Teknoloji Gameloft Türkiye: Asphalt 9, serinin eski oyunlara nazaran büyük farklılıklar sunacak

Gameloft Türkiye: Asphalt 9, serinin eski oyunlara nazaran büyük farklılıklar sunacak

04.04.2018 - 13:50 | Son Güncellenme:

Gameloft’un uzun süredir beklenen yeni yarış oyunu Asphalt 9: Legends ve Türkiye’deki mobil oyuncuların durumunu Gameloft Türkiye’den Satış ve Pazarlama Direktörü Ayşegül Aydoğan ile konuştuk. Asphalt 9: Legends hakkında merak edilenleri birinci ağızdan öğrendik.

Gameloft Türkiye: Asphalt 9, serinin eski oyunlara nazaran büyük farklılıklar sunacak

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Mobil video oyunları denilince önde gelen global yayıncılardan olan Gameloft, pazarda yükselmeye devam ediyor. Hatta Gameloft, Asphalt 8: Airborne’un devamı niteliğinde olan Asphalt 9: Legends’ı da geçtiğimiz günlerde belirli bir grubun indirmesine sundu.

Gameloft’a göre kullanıcılarının çoğu "hardcore" video oyunları sektörünün bir parçası değil. Kullanıcılarının neredeyse yarısı kadın ve yüzde 15'i 35 yaşın üzerinde. Bu karışım aslında Gameloft'un eğlence endüstrisindeki (film stüdyoları gibi) reklamcıları, otomobil üreticileri, içecekleri, cep telefonları ve genel olarak teknoloji şirketlerini çekmesini de mümkün kıldı.

Sözü daha fazla uzatmadan Gameloft Türkiye’den Satış ve Pazarlama Direktörü Ayşegül Aydoğan ile Türkiye’deki mobil oyuncuların durumu ve Asphalt 9: Legends üzerine gerçekleştirdiğimiz röportaja geçelim.

İlk başta kendinizden ve Gameloft Türkiye yapısı hakkında birkaç bilgi alabilir miyim?

Haberin Devamı

2008 yılında Fox International Channels’ın dijital kanallarından biri olan ‘’Myspace’’ ile birlikte sektöre giriş yaptıktan sonra sırasıyla; Mynet , Reklamz gibi sektörün ileri gelen firmalarında görev aldım. Edindiğim deneyimler sayesinde 3 yıl önce Gameloft Türkiye bölgesinin İş Geliştirme ve Pazarlama direktörü olarak görevlendirildim.

Mobil oyun sektörünün en önemli oyun geliştiricilerinden olan Gameloft, 1999’da Paris’te kuruldu. 2017 itibariyle, Vivendi Group bünyesinde 40 farklı ülkede 7000 çalışanı ile 20’den fazla dilde hizmet veriyor. Kurulduğu günden bu yana Türkiye’de de oyunları ile faaliyet gösteren Gameloft, mobil reklam yatırımlarının hızla büyümesi ile birlikte 2015 yılında Türkiye pazarına In-game Advertising’e de girme kararı aldı.

Gameloft Türkiye: Asphalt 9, serinin eski oyunlara nazaran büyük farklılıklar sunacak
Türkiye’deki mobil oyun sektörü hakkında neler düşünüyorsunuz?

Türkiye’deki kullanıcılar günde ortalama 70 kez, yani her 15 dakikada bir cep telefonu ekranına bakıyor. Her 5 kişiden biri trafikte akıllı telefona bakıyor ve uygulamalara ayda ortalama 7,5 TL harcama yapıyor. Wi-Fi’a oranla mobil ağ kullanımı da her geçen yıl artıyor. Nielsen Türkiye’nin yaptığı araştırmaya göre, ülkemizde mobil oyuncuların yüzde 78’i akıllı telefonlarından mobil oyun oynuyor. Yüzde 51.6’sı kadın kullanıcılardan oluşuyor. Rakamlara bakıldığında Mobil oyun sektörünün çok hızlı ilerlediğini söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

Gameloft, Türk oyun topluluğuna büyük ilgi gösteriyor. Son dönemde bu alandaki çalışmalarınız neler oldu ve bunlardan nasıl sonuçlar elde ettiniz?

Öncelikle Gameloft’un globalde sunmuş olduğu bütün oyunlarımızın Türkçe lokalize edilmesine önem gösteriyoruz. Sosyal medya hesaplarımızdan, oyuncularımıza hem yerelleştirilmiş hem de orijinal içerikler sunarak etkileşime yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz. Takipçilerimizin yorum ve görüşlerini değerlendirip, gerekli durumlarda da bunları stüdyoda yer alan ekiplerimize ileterek, oyun içeriklerinin buna göre şekillendirilmesine çalışıyoruz.

Geçtiğimiz yılın değerlendirmesini yapacak olursak. Gameloft için nasıl bir yıldı, neler yaşandı?

Modern Combat Versus, War Planet Online, Iron Blade, Sonic Runners Adventure, Asphalt: Sokak Yarışı, Gangstar: New Orleans, Ayı Paddington Oyunu ve Gameloft mağazasında yer alan diğer oyunlar olmak üzere dokuz farklı oyun lansmanı gerçekleştirdik. Farklı türlerde oyunlarda her türlü hedef kitleye hitap eden envanterimizi daha da genişletme fırsatı bulduk.

Haberin Devamı

Peki bu yıl için hedefleriniz nedir?

Herkesin merakla beklediği Asphalt 9: Legends oyunumuzu bu sene içerisinde yayınlayacağız. Ayrıca Dungeon Hunter evreninde geçen Dungeon Hunter Champions ve zombie, hayatta kalma oyunu Dead Rivals’ın da lansmanlarını gerçekleştireceğiz. Yine bu sene içerisinde Asphalt serisi ile birlikte casual eSport turnuvası düzenleyeceğiz.

Gelelim Asphalt 9 Legends’a. Multiplayer sevenler için Asphalt 9’da ne gibi yenilikler olacak?

Multiplayer sevenler Asphalt 9: Legends'ta, yine Asphalt 8'de olduğu gibi Sınırlı Süreli Etkinliklerde ve Dünya Serilerinde diğer oyuncularla yarışabilecekler. Oyuncular, buna ek olarak yeni "Klüpler"özelliği ile başka yarışçılarla beraber klüp kurarak başka klüplerle rekabet edebilecekler.

Haberin Devamı

Asphalt 9’u serinin diğer oyunlarından ayıran farklar neler?

Son zamanlarda konsollarda ve PC'de görmeye alıştığımız birçok oyun, mobil platformlara taşınıyor ve bu oyunların birçoğu mobildeki oyun kontrol problemini aşamıyor. Asphalt9: Legends, yeni yarış modları dahil pek çok yeniliğin yanı sıra, "touch drive" özelliği ile mobil oyunlarda kontrol konusunda büyük farklılıklar sunacak. Bu sebeple, Asphalt 9: Legends'ın, serinin diğer oyunları gibi mobil cihazlarda altın standardı belirlemeye devam edeceğine inanıyoruz.

Peki oyun ne zaman indirmeye sunulacak?

Asphalt 9 ile ilgili kesin bir tarih veremiyoruz. Ancak 2018 yılının ikinci çeyreği diyebiliriz.

Asphalt 9’daki yeni araçlardan kısaca bahsedebilir misiniz? Bizleri neler bekliyor?

Lamborghini, Porsche, W Motors, Bugatti, Ferrari ve McLaren gibi dünyanın en prestijli ve en iyi araba markaları, hem lisanslı hem de exclusive olarak Asphalt 9: Legends’da yerini alacak.

Son zamanlarda Gameloft, oyunlarını dünya çapında yayınlamadan önce belirli ülkelerde bir şekilde piyasaya sürüyor. Tıpkı Asphalt 9’da olduğu gibi. Bu strateji Asphalt 9’a ya da şirkete nasıl fayda sağlayacak?

Gameloft başta olmak üzere bir ok mobil oyun yayıncı ve yapımcısı firmalar oyunlarının soft-launch testlerini Filipinler gibi ikinci ana dili İngilizce olan ülkede yayınlamayı tercih ediyor. Böylece hem oluşabilecek teknik sorunların global lansman öncesinde çözümlenmesi için belirli bir kitleye oyunu yayınlamış oluyor, hem de kullanıcı geri bildirimi doğrultusunda oyunun içeriğini geliştirme ya da değiştirme fırsatı buluyoruz.

Gameloft Türkiye: Asphalt 9, serinin eski oyunlara nazaran büyük farklılıklar sunacak

Türk oyuncuların en çok oynadıkları Gameloft oyunları hangileri?

Hem dünyada hem de Türkiye’de aktif kullanıcı sayılarına göre sıralamak gerekir ise, Asphalt 8, Minion Rush, March of Empires ve Modern Combat serisi diyebiliriz.

Erkek-kadın oyuncu dağılımı ne durumda? Çoğunluk yine erkeklerde mi yoksa kadınlarda bir artış yaşandı mı?

Gameloft oyuncularının Türkiye demografik dağılımına baktığımız zaman yüzde 55 erkek, yüzde 45 kadın olduğunu görüyoruz. Bu oran oyun türlerine göre değişkenlik gösteriyor. Son zamanlarda casual oyunların popülerliğinin yükselmesi ile kadın oyuncuların oranı da artıyor.

Gameloft’un Türkiye’ye yönelik yatırım planları neler?

Yakın bir dönemde Gameloft’un dahil olacağı bir oluşum söz konusu. Özellikle pazar araştırmalarında mobil oyun sektörüne katkı sağlayacak data analizi ve vaka çalışmaları ile daha aktif bir rol üstleneceğiz. Ayrıca, bu sene ilk olarak başlattığımız casual mobil eSport turnuvalarımız ile Türkiye’de büyük ses getireceğimizi düşünüyoruz.