Populer Bilim Duran kalbi çalıştırdılar!

Duran kalbi çalıştırdılar!

14.01.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

ABD'li uzmanlar, ölü bir fareden aldıkları kalbi canlı hücre naklederek çalıştırdı. Gelişmeyle, organ bulmanın büyük ölçüde kolaylaşması bekleniyor.

Duran kalbi çalıştırdılar

ABD'li bilim adamları hayvan kadavralarından alınan kalplere canlı hücreler naklederek çalıştırmayı başardı. Minnesota Üniversitesi Kalp Tedavi Merkezi laboratuvarlarında yapılan bu çalışmanın insana da uygulanabilmesi durumunda nakil için limitsiz sayıda kalp ve büyük olasılıkla diğer organların temini mümkün olacak.

Bu çalışmada ölü bir farenin kalp hücreleri güçlü temizleyicilerle kalpten ayrıştırıldı, ortaya hücrelerin gizlediği proteinlerden oluşan kalp iskeleti çıktı. Daha sonra bu yapıya, yeni doğan farelerin kalbinden alınan canlı hücreler enjekte edildi. Uygun laboratuvar ortamında yalnızca 4 gün sonra kalbin kasılmaya başladığı görüldü. Sekizinci günün sonunda kalp atmaya başlamıştı.

İngiliz Tıp Dergisi Nature Medicine'a konuşan Dr. Taylor, "İlk kasılmaları gördüğümüzde nutkumuz tutuldu. Kalbin çok güzel çalıştığını görünce çok şaşırdık" dedi.