Teknoloji Fiyatı bin liranın altında olan telefonlarla güzel fotoğraflar çekilebilir mi?

Fiyatı bin liranın altında olan telefonlarla güzel fotoğraflar çekilebilir mi?

28.12.2015 - 11:42 | Son Güncellenme:

Fiyatı bin liranın altında üç akıllı telefonun fotoğraf yeteneklerini test ettik, bunu yaparken de akıllı telefonunuzla en güzel fotoğrafları çekmek için işinize yarayacak ipuçlarını sizler için derledik.

Fiyatı bin liranın altında olan telefonlarla güzel fotoğraflar çekilebilir mi

Erinç Eröz - erinc.eroz@milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Akıllı telefonunuzla en güzel fotoğrafları çekmek için işinize yarayacak ipuçlarını sizler için derledik. Bu ipuçlarını uygularken de, güzel fotoğraf çekebilmek için, 2-3 bin liralık telefon şart mı sorusunu da masaya yatıracağız. Tüm bunlar için de, fiyatı 1000 liranın altında 3 farklı telefon seçtik ve bu telefonlarla çekim yaptık.

Üçü de bin liranın altında

Testimizde kullandığımız telefonlar, Asus'un Zenfone Laser modelleri. Sırasıyla 5 inç, 5.5 inç ve 6 inç büyüklüğündeki bu telefonların fiyatlarıysa şu şekilde:

Fiyatı bin liranın altında olan telefonlarla güzel fotoğraflar çekilebilir mi

5 inç Zenfone 2 Laser 799 lira, yanında Zenpower harici güç ünitesi/powerbank hediyeli

5.5 inç Zenfone 2 Laser 799 lira

6 inç olan Zenfone 2 Laser ise 999 lira.

Zenfone Laser serisi, Asus'un geçtiğimiz yıl piyasaya sürdüğü, fiyat ve performansıyla büyük ilgi çeken Zenfone 5 ve Zenfone 6 cihazlarının, daha güncel donanıma sahip, daha güçlü yeni nesli. Özellikle Zenfone 2 Laser'lerin, lazerli odaklama sistemi sayesinde 0.03 saniyede odaklamasını yaparak, çekim yapabiliyor olması, onları fotoğrafçılık konusunda iddialı makineler haline getiriyor. Şimdi, ipuçlarımıza geçelim;

Haberin Devamı

1 - Fotoğrafçılıkta "Altın Oran"

Kullandığımız makineden bağımsız olarak, fotoğrafçılıkta genel kuralar vardır, kısaca bunlara değinelim.

SLR makine de kullansanız, cep tipi mini fotoğraf makinesi de, altın orana ve 1/3 kuralına uymanız, çektiğiniz fotoğrafların daha iyi görünmesini ve ana konunuz olan objeyi öne çıkarabilmenizi sağlar.

Fiyatı bin liranın altında olan telefonlarla güzel fotoğraflar çekilebilir mi

Altın orana, kabaca estetiğin matematiksel ölçüsü diyebiliriz. Uzun kenarının, kısa kenarına oranı 1.618 olan diktörtgen, altın orana sahiptir. Doğada gözümüze hoş gelen bir çok nesne de, 1.618 sayısına eşit olan bu orana uyar.

En temel örneği olarak bir deniz kabuklusunun ya da salyangozun kabuğunu verebiliriz. Bu salyangozun kabuğunda, eninin boyuna oranı yaklaşık 1.618 eder ki, bu da altın orandır.

Peki, bunu fotoğrafçılığa nasıl uyguluyoruz? Fotoğrafçılıkta altın oran, 1/3 kuralı olarak anılmakta.

Bu kuralı uygulamak için önce, cihazımızda "grid" "ızgara" ya da "kılavuz çizgisi" denilen özelliği açıyoruz. Bu özellik açılınca, ekranımızın yatay ve dikey olarak 3'e bölündüğünü görürüz.

Haberin Devamı

Fotoğrafımızda izleyicilerin farketmesini istediğimiz nesneleri, tam orta kareye değil de, bu ızgaradaki üçte birlik bölümlere ya da çizgilerin kesiştiği noktalara yerleştirirsek ortaya çok daha etkileyici fotoğraflar çıkarırız.

2 - Ters ışıkta çekim

Özellikle cep telefonu ile çekilen fotoğraflarda, en çok sorun yaşanılan konulardan biri, ters ışıkta çekim yapmaktır.

