Teknoloji Elon Musk: Uçan otomobiller kesinlikle taşımacılığın geleceği değil

Elon Musk: Uçan otomobiller kesinlikle taşımacılığın geleceği değil

19.02.2018 - 13:48 | Son Güncellenme:

Elon Musk, uçan arabaların trafik ve karayolu kaygılarımıza cevap olmadığını düşündüğünü açıkça belirtti. Birçok şirket zaten uçan araba modelleri geliştirmeye başladı. Ancak Musk, bunun etkisiz bir yol olabileceğini ve ölçeklenebilir bir çözüm olmadığını düşünüyor.

Elon Musk: Uçan otomobiller kesinlikle taşımacılığın geleceği değil

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Yollarımızın geleceği ile ilgili olarak Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk, uçan arabalara bahis koymuyor. Cesur ve yıkıcı teknolojiye giren birisi için, Elon Musk'ın uçan arabalar konusundaki tutumu çelişkili görünüyor. Hatta Musk, uçan arabalar konusunda diğer üreticilerle aynı fikirde değil. Sıkışık trafiğe yönelik önerilen çözümü delice görünüyor.

Musk Bloomberg'den Max Chafkin’e verdiği röportajda, "Açıkçası uçan şeyleri seviyorum. Ancak uçan otomobilin ölçeklenebilir bir çözüm haline geldiğini hayal etmek zor." dedi.

Uçan arabalarla ilgili bir gelecek kurma konusu, uzun zamandır bilimkurgu konusu oldu. Bu nedenle, bir takım şirketler işini gerçeğe dönüştürmeye çalışmakta zorlanıyorlar. Bunların arasında havacılık devi Airbus önde gidiyor. Bu yılın sonuna kadar gökyüzünde (ve yollarda) özerk uçan araçları görmek istiyorlar. Google'ın kurucularından Larry Page, zor başlangıçtaki Zee.Aero ile kendi uçan arabası üzerinde çalışıyor. Hatta drone benzeri otomobil kavramı araştırılıyor.

Haberin Devamı

Uber dikey kalkış ve iniş (VTOL) teknolojisini kullanan kendi filosunu istiyor, zaten çalışması için gereken altyapıyı içeren planlara da sahipler.

Bütün bu gelişmelere rağmen, Musk uçan araçların trafiği kolaylaştırmayacağına ve bir noktaya getiremeyeceğine inanıyor. Özellikle çok sayıda uçan araba modeli VTOL versiyonunu tercih ettiğinden, en katı şekilde otomobil olmayacak. Ayrıca, geliştirmedeki diğer modellerin pist gibi bir alana sahip olmaları gerekiyor.

Musk için, Silikon Vadisi'nin uçan arabalara olan saplantısı şehir seyahati için mükemmel olmayacak. Uçan arabaların, uçağın altında kalmasını sağlamak için önemli miktarda aşağı doğru güç üretmesi gerektiğini belirtti. Bu, yeryüzünde olanlar için çok fazla gürültü ve rüzgar anlamına geliyor.