Teknoloji Facebook'un gerçek yüzü!

Facebook'un gerçek yüzü!

18.01.2010 - 00:03 | Son Güncellenme:

Facebook hakkında çok şey söylendi; ama kendi çalışanı inanılmaz gerçeği böyle itiraf etti...

Facebookun gerçek yüzü

Dünyanın en büyük sosyal ağı Facebook 350 milyon kullanıcıya sahip. İnsanların gerçek isimleriyle kayıt olduğu, adreslerini, telefon numaralarını, kişisel fotoğraflarını, iş bilgilerini ve daha fazlasını paylaştığı bu platformun gizlilik ve güvenlik özellikleri, kamuyu derinden ilgilendiriyor.

Kamu ve hatta devlet meselesi kabul edilebilecek çapta bir bilgi deposu haline gelen Facebook'un, gizlilik konusundaki rezaletlerinin ardı arkası kesilmiyor. Bununla birlikte, Facebook bu sorunları gidermek yerine, bilgilerin halka açılmasını telkin ediyor.

Yurt dışında Facebook hakkında eleştirel yazıların yer aldığı online yayınlar, Facebook'un korkutucu şakalarına bile maruz kaldı. Sadece site editörlerinin hesaplarında çıkan özellikler haber yapıldığında, Facebook "Bize sormadan yazmayın bir daha diye şaka yaptık" açıklamasında bulunmuştu.

Şimdi ise Facebook çalışanlarından birinin itirafları gündeme damgasını vuracak...

Facebook'ta "Master key"

Rumpus'ta yayınlanan bu röportaj bazı korkutucu bilgiler içeriyor. Facebook üzerinde bilgilerin ele geçirilmesinin ne kadar kolay olduğunu ortaya koyuyor. Biz de bu röportajdan önemli noktaları bu haberimizde sizlere aktarıyor, Facebook'un çalışanını kullanarak yine ve bu kadar kötü birşaka yapmadığını umarak takdiri sizlere bırakıyoruz.

Rumpus: Daha önceden bir ana şifreden bahsetmiştiniz, bu artık kullanılmıyormuş.


Çalışan: Ne zaman bitti bilmiyorum ama böyle bir şifremiz vardı. Bu şifre ile ID'si yazılan herhangi bir kullanıcının hesabına girmek mümkündü. Size şifreyi vermeyeceğim ama telaffuzu aşağı yukarı "Chuck Norris" gibiydi. Oldukça fantastikti.

Rumpus: Bunu herhangi bir Facebook çalışanı kullanabiliyor muydu?

Çalışan: Teknik olarak evet ama pratikte kullanımı orijinal mühendislerle kısıtlıydı. Sadece onlar biliyordu, yani insan kaynaklarından rastgele biri girip profillere bakamıyordu. Bu özellik mühendislik amaçlı olarak vardı.

Dini inançları değişirse!

Bu anonim çalışan Facebook çalışanlarının, nereye bakacaklarını bildikleri takdirde istedikleri bilgiye erişebildiklerini belirtiyor. Bundan yararlananlar olmuş hatta bir çalışan, bir hesaptaki dini inançlar kısmını değiştirdiği tespit edilince işten kovulmuş.

Çalışanın anlattığına göre bütün veriler veritabanı içinde saklanıyor. Mesajlar silinseler de, silinmeseler de veritabanında kalıyor. Veritabanında araştırma yaparak kimsenin hesabına girmeden istenilen bilgiye erişilebilir. Ayrıca Facebook yapılan her hareketi kaydediyor. Birinin fotoğrafına baktığınızda yorum yazdığınızda, özel mesaj attığınızda hepsi kaydediliyor.

Facebook yetkilileri bu tür olaylara karşı çalışanları denetleyen özel bir iç mekanizma oluşturmuş, işe bir şef gizlilik yetkilisini atamış.

Nasıl insanlar bu Facebook çalışanları?

İnternette kişisel bilgileri paylaşırken dikkatli olmakta fayda var. Facebook yetkilileri önlem alsa da sonuçta şirkette çalışan herkes insan.

Facebook çalışanlarına gelince, bu gizemli çalışan, özellikle mühendisler ile ilgili ilginç detaylar aktarıyor. "Çok zeki ancak bir o kadar da garip" şeklinde tanımlanan çalışanlardan birisi örnek olarak veriliyor. Bu çalışan çok zeki bir programcı ve neredeyse bütün siteyi kendi başına yeniden yazıyor.

PHP ile kodlanan siteyi yeni baştan HPHP yani Hyper-PHP ile kodluyor. Adını daha önce duymamış olabilirsiniz çünkü bu çalışan Hyper-PHP'yi oluşturuyor, yani bir programlama dili oluşturuyor. Bunun sebebi ise standart script tabanlı PHP'de komutların yukarıdan aşağıya sırayla uygulanmasının verimsiz oluşu. Compile edilebilen, yani derlenebilen bir programlama ile site çok daha hızlı çalışacak.

Bu başarılı programcı ile havadan sudan konuşmak pek mümkün değilmiş. Basketboldan konu açılınca susan, ama teknolojiden ya da basketbolun ardındaki matematikten bahsedildiğinde heyecanla konuya dahil olan biri olarak tanımlanıyor.

Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.