Teknoloji HacKingZ Crew İlk Kez Konuştu!

HacKingZ Crew İlk Kez Konuştu!

02.05.2014 - 12:02 | Son Güncellenme:

76 devlet hastanesinin sunucularını ele geçiren, Gezi olaylarında Halk TV’nin web sitesini çökerten HacKingZ Crew, ilk kez konuştu… Ve eylemleri hakkında çok önemli açıklamalarda bulundu.

HacKingZ Crew İlk Kez Konuştu

Silikon Vadisi olarak bu güne kadar bazı “hacker” gruplarıyla görüşsek de bilgi almak dışında hiç röportaj yapmamıştık. HacKingZ Crew ise bizi buldu ve bazı gelişmeleri açıklamak istediklerini belirttiler. Detayları aşağıda okuyacaksınız ama özet olarak, asıl dertleri kendilerini duyuramamak. Yani ünlü veya herkesin dilinde olmak anlamında değil, güvenlik açıklarını yakaladıkları kurumlara ulaşamamak manasında ve gerçekten yorulmuşlar da bu durumdan… Ancak yine de ilerideki en büyük amaçları ulvi; iyi bir güvenlik firması kurmak.

Haberin Devamı

İsimlerini, yerini ve özel hayatlarıyla ilgili bazı detayları beklendiği şekilde gizli tutan Türkiye’nin belki de kendilerine göre en “zararsız” ama bir o kadar da etkili “hacker” gruplarından HacKingZ Crew, ilk defa Silikon Vadisi’ne konuştu ve içindekileri döktü. Biz de kendilerini dinledik ve noktasına virgülüne dokunmadan şimdi sizlerle paylaşıyoruz.

Biraz ekibiniz hakkında bilgi verir misiniz?

Tabi … Grubumuzun adı HacKingZ Crew. 2012 yılında kuruldu. Zamanla yeni arkadaşlıklarımız oldu ve ekip büyüdü. Aramızda “askeri” bir hiyerarşi ve sistem yok, tam bir aile gibiyiz. Herkesin dediği dikkate alınıyor grupta ve aynı önem veriliyor. Şu an son haliyle ekibimiz 11 kişi oldu.

Peki profesyonel meslekleriniz neler? Örneğin hepiniz bilgisayar mühendisi misiniz?

Haberin Devamı

Öncelikle şunu belirteyim, ekibimizdeki bireyler arası bağlar, tamamen sanal alem üzerinden. Kimimiz üniversite sınavlarına hazırlanırken kimimiz üniversiteyi bitirmiş durumda. Aramızda profesyonel bir bilgisayar mühendisi yok. Fakat ekibimizdeki çoğu birey uzun süredir programcılıkla ve sistem açıklarıyla uğraşmış, yani “güvenlik uzmanı” diyebileceğimiz kişilerden oluşuyor.

Bir şehir veya ülkede misiniz, yoksa dağınık bir yapıda mısınız?

Evet, dağınık yapıdayız. Fakat ilerisi için güvenlik şirketi kurma gibi hedeflerimiz var. Hep beraber yine aynı ekip olarak çalışmayı düşünüyoruz.

Ekibiniz kurulmadan önce ne yapıyordunuz? Nasıl bir araya geldiniz?

2012 yılından önce bulunduğum bir ekip vardı. Bazı sıkıntılar oldu ve ayrılmak zorunda bırakıldım. Aslında bu benim için dönüm noktası oldu diyebilirim çünkü bu sayede kendimi geliştirdim. Hırs yaptım. Sonra yeni arkadaşlıklar oldu ve eski ekip ortamımızı özlediğimi farkettim. Arkadaşlarıma açtığımda bu konuyu da olumlu yanıt alınca ekibimizi kurduk.

Yani aslında eski ekip arkadaşlarınızla kurdunuz bu ekibi de…

Evet, başlangıçta dört kişiydik.

Siyasi Görüş Yok!

Herhangi bir siyasi görüş veya duruşunuz var mı?

Ekip olarak desteklediğimiz bir parti, siyasi görüş yok. Fakat gündemi etkileyen bir olay olduğu zaman, konuşup beraber karar veriyoruz. Ona göre de planımızı yapıp, hareket ediyoruz. Zaten ekip içinde de farklı siyasi görüşte birçok kimse var.

Haberin Devamı

Bir siyasi grup değilseniz (yani siyaseten eylem yapmıyorsanız) eylemlerinizi neye göre planlıyorsunuz?

Dediğim gibi beraber konuşup karar vermemiz gerekiyor hareket etmeden önce. Ortak karara varınca da harekete geçiyoruz. Bir örnek vereyim. Gezi direnişi başladığında biz ilk olarak sessiz kaldık. Fakat sonra olayların ciddi bir hal aldığını gördük ve kimlerin bunu körüklediğini, ne yapmamız gerektiğini tartıştık. En sonunda verdiğimiz ortak kararla Halk TV’nin internet üzerindeki yayınına bir süre el koyduk.

