Teknoloji Google İOS 11'de Açık Buldu Ve O işlemi Mümkün Kılacak

Google İOS 11'de Açık Buldu Ve O işlemi Mümkün Kılacak

11.12.2017 - 11:57 | Son Güncellenme:

İOS'un son sürümü olan 11'de ki açık Google tarafından bulundu ve jailbreak olarak kullanıma sunulabileceği söylentileri yayılıyor.

Google İOS 11de Açık Buldu Ve O işlemi Mümkün Kılacak

İOS işletim sistemi kullanıcıların en büyük sorunu ücretli uygulamalar, kişiselleşmesi mümkün olmayan bazı alanlardır. Bu alanlara ve bir çok değişikliğe ücretsiz olarak ulaşım imkanı veren İOS işletim sisteminin "bag" ı olarak adlanıdırlan jailbreak Google'un bulduğu bir açık ile mümkün hale gelecek.

Haberin Devamı

Google’ın büyük yazılım platformlarında olabilecek açıkları aramak ve firmalara bildirmekle görevli Project Zero ekibi, Windows işletim sistemlerinin ardından iOS işletim sisteminde de kritik bir açık tespit etti.

Güncellemeler Sürüyor

Açığı tespit eden ekibin amacı popüler yazılım platformlarında açıkları tespit ederek firmaları bilgilendirmek. Ekip son olarak iOS 11 ile başlayan ve iOS 11.1.2 sürümüne kadar devam eden kritik bir açık bulmuş. Açık çekirdek seviyesinde işletim sistemine müdahale şansı doğuruyor. Böylece iOS 11 için jailbreak imkânı ortaya çıkıyor.

Normalde açık bulunduğu zaman firmaya haber veriliyor ve 90 gün içerisinde yama yayınlanmazsa kamuoyuna duyurma hakkı bulunuyor. Apple yukarıdaki açık da dahil haber verilen 15 açıktan 5’ini iOS 11.2 güncellemesi ile kapatmış. Muhtemelen beta dönemlerinden kaldığı için süre geçilmiş olabilir. Beer’in untethered şeklinde bir jailbreak tarifi yapmayacağı belirtiliyor. Yani her seferinde telefonu bilgisayara bağlamak gerekecek. Bununla birlikte verdiği bilgiler ile jailbreak topluluğunun iPhone 6S ile öncesi cihazlarda ve iOS 11.2 öncesindeki sürümlerde tam bir jailbreak çözümü sunabileceği belirtiliyor. Ayrıca Beer’in bulgularının güvenlik araştırmacılarına daha fazla açık bulma şansı vereceği ifade ediliyor.