Teknoloji Hesapta olmayan kritik yama!

Hesapta olmayan kritik yama!

22.01.2010 - 20:15 | Son Güncellenme:

Microsoft artık antika olan tarayıcısı için takvim dışı kritik bir yama yayınlıyor. Peki ama neden?

Hesapta olmayan kritik yama

Microsoft artık antika haline gelen internet tarayıcısı Internet Explorer 6 için acil bir yama yayınlıyor. Bu yamanın en önemli yanı, her ay yayınlanan aylık yamalar haricinde, ekstra olarak yayınlanacak bir yama olması. Yamanın bugün akşam saatlerinde hazır olması bekleniyor.

Alman ve Fransız hükümetlerini "Internet Explorer kullanmayın" çağrısı, Microsoft'un itirazlarına karşın sadece açığın tehlikeli olduğu IE6 sürümüne değil, bütün IE sürümlerine yöneltilmişti.

Microsoft'tan George Stathakapoulse, bu durum üzerine Microsoft'un genel yama düzeninin dışında bir yama çıkartılacağını duyurmuştu. Özellikle takvim dışına çıkarak yama yayınlamanın tüketiciler üzerinde oldukça büyük bir olumsuz etkisi olduğunu ancak bu durumda doğru karar olduğunu da belirtti. Zaten IE hakkında yapılan olumsuz propaganda düşünüldüğünde, bu yamanın olumlu etki yapacağı açıkça görülebiliyor.

Microsoft yaptığı açıklamada kullanıcılara gelişmiş güvenlik özellikleri için Internet Explorer 8' geçmelerini bir kes daha tavsiye etti.

Açığın aslı ne?

Microsoft'un daha önceki açıklamalarına karşın Alman ve Fransız hükümetleri açıklamalarında bir değişiklik yapmadılar.

Fransız hükümeti, zaten devlet dairelerinde Firefox tarayıcı ve modifiye Thunderbird kullanımına geçiyor. İşletim sisteminde de Linux'e yöneliyor. İşte bu yüzden bunu genel kullanıcıyı da Firefox'a geçirmek için bir fırsat olarak görüyor.

Google'ın hacklenmesinde IE'den olduğu aktarılan açığın kaynağı aslında Windows XP daha doğrusu Flash Player 6 kullanan Windows XP. Şimdiki Flash sürümü ise 10. Daha önce de sayısız Adobe Flash güvenlik açığı ortaya çıkmıştı. Üstüne üstlük Internet Explorer'ın Çince sürümüne has bir problem var. Fransa ve Almanya'da Çince sürüm ne kadar yaygınsa, bu devletlerin açıklamaları da o kadar haklı sayılabilir.

Bazı kullanıcılar, bu abartılı açıklamaların Microsoft'u Avrupa'dan sürmeye yönelmiş bir hareket olarak görüyor. Fransız ve Alman hükümetlerinin objektivitesi tartışılmaya başlandı.

Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.