Fiyatı bin liranın altında olan telefonlarla güzel fotoğraflar çekilebilir mi

"Ters ışık" terimi, fotoğrafını çekeceğimiz objenin, fotoğraf makinesi ile ışık kaynağının tam ortasında bulunarak, karanlıkta kaldığı durumu ifade eder. Örnek bir senaryoda, Gül'ün fotoğrafını çekerken, Gülü öne, ışık kaynağını arkaya koyarsam, Gül karanlık, arka plan çok aydınlık çıkar.

Bunu engellemek için, ışık kaynağını, ya da objenin yerini değiştirebiliriz, ancak ışık kaynağımız güneş ve çekeceğimiz obje de taşınması mümkün olmayan bir nesneyse, çok teknik detaylara girmeden, sadece Zenfone 2 Laser'in "HDRé çekim modunu açıp, ters ışıkta sorunsuzca çekim yapabiliyoruz. Ya da bu durumu avantaja çevirip, "silüet fotoğrafı" da çekebiliriz.

Haberin Devamı

3 - Makro fotoğrafçılığı

Makro fotoğrafları, insanlara günlük hayatta görüp de dikkatlerinden kaçırdıkları detayları gösteren, çekimi oldukça eğlenceli fotoğraflardır. Güzel bir makro fotoğrafı çekebilmek için, ışıklandırmamızı iyi ayarlamalı ve objemizi iyi aydınlatmalıyız.

2.5 SANTİM ÇAPINDA YÜZÜK DETAYI:

Fiyatı bin liranın altında olan telefonlarla güzel fotoğraflar çekilebilir mi

Genelde cep telefonları ve dijital makinelerle çekim yaparken minimum odaklama mesafemiz, güzel bir makro fotoğrafı için yeterli olmaz. Ancak Zenfone 2 Laser'da bu mesafe oldukça düşük ve objemize yaklaşıp, rahatça fotoğraflayabiliyoruz. Ayrıca, Zenfone 2 Laser'ın 52 megapiksellik "süper çözünürlük" modu da, makro fotoğraflarında detayları artırmaya yardımcı oluyor. Zenfone 2 Laser'in 13 MP çözünürlüğündeki kamerasının çektiği fotoğrafların kombinasyonu yapılarak, 52 MP çözünürlüğünde devasa makro fotoğraflarına ulaşabiliyoruz.

4 - Batan güneşe karşı fotoğraf çekimi

Haberin Devamı

Ters ışıkla en sık karşılaştığımız durum, batan güneşe karşı çekilen fotoğraflardır. Bu tür fotoğraflarda, daha önceden anlattığımız Zenfone 2 Laser'in "HDR" modunda çekim yaparak, fotoğrafımızın doğru aydınlanmasını sağlayabiliriz. Biraz daha dramatik bir fotoğraf içinse, silüet fotoğrafına yönelebiliriz.

Fiyatı bin liranın altında olan telefonlarla güzel fotoğraflar çekilebilir mi

Odaklamayı yaparken, objemize düşen ışığı değil de, arka plandaki ışığa göre ölçüm yapıp deklanşöre basarak, objemizi karanlıkta bırakabiliriz. Eğer otomatik çekim modunda istediğimiz sonuca ulaşamazsak, telefonumuzun kamerasında "el ile" çekim modu olması işimize yarayabilir. Zenfone 2 Laser'ın kamerasında, telefonu adeta bir dijital fotoğraf makinesine dönüştüren el ile çekim modu bulunduğu için, bu modu kullanarak oldukça ilginç sonuçlara da ulaşabildik.

5 - Portre fotoğrafları

Portre fotoğrafları, sosyal medyada en sık karşımıza çıkan fotoğraflardan. En iyi portre fotoğrafı için, önce arka planımıza iyi karar vermeliyiz. Çok karışık olmayan, objemizden rol çalmayacak bir arka plan seçimi, ilk önceliğimiz.

Fiyatı bin liranın altında olan telefonlarla güzel fotoğraflar çekilebilir mi

Bunun yanı sıra, alan derinliği katılmış portre fotoğrafları, arka planla birleşmiş portrelere göre çok daha iyi görünecektir. Bunu yakalayabilmek için, SLR fotoğraf makinelerinde, diyafram açıklığı geniş lensler kullanılır. Zenfone 2 Laser'in F2.0 değerindeki diyafram açıklığı bu konuda oldukça yardımcı olsa da, bir de "alan derinliği" modu olması, gerçekten güzel portre fotoğrafları ortaya çıkarabilmemizi sağladı.

Portre fotoğrafında bir diğer dikkat edilmesi gereken konu da, yüzün aydınlatılması. Dışarıya bakan bir pencerenin yanında çekeceğiniz portre fotoğrafı güzel sonuç verecektir. Ayrıca, telefonun flaşı, cildin doğal rengini öldürebilir, bunu engellemek için bir parça aydinger kağıdı koparıp, bunu flaşın önüne yerleştirirseniz doğala çok yakın aydınlatma ile portre fotoğrafı çekebilirsiniz. Zenfone 2 Laser'da kullanılan çift tonlu flaş sayesinde, yaptığımız çekimlerde bu çözümü uygulamamıza çok da gerek kalmadı.

Portre fotoğrafında unutulmaması gereken son konu, netlemeyi mutlaka modelinizin gözlerine yapmanız.

6 - El ile çekim modu

Eğer cep telefonunuzda çektiğiniz fotoğraflar, istediğiniz gibi olmuyorsa, aklınızdakini tam olarak yansıtamıyorsanız, "el ile çekim" moduna geçmek, ihtiyacınız olan çözüm olabilir. Bu mod sayesinde, hazır sunulan ayarların dışına çıkarak, aklınızdaki görüntüyü tam olarak yansıtabilirsiniz. Enstantane hızınızla oynayıp, "ipeksi akan su" fotoğrafı çekebilir, ya da fotoğrafınızın aldığı ışığı artırarak daha etkileyici sonuçlar alabilirsiniz.

7 - Manzara fotoğrafçılığı

Manzara fotoğrafçılığında, her şeyden önce sabırlı olmalı ve fotoğrafı çekeceğiniz ışık durumuna dikkat etmelisiniz. Hava kirliliğinin olduğu günlerde, güneşin çok sert geldiği saatlerde çekeceğiniz fotoğraflarla, güneş doğmadan önce, ışık yumuşakken ve açık bir gökyüzünde çekeceğiniz fotoğraflar arasında çok ciddi fark olacaktır.

Fiyatı bin liranın altında olan telefonlarla güzel fotoğraflar çekilebilir mi

Ayrıca, manzara fotoğraflarında, "panaroma" modunu da kullanabilirsiniz. İstanbul'da, Ortaköy'den, Boğaziçi Köprüsü'nin sadece bir kısmını alarak çektiğiniz fotoğraf, her iki yakayı ve köprünün tamamını gösteren panaroma fotoğrafı yanında çok sönük kalacaktır. Asus, Zenfone 2 Laser'in ön kamerasına da "panaroma" modu koyarak çok güzel bir iş yapmış. Bu şekilde, güzel bir manzaraya sırtınızı vererek, tüm arkadaşlarınızla sorunsuzca fotoğraf çekebiliyorsunuz.

8 - Geceleri ve yetersiz ışıkta çekim yapmak

Karanlık ortamlarda çekim yapabilmek için öncelikle diyafram açıklığı geniş bir objektife ihtiyacınız var. Zenfone 2 Laser'in F2.0 açıklığındaki diyaframı, oldukça başarılı bu konuda. Bunun yanı sıra, kamerayı el ile moduna alarak, ışık hassasiyeti ISO değerini de artırabilir, biraz kumlanmaya göz yumarak, daha aydınlık fotoğraflara ulaşabilirsiniz. Zenfone 2 Laser'in, hazır modlarından "gece" ve "düşük ışık" ayarları da çok başarılı sonuç veriyor.

9 - Çekilen fotoğrafların işlenmesi

Bir çok kullanıcı, çektiği fotoğrafları, kullandığı uygulamaların standart filtrelerinde işleyip paylaşır. Oysa, akıllı telefonunuzun fotoğraf işleme yazılımları, örneğin Instagram'ın sunduğu hazır filtrelerden çok daha iyi sonuç verebilir.

Fiyatı bin liranın altında olan telefonlarla güzel fotoğraflar çekilebilir mi

Bunu test ettiğimiz Zenfone 2 Laser, Pixelmaster yazılım desteği ile, 13 MP çözünürlüğündeki kamerasından çıkan fotoğrafları sorunsuzca işleyip, adeta "Photoshop" eli değmiş hale getirebiliyor.

Yani, cihazın kendi yazılımı ile fotoğrafları elden geçirerek herkesinkinden farklı, özgün sonuçlara ulaşabilirsiniz.

SONUÇ

Hepsi de 1000 liranın altında fiyat etiketine sahip Zenfone 2 Laser'lerle yaptığımız fotoğraf çekimlerinden çok memnun kaldık. 5 inçlik model, portre ve selfie çekimlerinde elimize çok iyi otururken, makro fotoğraflarında 6 inçlik model, panaroma ve manzara fotoğraflarında da 5.5 inçlik model tercihimiz oldu.

Hem stüdyo ortamında, hem de açık havada çekilen fotoğraflara bakarak, 1000 liranın altındaki bütçeyle oldukça güzel fotoğraflar çekilebileceğini görmüş olduk.