Oyun Devlerden evlere şenlik!

Devlerden evlere şenlik!

30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sony ve Microsoft arasındaki oyun savaşı oturma odalarına taşınıyor. Artık oyun makinelerinden film seyretmek, müzik dinlemek, internete bağlanmak mümkün.

Devlerden evlere şenlik

Teknonet
ŞÜKRÜ ANDAÇ

Devlerden evlere şenlik

ABD’li yazılım devi Microsoft ve Japon elektronik devi Sony farklı aletlerin işlevini biraraya getiren dijital oyuncaklarla piyasaya çıkıyor.

Sony, PSX adlı oyun konsoluyla, Microsoft ise Xbox adını verdiği konsolu ile teknoloji dünyasında yeni cephe arayışındalar. Bu iki ürünün ortak yanları, oyun konsolu olmalarının yanı sıra, film, müzik ve internet uygulamaları sayesinde birer multimedya cihazına dönüşüp, evlerin oturma odalarında kullanılacak olmaları.

Sony’nin yeni ürünü PSX aslında firmanın şu an piyasada bulunan oyun konsolu Play Station 2’nin gelişmiş bir versiyonu. PSX’de oyun oynayabilir, DVD seyredebilir hatta DVD kaydedebilirsiniz. Sabit diske sahip PSX ile ayrıca, dijital fotoğraflarınıza bakabilir, CD dinleyebilir ve geniş bantla internete bağlanabilirsiniz. Bu da aslında evdeki tüm dijital aletlerin tek bir kutuda toplanması anlamına geliyor. Yani PSX ile televizyon ve bilgisayarınızın pek çok fonksiyonunu birarada kullanabileceksiniz.

Sony, PSX’in özellikle kullanım kolaylığına güveniyor. Bu kadar çok fonksiyonu birarada bulunduran PSX ekrandaki grafikler sayesinde yönetiliyor. Japonya’da geçtiğimiz hafta satışa sunulan PSX, 1 saatlik görüntüyü 5 dakia içinde DVD’ye yazabiliyor. PSX’in Avrupa ülkeleri ve ABD’de piyasa çıkma tarihi ise 2004 yılının ilk ayları olacak.

Fiyatlar düşebilir

Oyun konsolu alanında Sony’nin karşısına çıkan rakipse ABD’li yazılım devi Microsoft. Microsoft’un bu alandaki silahı ise Xbox. Xbox’da online oyun oynanabiliyor, DVD seyrediliyor, CD çalınabiliyor. Ayrıca Xbox’a internetten müzik parçaları da yüklenebiliyor. Xbox şu an itibariyle pek çok ülkede piyasada. Ancak Türkiye’de henüz Microsoft tarafından piyasaya çıkartılmadı. Bu iki şirketin oyun dünyasındaki rekabeti özellikle Japonya ve ABD’deki evlerde tüm hızıyla devam ediyor. Galip şimdilik Play Station 2. PS2’yi Japonya’daki evlerin yarısında bulundurmayı başaran Sony, pek çok ülkede ön sırada. Microsoft ise bu durumu Xbox’un fiyatını yarıya indirerek değiştirmeye çalışıyor.

DİJİTAL OYUNCAKLAR

Film yüklü projektör
Dell firmasının geliştirdiği ofis ve ev kullanımına yönelik projektör 2200MP, kullanıcıların DVD seyredebilmesi ve video oyunları oynayabilmesine imkân tanıyor. 2.1 kilogram ağırlığıyla dizüstü bilgisayar ağırlığında olan 2200MP projektör, dijital olarak piksel görüntüleri netleştiren hareket adaptasyonlu yazılım, güç tasarruflu otomatik kapama modu ve kolay kullanıma yönelik ön ayarlama ve programlama özelliklerine sahip. Sağlam ve sert köpükten oluşan koruyucu taşıma çantası, S - video’yu da içeren video kabloları, bileşik video, bileşenli video / HDTV, ses, VGA ve USB, kullanım rehberi ve uzaktan kumanda Dell 2200MP projektör’ün diğer özellikleri arasında yer alıyor. ww.dell.com

Renkli müzik deposu
Motorola firmasının yeni model cep telefonu C550, entegre VGA kamera, multimedya mesajlaşma (MMS) teknolojisini destekliyor. 4096 renkli ekrana sahip olan C550, fotoğraflı mesajların yanı sıra, kullanıcıların telefondaki farklı sesleri birbirine karıştırarak ya da www.hellomoto.com adresi aracılığıyla yeni müzikler yaratıp bunları telefonlarına yüklemelerini sağlıyor. Java oyunların da yüklenebildiği yeni model telefon, 80 gram ağırlığında ve FM radyo kulaklık ile birlikte kullanılabiliyor. C550’nin sahip olduğu diğer teknik özellikler ise şöyle: Dual bant, polifonik zil tonları, hızlı internet erişimi sağlayan GPRS ve titreşim. www.motorola.com

Aria, 2 milyon aboneye ulaştı

Türk Telekom’a ait cep telefonu operatörü Aycell’le birleşecek olan Aria’nın abone sayısı 2 milyonu aştı. Firma tarafından yapılan açıklamada Aria’nın 2003 yılını 2 milyon abonenin üzerinde bir rakamla kapatacağı bildirildi. Aria ayrıca, Turkcell’in ulusal dolaşım konusundaki tahkim başvurusu hakkında bir açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi: "Turkcell, Telekomünikasyon Kurumu’nun 15 Kasım 2001 tarihinde İş - TIM’le ulusal dolaşım anlaşması imzalamasını istemesinin ardından Uluslarası Ticaret Odası Tahkim Komisyonu’na başvurmuştu. Komisyon bu başvuruyu reddederek konunun kendi yargı alanının daşında olduğu, durumun yetkili ulusal kurumlarca değerlendirilmesi gerektiği kararına vardı."