Populer Bilim Google'ın Artırılmış Gerçeklik mikroskobu kanserli hücreleri hızla öne çıkarıyor

Google'ın Artırılmış Gerçeklik mikroskobu kanserli hücreleri hızla öne çıkarıyor

23.04.2018 - 17:13 | Son Güncellenme:

Google Research’te yayınlanan yeni bir makaleye göre, makine öğrenimi sayesinde kanserli hücreler, gerçek zamanlı olarak AR mikroskobu (ARM) ile tespit edilebilecek. Yeni mikroskop teknolojisi, kanserli hücreleri yapay zeka desteğiyle hızlıca bulup, bulguları doktorlara iletebiliyor.

Googleın Artırılmış Gerçeklik mikroskobu kanserli hücreleri hızla öne çıkarıyor

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Kanseri ya da kanserli hücreleri keşfetmek ve teşhis etmek, artırılmış gerçeklik sayesinde çok daha kolay olabilir. Google Research, makine öğrenmesi sayesinde kanserli hücreleri gerçek zamanlı olarak tespit edebilen bir AR mikroskobu (ARM) ortaya çıkardı. Standart bir mikroskop ile kanserin bulunması, doktorların çalışması ve araştırması açısından zor ve zaman alıcı bir süreç. Bu yeni çözüm ile mikroskop kanserli hücreleri hızlı bir şekilde bulup, öne çıkarabiliyor.

Platform, görüntü analizi ve makine öğrenimi algoritmalarını kendi görüş alanına entegre eden modifiye bir ışık mikroskobu kullanıyor. Bir AR ekranı, bir sorunu bulduktan sonra verileri görüntülemek için algoritma ile iletişim kuran bir kameranın üzerine oturuyor. Sırasıyla, mikroskop hemen altında bir örnek yerleştirdikten sonra kanser hücrelerini arıyor. Google'a göre aynı işi doktorlardan çok daha hızlı bir şekilde yapıyor.

Haberin Devamı

ARM mevcut cihazlara da uyarlanabiliyor. Yani hastaneler için de çok daha ekonomik bir çözüm olabilir.

Son olarak ARM, tüberküloz ve sıtma gibi diğer hastalıkları teşhis etmek için de kullanılabilir. Prototipin tam anlamıyla daha yaygın olarak kullanılan bir şeye ne zaman dönüştürüleceği belirsiz. Ancak bu, en azından ümit verici bir başlangıç.