Teknoloji Ev hanımları da, online satışa yöneldi

Ev hanımları da, online satışa yöneldi

07.04.2010 - 12:42 | Son Güncellenme:

Ev hanımları da, internet üzerinde açtıkları mağazalarla, online ticarette yerini alıyor.

Ev hanımları da, online satışa yöneldi

Sanal mağaza maliyetlerinin düşüklüğü ve milyonlarca kişiye kolayca ulaşımın yanı sıra, geçtiğimiz yıl etkili olan kriz de, online alışveriş olanağı sunan işyeri sayısındaki ve satış alanlarındaki artışta etkili oldu. Çok sayıda mağaza sahibi, işlerini internet ortamına da taşırken, işyeri sahibi olmayanlar da sanal mağaza yoluyla ürünlerini satışa sunuyor.

Haberin Devamı

Sahibinden.com Genel Müdürü Burak Ertaş, sorularını yanıtlarken, site olarak 2004 yılından bu yana tüketicilere sanal mağaza açma hizmeti verdiklerine değinirken, özellikle 2008 yılı Ocak ayından itibaren, sanal mağaza maliyetlerinin geleneksel mağazaya oranla daha düşük olması dolayısıyla, sitede bulunan mağaza hizmetine yönelik ilginin hızla artığını kaydetti.

Ertaş, 2008 yılı sonunda önceki yıla oranla mağaza sayısında yüzde 75’lik artış gerçekleştiğini, krizin etkisiyle 2009 yılında sanal mağaza hizmetine firmaların gösterdiği ilginin yükseldiğini ve bu eğilimin devam ettiğini söyledi. BKM verilerine göre sanal alışveriş olanağı sunan işyeri sayısının 22 bin 500’e ulaştığını aktaran Ertaş, sahibinden.com’da bulunan mağaza sayısının geçen yıla oranla yüzde 100 artığını ve mağazalarda bulunan 490 binden fazla ilanda yer alan ürün veya hizmetin sitede alıcılarını beklediğini kaydetti.

Haberin Devamı

Ertaş, Türkiye’deki internet kullanımının hızındaki yükselişe işaret ederek, tüketiciye etkin şekilde ulaşmak isteyen firmaların “mutlaka” interneti de satış kanalı olarak kullandıklarını vurguladı. Sanal mağaza maliyetlerinin, geleneksel mağazaya oranla daha düşük olmasının bunda etkili olduğuna dikkati çeken Ertaş, birçok firmanın kendileri için internet sitesi yaparak para harcamak yerine, sanal mağaza açmayı tercih ettiğini dile getirdi.

EN FAZLA EMLAK, OTO GALERİ FİRMALARI MAĞAZA AÇIYOR

Burak Ertaş, sahibinden.com’un geniş ürün yelpazesine dolayısıyla, sitede cep telefonu satan mağazaların yanı sıra meyve sepeti satan mağazalar bulunduğuna değinirken, “Mağaza hizmetimizden faydalanarak ticaretle uğraşan birçok firmanın, işlerini sanal dünyaya da taşımalarını bekliyoruz” dedi.

Sitenin, kullanıcılarına emlak, vasıta, alışveriş, iş makineleri&sanayi, kariyer gibi birçok alanda mağaza açma olanağı sağladığının altını çizen Ertaş, şu bilgileri verdi: “En fazla emlak, oto galeri ve alışveriş alanlarında faaliyet gösteren firmalar mağaza açmayı tercih ediyor. Özellikle son dönemde alışveriş ana grubumuzda açılan mağaza sayısında önemli bir artış gözlemledik. Bilgisayar, cep telefonu, oyun konsolu gibi elektronik ürün satan mağazaların sayısında bir artış söz konusu. Ayrıca internetten alışveriş yapan kadın sayısının da her geçen gün artmasına paralel; giyim, aksesuar ve bebek ürünleri satan mağaza sayısında da büyük bir yükseliş mevcut.”

Haberin Devamı

“ÜRÜNLERİ AYRINTILI TANITANLAR DAHA FAZLA GÖRÜNTÜLENİYOR”

Ertaş, internetten alışveriş yapan kullanıcılar için önemli iki unsuru “güvenlik” ve “uygun fiyat” şeklinde sıralarken, “Bu nedenle kullanıcılar alışverişlerinde detaylı olarak araştırma yapıyor, fiyat alternatiflerini kıyaslıyor, en uygun fiyatı sunan ve güvenli ödeme sistemlerini kullanan mağazalardan alışveriş yapmayı tercih ediyorlar” dedi.

Ürünlerini ayrıntılı olarak tanıtan mağazaların, kullanıcılar tarafından daha fazla görüntülendiğine dikkati çeken Ertaş, bazı mağazaların ürünleriyle ilgili çektikleri tanıtıcı videoları ilanlarına eklediklerini ve böylece alıcıların almayı düşündüğü ürünle ilgili detaylı bilgiye ulaşabildiklerini anlattı.

Haberin Devamı

Ertaş, internet kullanıcılarının yeni ürünleri yakından takip ettiğini, sitede bulunan elektronik mağazalarının ürünlerle ilgili detaylı bilgi verip, kısa sürede ürün temin ederek satışa sunması dolayısıyla bu mağazaların ziyaretçi sayısının, oldukça fazla olduğunu söyledi.

Evde yaptıkları el örgüsü şapkaları, bereleri, patikleri satmak için sitede mağaza açan ev hanımları bulunduğunu kaydeden Ertaş, çok nadir bulunabilen ürünler satan mağazalara, sadece ebru sanatında kullanılan malzemeleri satan “ebrizen” mağazasını örnek gösterdi.

Burak Ertaş, uygun fiyatlara ilginç ürünler satan mağazalara “http://ilginchediyelikler.sahibinden.com/” mağazasını örnek verirken, mağazada tüylü maskeler, pratik uzanma aparatından ayakkabı markaları şekilde örme patiğe kadar birçok farklı ürünün alıcı beklediğini belirtti ve ilginç ürünler satan mağazaların görüntülenme oranlarının oldukça yüksek olduğunu ekledi.