Teknoloji Google ‘dan AB ‘ye Ret

Google ‘dan AB ‘ye Ret

31.08.2015 - 09:53 | Son Güncellenme:

Google 'ın elinde bulundurduğu veriler ve  devletlerle bilgi konusunda alışverişi konusu üzerine tartışmalar sürerken Google'dan AB'ye antitröst reddi geldi. Antitröst 'ten kısaca bahsetmek gerekirse, Anti-trust Act, Amerika’ da 1914 yılında çıkartılan ve...

Google ‘dan AB ‘ye Ret

Google 'ın elinde bulundurduğu veriler ve devletlerle bilgi konusunda alışverişi konusu üzerine tartışmalar sürerken Google'dan AB'ye antitröst reddi geldi. Antitröst 'ten kısaca bahsetmek gerekirse, Anti-trust Act, Amerika’ da 1914 yılında çıkartılan ve Sherman Anti - Tröst Yasası’nı yumuşatmak için çıkarılan bir yasadır. Bu yasa ile mevcut monopolleri dağıtmaktan çok, momonopolcü gücün artışı engellenmeye çalışılmıştır. Rekabeti azaltacak ve sonuçta monopolleşmeye yol açacak ticari uygulamaları yasaklamıştır. Antitröst 'ün Google tarafına baktığımızda data olarak neredeyse monopolcü bir yaklaşımda olduğunu görebiliyoruz ancak bunun aksini düşündüğümüzde zaten Google 'ın doğasına aykırı bir tablo ile karşılaşıyoruz. Antitröst üzerine AB'nin Google için öne sürdükleri üzerine Google 'dan 150 sayfalık ret mektubu yazıldı.

Haberin Devamı

Google Başkan Yardımcısı Kent Walker, Google'ın, Avrupa Komisyonu'na antitröst kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle hazırladığı itiraz dosyasının gönderildiğini bildirdi. Google 'ın konu hakkında yaptığı açıklamada "Biz, iddiaların doğru olmadığına inanıyoruz. Google'ın, Avrupalı tüketicilere ve firmalara değerli imkanlar sağladığını düşünüyoruz" ifadesi kullanılarak iddialar reddedildi. 150 sayfalık ret mektubunda Google, AB'nin sözkonusu değerlendirmesinin hukuki ve ekonomik açıdan hatalı olduğu belirtildi. AB Komisyonunun iddiası ise Google 'ın elindeki veri gücünü kullanarak Avrupa 'daki internet arama piyasasını gücünü kullanarak yönettiği yönündeydi. Ortaya atılan bu iddianın ardından Google 'ın en geç 31 Ağustos tarihine kadar yanıt vermesi gerekiyordu ve Google 'dan konu hakkında 150 sayfalık bir açıklama yapıldı. Sözkonusu iddialar henüz netlik kazanmasa da eğer AB'nin, Google hakkındaki iddiaları kanıtlanırsa ve Google bu konuda suçlu bulursa, şirketin gelirlerinin yüzde 10'u kadar cezai yaptırım gerçekleşecek. Google 'ın yıllık şirket gelirlerinin %10 'u da yaklaşık 6 milyon dolara tekabül ediyor.