Teknoloji Facebook'ta verilerinizi korumanın tek yolu onu tamamen bırakmak mı?

Facebook'ta verilerinizi korumanın tek yolu onu tamamen bırakmak mı?

21.03.2018 - 13:54 | Son Güncellenme:

Araştırma şirketi Cambridge Analytica'nın 50 milyon Facebook kullanıcısı verilerini yanlış yönlendirdiği yönündeki iddialar, sosyal ağdaki bilgilerin paylaşıldığı konusundaki tartışmaları alevlendirdi. Veri, Facebook'ta kum gibi. Reklamverenleri platforma getiren şey de bu. Facebook'un kullanıcıların beğenilerine, yaşam tarzlarına ve siyasi eğilimlerine dair ayrıntılı ve gelişmiş profiller oluşturma yeteneğine sahip sorular ortalıkta dolanıyor. Daha büyük soru Facebook, başkalarıyla ne paylaşıyor ve kullanıcıların bilgilerini yeniden kazanmak için neler yapabilir? Peki Facebook'ta verilerinizi korumanın tek yolu onu bırakmak mı?

Facebookta verilerinizi korumanın tek yolu onu tamamen bırakmak mı

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Londra merkezli Cambridge Analytica adlı veri analiz firmasının, 50 milyon Facebook kullanıcısının hesaplarından izinsiz topladığı kişisel verileri, ABD'de Kasım 2016'da yapılan başkanlık seçimleri ile İngiltere'de Haziran 2016'da gerçekleşen Avrupa Birliği (AB) referandumunu etkilemek için kullandığına dair suçlamalar, küresel ölçekte bir krize yol açtı.

İngiltere, ABD ve AB'deki regülatörlerin devreye girmesiyle derinleşen kriz, Facebook'u Atlantik'in iki tarafında başlatılan soruşturmalarla karşı karşıya getirdi.

Facebook'taki kişisel verilerin usulsüz kullanımına ilişkin iddiaların incelenmesi amacıyla soruşturma açtığını açıklayan İngiltere Bilgi Komisyonu'ndan (ICO) yapılan açıklamada, Cambridge Analytica'nın elindeki tüm kayıtlara ulaşmak için yasal girişimlerin başlatıldığı bildirildi.

Haberin Devamı

Facebook, üçüncü tarafların toplayabileceği bilgileri, özellikle de kullanıcıların arkadaşlarıyla ilgili verilere erişmelerini engellemek için şart ve koşullarını değiştirdi.

Firmanın sahip olduğu bilgilerin tam olarak ne olduğu henüz net değil. Şu anda İngiltere veri koruma yetkilisi ICO tarafından yürütülen bir soruşturmaya tabi tutuluyor.

Facebook'ta kullanıcılar bilgilerini korumak için neler yapabilir?

  • Facebook hesabınıza giriş yapın ve ayarlar kısmından, uygulama ayarlarına tıklayın.
  • "Uygulamalar, İnternet Siteleri ve Eklentiler" adlı bölümün altındaki "düzenle" butonuna tıklayın.
  • "Platformu devre dışı bırak" butonuna basın.

Yapılan bu işlem, Facebook aracılığıyla üçüncü parti sitelere bağlanma olanağını ortadan kaldırıyor. Hem böyle bir durumla karşılaşmak istemiyor, hem de gizliliğinizi korumak istiyorsanız yapmanız gerekenler şu şekilde:

  • Aynı şekilde uygulama ayarları kısmına giriş yapın.
  • Bilgilerinize erişmesini istemediğiniz uygulamaların üzerine tıklayarak, hangi kişisel bilgilerinize erişim izni vereceğinizi seçin.

Hangi verilerin saklandığını öğrenebilir misiniz?

Mevcut veri koruma kurallarına göre, kullanıcılar tek tek firmalara, kendileri üzerinde ne kadar bilgi sahibi olduklarını öğrenmek için talepte bulunabilir. Avusturya'nın gizlilik savunucusu Max Schrems, 2011'de Facebook'a böyle bir istekte bulunduğunda, kendisine 1.200 dosya içeren bir CD verildi.

Sosyal ağın, siteye erişmek için kullandığı makinelerin tüm IP adreslerinin kayıtlarını, mesajların ve sohbetlerin tam tarihini, yerini, mesajlarını, durum güncellemelerini ve duvarları gibi silindiğini düşündüğü öğeleri bile tuttuğunu belirtti. Ancak, Facebook bilgilerinin üçüncü taraflarla daha çok paylaşıldığı bir dünyada, böyle bir talep zorlaşmaktadır.

Haberin Devamı

Bu yaz, kullanıcıların verilerinin kontrolünü geri almasını çok daha kolay hale getirmeyi amaçlayan Genel Veri Koruma Yönetmeliği'nin (GDPR) Avrupa'daki girişiyle değişebilir. Bu tür taleplere uymayan firmalar için büyük para cezaları tehdidi, tüketicilere "açık ve okunabilir bir şekilde" verilmesi gereken bu bilgiyi paylaşma olasılığını artırabilir.

Veriler ne kadar tutuluyor?

Avrupa'daki veri koruma yasaları, firmaların sadece kullanıcı verilerini "gerektiği kadar" tutmaları gerektiğini, ancak bunun yorumlanmasının çok esnek olabileceğini öne sürüyor. Facebook'un durumunda, bir şeyi yayınlayan kişi onu silmediği sürece süresiz olarak çevrimiçi kalacağı anlamına geliyor.

Verileri sonsuza kadar silebilir misiniz?

Kullanıcılar, kendi mesajlarını hesaplarından tamemen silebilir. Ancak Facebook, geri dönmek istediği takdirde sosyal ağdan kopmak istmeyenlerin verilerini tutar. Ayrıca, arkadaşlarınızdaki mesajlardan, platformunuzda birçok bilginin kalacağı unutulmamalıdır.