif hasarlı göstermek için girişimde bulunduklarını ve sonraki depremde bunun bedelini ağır ödediklerinin hatırlatan Topaca, "Düzceliler bu gibi ısrarlarda bulunanları caydırmalı. Kamuoyu bu konuda duyarlı olmalıdır" diye konuştu.

Vali Topaca, birinci ve ikinci depremi yaşamış konutların mutlaka
güçlendirilmesinin yapılması gerektiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sadece vatandaşların değil devletin de depreme hazırlıklı olması lazım. Özellikle toplum liderleri yani öğretmenlerimiz, imamlarımız, muhtarlarımızın depreme hazırlıklı olma konusunda toplumu yönlendirmesi gerekiyor. En ücra yerlere kadar ulaşılması ve vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi gerekiyor. Lojistik merkezlerinin kurulması ve gerekli önlemlerin alınması lazım. Düzce, depremin yaralarını sarmada çok hızlı hareket etmiştir. Düzce’ninbugün geldiği nokta ve gitmekte olduğu nokta hepimizi umutlandırıyor. Bundan sonra muhtemel bir depremde geçmişteki sıkıntıları çekmeyeceğiz. Mutlaka daha az kayıpla ya da kayıpsız atlatacağız. Her aile evinde güvenli bir noktayı oluşturmalı, ilk yardım çantası gibi malzemeler bulunmalı. Depreme psikolojik olarak kendimizi ve toplumu dahazırlamalıyız"

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş de Kızılay’ın Düzce’ye yönelik önemli çalışmalar yaptığını vurgulayarak, özellikle deprem sırası ve sonrasında yapılan hizmetlerin unutulmadığını ifade etti. Türkiye’de ve Düzce’de büyük depremin mutlaka olacağını, ancak bunun zamanının bilinmediğini anlaktan Keleş, "o takdirde yeniden deprem olacak gibi davranmalıyız. Bunun önemini vatandaşlara anlatmalı, toplumu bilinçlendirmeliyiz.  Belediye olarak bu yönde çalışmalar yapıyoruz" dedi.