Populer Bilim Dostlar, itiraf etmeliyim ki...

Dostlar, itiraf etmeliyim ki...

26.09.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Uzaya çıkan ilk kadın turist unvanını kazanan Anuşeh Ensari, 'nice insanın merak ettiği, fakat kimseye soramadığı' uzayda nasıl temizlik yapıldığını günlüğünde yazdı...

Dostlar, itiraf etmeliyim ki...

Uzaya çıkan ilk kadın turist unvanını kazanan Amerikalı Anuşeh Ensari, yerçekimsiz ortamda temizlenmenin zorluklarını internet günlüğünde anlatıyor.

İran asıllı Ensari, Uluslararası Uzay İstasyonunda (UUİ) tuttuğu günlüğü internete aktarıyor. 18 eylülde Rus Soyuz aracıyla uzaya giden Ensari'nin günlüğünü internette binlerce kişi okuyor. Şimdiye kadar yaklaşık 2 bin kişi de, Ensari'nin anlattıklarıyla ilgili çeşitli yorumlar yaptı.

Ensari, günlüğünde "Dostlar, itiraf etmeliyim ki, uzay boşluğunda temizlenmek zor zanaatmış...!" diye yazıyor. "Nice insanın merak ettiği, fakat kimseye soramadığı" uzayda temizlik konusuna ayrıntılı şekilde değinen Ensari, şöyle yazıyor:

"Burada sular şırıl şırıl akmıyor. Herkesin ıslak ve kuru kağıt havluları var. Bunlar kullanılıyor. Günde ortalama günde bir adet ıslak, iki adet kuru havlu kullanıyoruz. Dişlerimizi fırçaladıktan sonra tükürmüyor, yutuyoruz..."

Herkesin bir temizlik seti olduğunu belirten Ensari, kendisinin kullandığı setin, sağlık sorunları yüzünden uzay yolculuğu programından son anda çıkarılan erkek Japon turisti Daisuke Enomoto için tahsis edilen set olduğunu, dolayısıyla sette tıraş bıçağı ve bol tıraş köpüğü de bulunduğunu anlatıyor.

Ensari saçlarını nasıl yıkadığını da şöyle tarif ediyor: "Su güğümünü alıp başımın üstünde usulca kocaman bir su topu oluşturuyorum. Sonra toz şampuan kullanarak çok yavaş ve yumuşak hareketlerle saçlarımı yıkıyorum. Ani ve sert hareket yaparsanız, su topu paramparça olup her yere dağılıverir..."

Uzay turistinin anlattığına göre, UUİ'de kullanılan bütün sular tekrar tekrar kullanılıyor. Islanan her şey ve bu arada terli giysiler dahi kurutuluyor ve buharlaşan su tekrar toplanıyor. Ensari, Rus kozmonotlardan birinin bir gün kendisine şöyle dediğini yazdı günlüğüne: "Burada herkes kardeşten öte; zira birbirimizin terini içiyoruz."