Teknoloji DNA Haritanız Google'da!

DNA Haritanız Google'da!

12.11.2014 - 08:58 | Son Güncellenme:

Birçok kişisel bilgimizin Google'da depolanmasına alıştık. Peki ya DNA haritamızın depolanmasına?

DNA Haritanız Googleda

DNA üzerine araştırma yapan firmalar, hastaneler ve üniversitelere Google’dan bir teklif var: Bulut üzerindeki gen bankası

Haberin Devamı

Google’un son yıllarda sağlık alanındaki yatırımları dikkat çeker oldu. Kanser tespit edecek bir çözümü üzerinde çalışmaları veya doktor-hasta arasında hızlı video iletişim sağlayacak bir servis kurmaları hep bu yatırımların sonucu. İşte bu yaz başında duyurulan Google Genomics projesi de yine sağlık araştırmalarına yönelik.

Google’ın robotik ve elektronik yatırımlarının gölgesinde kalan , genetik araştırmalarının yakın gelecekte yaratacağı devasa veri yığınını bulut ortamında saklamayı hedefliyor. 10 yıl içinde gen incelemelerinin ve projelerinin artması bekleniyor ve şimdiden ortaya çıkacak verinin nasıl ve nerede saklanacağı konusu düşündürmeye başladı.

bilgilerinin saklanması konusu sadece Google’ı değil, IBM ve Microsoft gibi diğer bilişim devlerinin de ilgi alanında. Google bu projeye 1,5 yıl önce bilimadamları ve doktorlar ile görüşerek başlamış. verilerinin belli bir şekilde, bir API (Application Programming Interface – Uygulama Programlama Arayüzü) kullanarak nasıl depolanabileceğini düşünmüşler ve çeşitli denemeler yapılmış. Google nasılsa veritabanı ve veri depolama teknikleri konusuna hiç de yabancı değil.

Haberin Devamı

’in veri saklamak ve bulut üzerinde duran gen verisi ile çevrimiçi çalışmak için önerdiği fiyat, gen haritası başına yıllık 25 Dolar. Bir kişinin gen haritasının 100 gigabyte büyüklüğünde olduğunu düşünürseniz, işin boyutu daha kolay anlaşılıyor. Gerçi bir haritanın basitleştirilmiş özet versiyonu 1 gigabyte kadar yer tutuyor, bu da yıllık 0.25 sent’e denk düşüyor. Şu anda halka açık projelerden yüklenmiş 3,500 adet gen haritası sunucularında depoda duruyor ve istenildiği anda tıp kurumları tarafından yüksek hızlı bir bağlantı üzerinden kullanılabiliyor.

Google ve diğer hizmet sağlayıcıların paket fiyatları düşütkçe, daha fazla kurum Google Genomics benzeri DNA depo servislerini kullanmaya başlayacak. Rahatlıkla genetiğin geleceği bulutta diyebiliriz.