Populer Bilim Dinozorların şöhretinin sırrı!

Dinozorların şöhretinin sırrı!

08.11.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

İngiltere’de yapılan bir araştırma, "velosiraptor" gibi etobur iki ayaklı dinozorların korkunç şöhretlerini nefes alma biçimlerine borçlu olduklarını ortaya koydu.

Dinozorların şöhretinin sırrı

Manchester Üniversitesinde fosiller üzerinde yapılan incelemelerde, tüm hayvanlar içinde en etkin solunum sistemine sahip bu yırtıcıların, penguenler gibi modern dalgıç kuşlarla benzerlik gösterdikleri belirlendi.

Bu iki ayaklı etoburların (terapod), avlarını yakalamak amacıyla "sprint" görevi için vücutlarını oksijenle doldurduklarını belirten araştırmacılar, bu hayvanların göğüs kafesini aşağı yukarı hareket ettiren ince kemiklerin havalandırdığı hava keselerine sahip olduklarını kaydettiler.

Araştırmanın başında yer alan Dr. Jonathan Codd, modern kuşlardaki bu özellikleri soyları tükenen atalarında bulmanın, bu koşucu dinozorların etkin bir solunum sistemleri bulunduğunu gösterdiğini belirterek, bunun da avlarını kovalarken göreli olarak hızlı koşabilen epey aktif hayvanlar olduğu teorisini güçlendirdiğini kaydetti.

Dr. Codd, "Bu da kuş olmayan dinozorların kuş gibi nefes almalarını kolaylaştıran bir mekanizma sağlıyor ve bu durum uçma evriminin ortaya çıkmasından çok uzun zaman önce meydana geliyor" diye konuştu.

İngiltere’de yapılan bir araştırma, "velosiraptor" gibi etobur iki ayaklı dinozorların korkunç şöhretlerini nefes alma biçimlerine borçlu olduklarını ortaya koydu.

Araştırmacılar, modern kuşların, küçük ve sert bir akciğer ile etrafında dokuz hava kesesinden oluşan epey özel bir solunum sistemine sahip olduklarını anımsatarak, göğüs kemiğinin ve göğüs kafesinin böğürme benzeri hareketinin sistem boyunca havayı hareket ettirdiğini belirttiler.

Bilim insanları, fosilleri incelenen "dövüşçü dinozorların" küçük kemiklerinin, nefes alıp verme sırasında göğüs kafesi ve göğüs kemiklerini kaldıraç gibi hareket ettirdiklerini belirterek, Avustralya’ya özgü devekuşu gibi koşucu kuşların kemiklerinin, uçmak için geniş göğüs kaslarına ihtiyacı olmadığından kısa, uçucu kuşlarda orta ve penguen gibi dalıcı kuşlarda uzun olduğunu ifade ettiler.

Araştırmacılar, dinozorların ve dalgıç kuşların, nefes almalarına yardımcı uzun kaldıraç kollara ihtiyacı bulunduğu sonucuna vardıklarını da belirttiler.