Teknoloji Hollanda hükümeti, siber saldırıları önlemek için 'süper güvenli aptal telefona' geçiyor

Hollanda hükümeti, siber saldırıları önlemek için 'süper güvenli aptal telefona' geçiyor

22.01.2018 - 17:25 | Son Güncellenme:

Hollanda'daki devlet yetkilileri, diğer ülkelere seyahat ederken akıllı telefonlarını evde bırakıyorlar. Bunun yerine, internet bağlantısı olmayan ve uygulama desteği bulunmayan eski bir "aptal telefona" geçiyorlar.

Hollanda hükümeti, siber saldırıları önlemek için süper güvenli aptal telefona geçiyor

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Hollanda'daki hükumet yetkilileri, yurt dışı seyahatleri sırasında herhangi bir güvenlik tehtidine karşı iletişim ihtiyaçlarını gidermek için yanlarına internet bağlantısı olmayan ve uygulama desteği bulunmayan Sectra marka telefonu alıyorlar.

Bununla birlikte Sectra, "aptal telefon" unvanı hak ediyo. Çünkü Sectra Tiger telefon seti özellikle güvenlik göz önünde bulundurularak geliştirildi.

Veri transferleri yalnızca kayıtlı ve güvenli şebekelerde mümkün. Ancak cihaz, telefon görüşmeleri ve metinler gibi temel iletişim özelliklerinden daha fazlasını sunar.

Sectra Tiger'ın resmi sitesi, hükümet yetkilileri tarafından kullanılabilecek üç güvenlik telefonunun bulunduğunu ortaya koyuyor. Bunların hepsi siber saldırıları engellemek için geliştirildi. Cihazda üst düzey güvenlik için ses, metin ve donanım tabanlı şifreleme bulunuyor.

Haberin Devamı

Akıllı bir telefona benzeyen ancak bir benzeri olmayan Tiger/R, Samsung'un kendi Android akıllı telefonlarına dayanıyor. Ancak bunun yerine güvenli ses, metin ve donanım tabanlı şifreleme ile geliyor.

Öte yandan Tiger/S 7401, eski bir Nokia cep telefonuna benziyor ve herhangi bir kaynaktan gelen saldırılara karşı geliştirildi.

Bu özel model, Hollanda ve AB'de sınıflandırma seviyesi SECRET'e kadar çıkıyor.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin böyle bir telefon kullandığı, içişleri bakanı Kajsa Ollongren, savunma bakanı Ank Bijleveld'in da güvenli iletişim için bu cihazlara geçiş yaptığı belirtildi. Gelecekte, tüm Hollandalı yetkililerin Rusya ve İran gibi belirli ülkelere seyahat ederken bir Sectra telefonu kullanmaları gerekecek.