Populer Bilim Fasulyelerin gerçekten de gaz yapmadığı ortaya çıktı

Fasulyelerin gerçekten de gaz yapmadığı ortaya çıktı

23.04.2018 - 10:09 | Son Güncellenme:

Fasulye gerçekten de gaz yapar mı? Bilim insanları fasulyenin gaz yapıp yapmadığını araştırdı. Yapılan çalışmaların sonucunda normalden daha fazla fasulye yense de gaz çıkarma miktarını değişmediği anlaşıldı.

Fasulyelerin gerçekten de gaz yapmadığı ortaya çıktı

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Fasulye efsane bir yiyecek değil mi? Özellikle de pilav üstü kuru fasulye. Ne kadar yerseniz, insan o kadar fazlasını istiyor. Ancak fasulyenin gaza sebep olduğınu da biliyoruz. Gerçekten de fasulye gaza neden oluyor mu? Bilim insanları 12 tane erkek deneğe 23 gün boyunca barbunya fasulyesi yedirdiler ve ne kadar gaz çıkardıklarını ölçtüler. Erkekler genellikle daha fazla fasülye yese de gaz miktarının değişmediği ortaya çıktı. Hatta uzun süre fasulye yiyenlerin daha iyi hissettiği anlaşıldı.

Baklagil tohumlarının sık ve uzun süreli tüketiminin bağırsak gazlarının atılımı üzerindeki etkisi. “Bu çalışmanın amacı, fermantasyon gazlarının atılımı üzerine uzun süreli ve sık kullanılan baklagil tohumlarının tüketimini belirlemekti. Bu, alışılmış olarak tüketilen baklagillerin bir grup (B) ile, sadece az miktarda baklagil tüketen başka bir gruba (NB) ait gaz atılımı karşılaştırılarak yapıldı. Deneklerin normal beslenme düzeninde, barbunya tüketirken ve kuru fasulye tüketirkenki gaz çıkarma miktarları ölçüldü. Çalışmaya katılan 12 erkek, her diyete 23 gün devam etti. Atılımı yapılan gaz miktarında ne kısa vadeli (23 gün içinde) ne de uzun vadeli bir fark yoktu. Bununla birlikte, her iki grup da fasulye tüketen dönem devam ettikçe daha fazla tolerans ve daha az fiziksel rahatsızlık hisettiğini ifade etti." denildi.