Peki hazır eylemlere geçmişken… Halk TV dışında ne gibi başka eylemleriniz oldu? Ve neden?

Ekip ilk kurulduğunda gövde gösterisi amacıyla birçok operasyon yaptı. Danimarka basınında bir kere yer aldık. Ama bizim şöyle bir anlayışımız var. Biz zarar vermiyoruz girdiğimiz sisteme. Bir uyarı sayfası bırakıyoruz ve ayrılıyoruz. Başka bir konu, geçtiğimiz dönem içinde, arkadaşlarla aramızda konuştuğumuzda medyanın yanlı davrandığına karar verdik. Öncelikle ses getirecek bir operasyon yapmalıydık. 2013 Şubatı’nda bu sebeple 70 civarı devlet hastanesinin bulunduğu bir server’a (sunucu) sızdık ve uyarı mesajımızı bırakıp çıktık. Ondan sonra da Halk TV operasyonu geldi. Bunların dışında da yapmış olduğumuz büyük operasyonlar var ama şimdi açıklamanın zamanı değil.

Haberin Devamı

“Ne Redhack Ne Ayyıldız’dan Hoşlanmıyoruz”

Medyanın yanlı davranması derken, hangi yönde yanlı davranması sizi rahatsız etti? Yani hükümet yönünde mi, yoksa tam tersi yönde mi?

Hükümet yönünde davranan da var, ters yönde de. Şu an zaten iki ekip var medyanın dilinde olan. Biri hükümet yanlısı Ayyıldız tim, diğeri de Redhack. Bu ekipler hakkında fazla konuşmak istemiyorum ama şöyle bir örnek veriyim. Redhack emniyetteki halkın yolladığı suç duyurularını yayınlayarak ne kadar halkın (!) yanında olduğunu gösterdi. Eğer biz de reklamımız olsun, halkın menfaati önemli değil diye düşünseydik 76 devlet hastanesinden hastaların kimlik numaralarına kadar çekip yayınlayabilirdik ama yapmadık… Yani siyasi görüşlerine göre insanlar halkın yanında veya değil deme taraftarı değiliz. Hareketlerine bakarak buna karar verebiliriz. Biz halkın yanındayız da Redhack’in halkın yanında olduğu biraz şüpheli.

Haberin Devamı

Yeri gelmişken Redhack ve Ayyıldız hakkında ne düşünüyorsunuz?

Dediğim gibi haklarında pek konuşmak istemiyorum. İkisi de sevdiğimiz, saydığımız ekipler değil. Bu kadarını söyleyebilirim.

Peki yurt dışındaki ekiplerle bağlantıya geçtiniz mi?

Zamanında bunun için girişimlerimiz oldu. Ayda bir toplanıp bilgi paylaşımı yapılabilineceği, olayların tartışılabilineceği bir birlik olsun istemiştik. Fakat bu işle uğraşan insanların çoğu maalesef kibirli, teklifimiz öyle teklif olarak kaldı. Tahminim hepsi kendisinin en iyi olduğunu ve kimseye ihtiyaçları olmadığını düşünüp reddetti. Hepsi dediğime de bakmayın, 3-4 ekip reddedince biz de bıraktık zaten.

Peki eylemlere geri dönelim, şu anda planladığınız bir şey veya karşı durduğunuz bir olay var mı?

Toplandığımız ilk zamanlarda Suriye’deki olaylara sessiz kalmamamız gerektiğini düşünüp Suriye Telekomünikasyon sitesini sunucularındaki bir açıkla düşürdük. Yine bir süreliğine Çin ve Mısır kanallarından bazılarının yayınlarına el koyduk.

Peki anlamadığım bir şey… Hemen hemen her olayda bir tavır ve bunun üzerine bir eylem var. Neden devlet hastaneleri? Orada takıldım…

Çok uzun bir zamanımız yoktu, nadir oluyor böyle tam olarak toplanabildiğimiz. Ne zaman bir devlet sitesine saldırı yapılsa, halkımız devlet sitelerinin çok güçlü olduğunu düşünüp abartıyordu bu olayları. Biz de öncelikli hedef olarak devlet sitelerine bakmayı seçtik bu sebeple. Ondan sonra da dediğim gibi 70 civarı hastaneyi aynı server’da bulduk. Hem hemen sonlanabilicek, hem de insanlarımıza aslında bu devlet sitelerinin ne kadar güvenliksiz olduğunu gösterecektik. Bu sebeple de bunu yaptık. Maalesef devlet sitelerine verilmesi gereken önem verilmiyor ve bu sebeple sitelerimizde çok basit güvenlik zafiyetleri mevcut. Uyarı mesajımızı sitelere bırakıp, çıktık…

Yani amaç zarar vermek değildi bu eylemde…

Evet, zarar verme değil amacımız. Fakat şöyle bir sorun var. E-posta atınca ciddiye alınmıyorsunuz.