Teknoloji Google daldan dala atlıyor, rakiplerini bir tık’ta silip atıyor

Google daldan dala atlıyor, rakiplerini bir tık’ta silip atıyor

24.01.2011 - 01:00 | Son Güncellenme:

Google internette art arda birçok işe dalıyor. Ardından Google’ın iş yaptığı kategorilerin gözde siteleri gözlerinin yaşına bakılmadan arama listelerinde arka sıralara atılıyor

Google daldan dala atlıyor, rakiplerini bir tık’ta silip atıyor

Yeni ekonomi devi, arama motoru pazarının lideri Google’ın pazardaki etkin gücünü internet alanında 2002’den bu yana yatırım yaptığı farklı alanlardaki girişimlerinde kullanması, rakiplerin isyan ettirdi.
İnternet pazarının etkili oyuncularının tepe yöneticileri son dönemde art arda Google yönetimine karşı seslerine yükseltemeye başladılar. Rakiplerin ortak şikayeti Google’ın trafiğe bakarak web sitelerini arama listesinde konumlandırmaması. Google’ın piyasa değeri 195 milyar doları buluyor.
Bugüne kadar pazarda eşit şartlarda, teknoloji ve hizmet tarafında rekabet etmeye çalışan internet şirketleri Google’ın kendilerini arama sayfalarında gerilere atmasından oldukça rahatsız.
Google’ın uygulamaya koyduğu son altyapı sistemiyle birlikte kendi alanlarında internette ziyaretçiler tarafından en yoğun ‘tık’ alan site olmalarına karşılık eskisi gibi ilk sıralarda hatta ilk sayfada yer bulamayan popüler internet girişimleri Google’ın ‘haksız rekabet’ şartlarında kendileriyle mücadele ettiğini belirtiyor.

Analistler bu işten memnun
Seyahat planlama alanında iddialı girişimlerden TripAdvisor sitesinin CEO’su Stephen Kaufer, Google’ın kendilerini yutmaya çalıştığını ve adeta bir lokma gibi yeniliyor almaktan hiç hoşlanmadıklarını belirtiyor. İnternette konum tabanlı sosyal paylaşım sitesi Yelp.com’un CEO’su Jeremy Stoppelman, Google’ın hakim gücünü kullanarak kendilerine baskı yaptığını ifade ediyor.
Analist cephesinde ise Google’ın bu hareketinin pazarı büyütme tarafında olumsuz etkisi olacağı buna karşılık şirketin finansal gücünü artırma adına önemli bir değişiklik olduğunun altını çiziyor.

Haberin Devamı

Arama pazarının yüzde 85’ini kontrol ediyor
Arama pazarının lideri Google, bu alanda internet kullanıcılarının en popüler adresi olmayı sürdürüyor. Hatta o kadar ki, birçok kullanıcı internette bir siteye giriş yapmak için internet tarayıcısında bulunan ‘adres çubuğu’ yerine Google’ın ‘arama çubuğunu’ kullanmayı sürdürüyor.
Rakamlara bakıldığında şirketin ana iş kolu aramada açık ara liderliğini sürdürdüğü görülüyor. Google’ın piyasadaki pazar payı yüzde 85’e işaret ederken en yakın rakibi Yahoo’nun pazar payı yüzde 6.7’lerde kalıyor. Bu ikilinin ardından sırasıyla Çinli Baidu (yüzde 3.4), Microsoft’un arama motoru Bing (yüzde 3.3) ve Ask.com (yüzde 0.6) geliyor.

İnternetin yıldızları Google’a karşı

ALIŞVERİŞ
Google Product Search (Froogle), Boutiques.com
Rakipler Amazon, eBay, Shopzilla, The Find

Haberin Devamı

HARİTA
Google Google Maps, Google Hotpot
Rakip Mapquest, Yelp

FİNANS
Google Google Finance, Google Mortgage
Rakipler Yahoo Finance, MSN Money, AOL Money, Bankrate, LendingTree

SAĞLIK
Google Google Health
Rakipler WebMD, Mayo Clinic

TURİZM
Google ITA
Rakipler Kayak, Expedia, Tripadvisor

VİDEO
Google YouTube
Rakipler Dailymotion, Metacafe, Myspace, Vimeo