Teknoloji HERKES KARŞI AMA 762 GÜNDÜR KAPALI

HERKES KARŞI AMA 762 GÜNDÜR KAPALI

06.06.2010 - 22:19 | Son Güncellenme:

Youtube yasağının üzerinden 762 gün geçti. Youtube’la birlikte şimdi de bazı Google servislerine yasak geldi. Konuyla ilgili üst düzey devlet yetkilileri yasağa karşı. Ama mevzuat hâlâ aynı

HERKES KARŞI AMA 762 GÜNDÜR KAPALI

Atatürk’e hakaret içeren video görüntülerine yer verdiği gerekçesiyle 5 Mayıs 2008’de mahkeme kararıyla kapatılan “Youtube” sayısı 30’u aşkın Google servisine gelen erişim engelinin ardından yeniden gündemde. Türkiye’de Youtube’a 762 günden bu yana yasal yollarla girilemiyor. Bu süreçte Başbakan Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’dan yasağa karşı olduklarına yönelik mesajlar geldi. Google servislerine erişim engelinin ardından bu kez de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer’den ‘yasağa karşıyız’ mesajları geldi.
Cumhurbaşkanı Gül, bu tür yasakları sakıncalı gördüğünü anlık mesajlaşma sitesi Twitter aracılığıyla duyurdu. Başkanı Tayfun Acarer de dün yaptığımız görüşmede bu yasağa kişisel olarak karşı olduğunu açıkladı.
Youtube yasağının kalkması için mevzuatta değişiklik gerekiyor. Bu konuda en üst düzeyde yetkili 4 isimden ‘karşıyız’ açıklaması gelmesine rağmen, mevzuaat değişikliğiyle ilgili herhangi bir adım atılmaması, bu yönde bir açıklama yapılmaması dikkat çekiyor.

Havuz tesadüf mü?
Bilindiği gibi Google, teknik sistemlerinde yaptığı edğişiklikle bir IP havuzu oluştumuş, Youtube’u da pekçok ürünle aynı havuzun içine almıştı. Türkiye tarafı ise BTK’ya bağlı çalışan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) kanalıyla Youtube’a erişim sağlayan bu havuzun tamamına erişimi kapatmıştı.
“Biz yürütme organıyız, yasaları uygularız” diyen BTK Başkanı Acarer, “Olay tamamen Google’ın IP adresleriyle yaptığı düzenlemeyle ilgili. Bir IP harmanlaması yapmış durumda. Google bu işleme dengeleme diyor. IP havuzundaki düzenleme ‘tesadüfen mi, bilerek mi yapıldı’ bilemiyorum” diye konuştu.


Abdullah Gül: Türkiye’nin YouTube’u yasaklayan, Google’a erişimi engelleyen ülke kategorisinde olmasını tasvip etmem. Bu konuda yasal yollar bulunmalı. Bu tür yasakları sakıncalı görüyorum.
Tayyip Erdoğan: Ben giriyorum, siz de girin.
Binali Yıldırım: Ben de bu yasağa karşıyım. Bir kitaba kızıp tüm kütüphaneyi yakmak gibi. Ama Türkiye’yi de onun değerlerini de kimsenin küçük görmeye hakkı yok.”
Tayfun Acarer: Kişisel olarak bu yasağa karşıyım. Kötü araç kullanan biri yüzünden tüm otobanı kapatıyoruz. Ama BTK Başkanı olarak, mevzuat var bunlara uymak zorundayım.


‘Google ile görüşemiyoruz’
“Hiçbir arama motorunun yasaklanmasını mantıklı bulmuyorum” diyen Tayfun Acarer şunları söyledi: “Kişisel olarak bu yasağa karşıyım. Kötü araç kullanan biri yüzünden tüm otobanı kapatıyoruz. Ama BTK Başkanı olarak, mevzuat var bunlara uymak zorundayım. Ortada bir sorun var, mevzuattan kaynaklanan bir sorun. Bizim bu konuda yaptığımız herhangi bir düzenleme yok. Firmalara gönderdiğimiz yazı da... TİB tarafından servis sağlayıcılara gönderilen, mahkemeye kararıyla erişimi engellenen IP numaraları var.”
“Google’la son gelişmelerle ilgili olarak bir görüşmeniz oldu mu, sorun ne zaman çözülecek?” şeklindeki soruya Tayfun Acarer’in yanıtı şu oldu: “Hayır görüşmedik, görüşemiyoruz. Türkiye’de Google’ın bir ofisi var ama bu ofis reklam işleri yapıyor. Onlarında bu konularda yetkileri yok. Biz bu konularla ilgili muhatap bulamıyoruz. Sorunun çözümü Google’da. Ama şunu söylemeliyim ki, Bu sorun şeklen çözülebilir. (YouTube’ın IP’leri ayrıştırılarak) Ama tekrarlıyorum muhatap yok. Sorunları görüşeceğimiz kimse yok. Bu önemli bir sorun.”

‘İnternet yavaşladı’
Google’la ilişkili pek çok sitede sorunlar yaşandığını, internette hız yavaşlaması olduğunu kendilerinin de tespit ettiğini ifade eden Acarer, bununla birlikte Google’ın ticari olarak son yaşananlar sonrasında Türkiye’de ciddi kaybının olacağını düşündüğünü anlatıyor. Acarer, “Buradan ciddi gelirleri var. Ayrıca oluşan trafik ve bunların getirdiği ek değerler de bulunuyor. Bu yüzden bir an önce sorunu çözeceklerini düşünüyorum” dedi. Google’ın Türkiye cirosunun 100 milyon doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor.