Teknoloji Google Chrome'un yeni özelliğinden kullanıcılar hiç memnun değil

Google Chrome'un yeni özelliğinden kullanıcılar hiç memnun değil

09.04.2018 - 10:09 | Son Güncellenme:

Google Chrome kullanıcıları, web tarayıcısının bilgisayarlarındaki dosyaları taradığını belirlemişti. Yeni işlev, geçen yıl Chrome Temizleme Aracı’nın yükseltmeleri sonucunda ortaya çıkıyor. Ve kullanıcılar bundan hiç memnun değil.

Google Chromeun yeni özelliğinden kullanıcılar hiç memnun değil

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Google Chrome'un Windows bilgisayarlarındaki tüm dosyaları kötü amaçlı yazılım için taradığını sizlere daha önce aktarmıştık. Bir güvenlik uzmanı, birçok kullanıcının bu sürecin farkında olmamasından dolayı eleştirmişti. Google, temizleme aracı hakkında daha şeffaf olmalıydı denildi. Google, Chrome tarayıcısına şimdş yeni bir özellik ekledi. Yeni özellikten kullanıcılar hiç memnun değil.

Yeni işlev, Chrome Temizleme Aracı'nın (Chrome Cleanup Tool) yükseltmeleri sonucunda ortaya çıkıyor. Kullanıcıları Chrome'da hedefleyebilecek kötü amaçlı yazılımları tespit ederek olası saldırılara karşı tarayıp koruyor. Eğer Google bilgisayarınızdaki tehlikeli işler keşfederse bu yazılımı silmek için izin istiyor.

Haberin Devamı

Google Chromeun yeni özelliğinden kullanıcılar hiç memnun değil

Chrome, kullanıcıların dosyalarında gezinirken kötü amaçlı bir şey yapmıyor gibi görünse de bazı durumlarda kullanıcıların karşısına pop up şeklinde uyarılar (alarm) çıkartıyor.

Chrome Cleanup Tool davranışı, Facebook veri gizliliği skandalının ardından keşfedildi. Skandalda, 87 milyona yakın kullanıcının etkilendiğini açıklanmıştı.

Google Chrome Güvenlik ve Masaüstü Mühendisi Justin Schuh, yalnızca haftalık olarak çalıştırılan ve Chrome'u doğrudan etkileyecek programlarla sınırlı olan kullanıcıları işaretleyerek onları sakinleştirmeye çalıştı. "Chrome Temizleme Aracı (CCT) genel amaçlı bir antivirüs (AV) değil” diye tweet attı.

“Microsoft’un MSRT’ine benziyor, ancak Chrome’u daralttı. CCT'nin tek amacı, Chrome'u manipüle eden istenmeyen yazılımları tespit etmek ve kaldırmaktır. CCT, sistem genelinde bir tarama veya filtre değil. Haftalık olarak arka planda ve normal şekilde, 15 dakikaya kadar çalışıyor. Tarayıcı önemli noktalarını tarıyor, bu da başka yerlerin bağlantılarını takip etmesine neden olabilir." dendi.

Google bu davranışı asla gizlemedi. Aslında, Kaliforniya merkezli teknoloji şirketi web sitesinde Aralık 2017'de bir tanıtım yazısı paylaştı ve web tarayıcısının cihazınızı ne sıklıkla tarayacağını, istenmeyen yazılımları aramaya başlayacağını açıklamştı.