Teknoloji Facebook, kullanıcı verilerini akıllı telefon şirketleriyle paylaşıyor

Facebook, kullanıcı verilerini akıllı telefon şirketleriyle paylaşıyor

08.06.2018 - 08:40 | Son Güncellenme:

Facebook'un kullanıcı verilerini cep telefonu üreticileriyle paylaştığı ortaya çıktı. Facebook'un Huawei, Lenovo, TCL ve Oppo gibi küresel 60 şirketin, kullanıcılarına Facebook benzeri deneyimleri yeniden oluşturmak için sözleşmeler imzaladıktan sonra bazı kullanıcı verilerine erişim sağladıkları ortaya çıktı.

Facebook, kullanıcı verilerini akıllı telefon şirketleriyle paylaşıyor

Facebook'un mobil cihaz üreticileriyle hizmet entegrasyonu için yaptığı anlaşmalar kapsamında üreticilerin kullanıcılarının verilerine ölçüsüz şekilde erişimine izin verdiği iddia edildi.

Haberin Devamı

New York Times gazetesinde yer alan habere göre şirket son 10 yılda cep telefonu ve tablet üreticileriyle Facebook mobil uygulamalarını geliştirmek ve işletim sistemlerine Facebook fonksiyonları eklemek üzere yaptığı anlaşmalar kapsamında üreticilerin kullanımına açtığı uygulama programlama arayüzleri (API) aracılığıyla kullanıcıların kişisel verilerine ölçüsüz olarak erişmelerine olanak sağladı.

Gazete söz konusu paylaşımın ABD Federal Ticaret Komisyonunun (FTC) kişisel verilerin korunmasına ilişkin düzenlemelerine aykırı olduğunu ileri sürdü.

Haberde Facebook'un cihaz üreticilerine açtığı özel API'larla ne türden bilgilerin paylaşıldığına dair örneklere yer verildi. Örneğin 2013 model bir Blackberry telefonla firmanın Hub adlı, sosyal ağ paylaşımlarını cep telefonu mesajları ve e-postalarla entegre eden yazılımını kullanan bir muhabirin yalnızca kendi Facebook arkadaşlarına ait bilgilere değil, onların arkadaşlarına ait bilgilere de ulaşabildiği belirtildi.

Haberin Devamı

Bu düzeyde bir veri paylaşımının Facebook'un mevcut kişisel veri güvenliği politikasına aykırı olduğu vurgulandı. Facebook'un en az 60 cihaz üreticisiyle bu türden anlaşmalar yaptığı ve bu metinlerde kullanıcıların rızası dışında hangi verilerin paylaşıldığının açık olmadığına dikkat çekildi.

Facebook'un daha önce kullanıcı verilerini reklam ve data analiz firmalarıyla paylaşması tartışmalara konu olmuş, Cambridge Analytica adlı veri analiz firmasının, milyonlarca Facebook kullanıcısının hesaplarından izinsiz topladığı kişisel verileri, ABD ve İngiltere'de kritik seçim ve referandum süreçlerini etkilemek için kullandığı ortaya çıkması krize sebep olmuştu.

Facebook iddiaları reddetti

Facebook iddiaları reddetti ve veri erişiminin, kullanıcılarının mobil cihazlardaki hesap özelliklerine erişmesine izin vermek için verildiğini söyledi.

Facebook ayrıca, ortaklıkların yarıdan fazlasının çoktan sona ermiş olduğunu söyledi. Huawei anlaşmasını bu hafta sona erdireceğini duyuran Facebook, Çinli şirketlerle olan üç ortaklığı da bitiriyor.

Haberin Devamı

Çinli telekomünikasyon şirketleri, yabancı ülkelere casusluk fırsatı verdiklerini ve Amerikan altyapısını tehdit ettiklerini iddia eden ABD istihbarat yetkililerinin incelemesine maruz kalıyor.

Senato istihbarat komitesi başkan yardımcısı Mark Warner, Temsilciler Meclisi istihbarat komisyonunun 2012 yılından beri Huawei’ye ilişkin endişelerini dile getirdiğini söyledi.

Warner, “Facebook’un, Huawei ve TCL gibi Çinli cihaz üreticilerine Facebook API’sine ayrıcalıklı erişim sağladığı haberi, haklı endişeler yaratıyor. Facebook’un kullanıcılarıyla ilgili bilgilerin Çinli server’lara gitmemesini nasıl sağladığını daha etraflıca öğrenmeyi merakla bekliyorum” dedi.

API, yani uygulama programı arayüzü, temel olarak yazılım bileşenleri arasındaki etkileşimin nasıl olacağını belirliyor.

Bir Facebook yetkilisi, şirketin Çin şirketlerine verdiği erişimi dikkatle yönettiğini söyledi.

Facebook mobil ortaklıklar başkan yardımcısı Francisco Varela yaptığı açıklamada, “Facebook pek çok diğer Amerikan teknoloji şirketleri gibi, hizmetlerini bu telefonlara entegre etmek için bu şirketlerle hem de diğer Çinli üreticilerle birlikte çalışmıştır. Facebook’un Huawei, Lenovo, TCL ve Oppo ile entegrasyonları başından beri kontrol ediliyor; biz bu şirketlerin kurduğu Facebook uygulamalarını onayladık” dedi.

Haberin Devamı

Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü Hua Chunying, Beijing’de yaptığı konuşmada, şirketler arasındaki işbirliğine ilişkin açıklama yapmayacağını ve durumla ilgili bilgisi olmadığını söyledi.

Hua gazetecilere yaptığı açıklamada, “Ancak ABD tarafının Çinli şirketlerin yatırım ve operasyonel faaliyetleri için adil, şeffaf, açık ve dost bir ortam sağlayabileceğini umuyoruz” dedi.

Huawei de iddiaları reddetti

Huawei sözcüsü Joe Kelly, "Tüm akıllı telefon üreticileri gibi Huawei de kullanıcılara daha iyi hizmet sağlamak üzere Facebook'la iş birliği yapmıştır. Huawei bu süreçte Facebook kullanıcı verilerini ne toplamış ne de depolamıştır." dedi.