Sosyalmedya Facebook CEO'su Mark Zuckerberg'in veri ihlali konusunda cevaplaması gereken 6 soru

Facebook CEO'su Mark Zuckerberg'in veri ihlali konusunda cevaplaması gereken 6 soru

10.04.2018 - 09:43 | Son Güncellenme:

Dünyanın en büyük sosyal ağı Facebook'un CEO'su Mark Zuckerberg yarın yarın Kongre'den önce ifade verecek. Fakat hala cevaplamadığını bazı sorular var. Zuckerberg, belki bu 6 kritik soruya da cevap verebilir.

Facebook CEOsu Mark Zuckerbergin veri ihlali konusunda cevaplaması gereken 6 soru

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Facebook, Cambridge Analytica tarafından paylaşılmış olan veri sızıntılarıyla ilgili son olarak 87 milyon kişinin bundan etkilendiğini açıklamıştı. Zuckerberg'in koltuğu o zamandan sallantıda ve ve ağını kullanan 2 milyar insanla ilgili bilgileri nasıl ele aldığına dair sorularla karşı karşıya. Geçen hafta blog yazıları ve birkaç röportajdan sonra, Zuckerberg daha açık olmaya karar verdi ve durumu düzeltmeye çalıştığıyla ilgili soruları cevapladığı bir medya çağrısı yaptı.

Zuckerberg, skandaldan dolayı özür diledi. Avrupa'da veri koruma kurallarını ele aldı. ABD 2016 Başkanlık seçimlerine müdahaleyi kabul etti. Zuckerberg, "Hayat, hatalardan ders çıkarmak ve ileriye doğru ilerlemek için ne yapmanız gerektiğini anlamak” diyor.

Haberin Devamı

İşte Zuckerberg’in yanıtlaması beklenen 6 önemli soru:

1- Facebook kullanıcıları neden gizlilik söz konusu olduğunda size güvenmeye ve inanmaya devam etmeli?

Güven faktörü anahtar. Çünkü Facebook'un işletmesi sosyal ağda bilgilerini paylaşmak için yeterince rahat hisseden insanlardan oluşuyor. Bu güven kaybolursa, veri akışı ve bununla birlikte Facebook'un reklam işi de değişir.

2- Facebook sizin ve ekibinizin yönetmesi için çok mu büyük ya da karmaşık?

Facebook ayda 2 milyardan fazla insanı çekiyor. Bu, en büyük milletlerden neredeyse iki kat daha büyük. Zuckerberg, şirketin güvenlik ve içerik yönetiminde çalışmak için 20 bin kişiyi işe alacağını söyledi. Bu yeterli mi? Ayrıca Facebook'un gelecekte polise yardımcı olması için yapay zeka kullanacağını söyledi, ancak teknolojinin geniş ölçekte güvenilir olmaksına daha yıllar var.

3- Facebook'u düzeltmenin için "yıllar" alacağınızı söylediniz. Bu kadar bekleyebilir miyiz?

Seçimler olmaya devam ediyor ve kötü oyuncular Facebook ve diğer sosyal medya platformlarını kullanarak seçmenleri manipüle etmeye devam ediyor. Zuckerberg, şirketinin "asla güvenliği tam olarak çözmeyeceğini" söyledi. Ama sanki hepimiz bir sonraki felaketi bekliyoruz.

4- Facebook'un, kabul edilebilir konuşma ve içerik konusundaki anlaşmazlıkları çözmesi için bağımsız bir “Yargıtay” fikrine atıldınız. Neye benziyordu?

Haberin Devamı

Paneli kim oluşturacak? İnsanlar davalarını nasıl tartışabilirler? "Hakimler" nasıl atanacak? Bunlar hep merak ediliyor.

5- Hızlı Kontrol Mekanizması Nasıl Gidiyor?

Facebook son zamanlarda sadece yazılı makalelere değil, fotoğraflara ve videolarıda gerçek zamanlı kontrol edeceğini söyledi. Ancak çabalarından ve yapının şeffaflığından hiç bahsedilmedi.

6- Büyük teknoloji şirketleri - Facebook, Google ve Twitter - güvenlik ve veri koruma söz konusu olduğunda birlikte çalıştıklarını söyledi. Özellikle, Facebook diğer şirketlerle nasıl çalıştı?

Zuckerberg, diğer teknoloji platformlarının Facebook'un istismarla uğraşmak için ortaya koyduğu bi kitaptan öğrenebileceğini umuyor. Bundan ne öğrendiler? Facebook diğer şirketlerden neler öğrendi?



11 Nisan'da ifade verecek

Yaklaşık 2 milyar kullanıcısı olan Facebook CEO'su Mark Zuckerberg “kullanıcı verilerini kullanma ve koruma” sistemi ile ilgili olarak 11 Nisan’da Washington'da Temsilciler Meclisinde kurulan komitede ifade verecek. Muhabirlerle yaptığı bir toplantıda CEO Mark Zuckerberg, şirketin sorumluluklarını kabul etmeyerek "büyük bir hata" yaptığını söyledi. Şirket ayrıca skandalın ardından gizlilik politikalarını yenileyecek.

Haberin Devamı

Düzeltmek birkaç yıl sürebilir

Mark Zuckerberg, veri ihlali skandalının yarattığı sorunların tamamen düzeltilmesi birkaç yılı bulabilir. Zuckerberg, 9 Nisan Pazartesi gününden itibaren kullanıcılarla hangi uygulamalarla veri paylaşmak isteyip istemediğini seçebileceğini söyledi.

Cambridge Analtyica tarafından hazırlanan "ThisIsYourDigitalLife" uygulaması gibi bir uygulamayı kullanıp kullanmayacağının sorulması üzerine Zuckerberg, "Kesinlikle çok fazla uygulama kullanıyorum. Bilgisayardan iyi anlayan bir internet kullanıcısıyım." dedi.

Türkiye'de etkilenen kişi sayısı belli oldu

Facebook, kullanıcı bilgilerinin Cambridge Analytica şirketi tarafından usulsüz kullanıldığının ortaya çıktığı skandaldan Türkiye'de 234 bin 584 kişinin etkilendiğini açıkladı. Uygulamayı indiren kişi sayısı ise 223.