Teknoloji Huawei, akıllı telefon satışlarında Apple'ı geride bıraktı

Huawei, akıllı telefon satışlarında Apple'ı geride bıraktı

30.08.2018 - 15:01 | Son Güncellenme:

Araştırma şirketi Gartner'a göre Huawei, Apple'ı geçerek dünyanın en çok satan akıllı telefon üreticisi oldu. Huawei sıralamadan ikinciliğe çıkarken, Apple üçüncü sıraya geriledi.

Huawei, akıllı telefon satışlarında Appleı geride bıraktı

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Gartner’ın verilerine göre, Huawei akıllı telefon satışlarında Apple'ı geride bıraktı. Raporda, Huawei'nin 2018'in ikinci çeyreğinde 49,8 milyon adet satış gerçekleştirdiği ve akıllı telefon pazar payının yüzde 13,3'ünü aldığı belirtildi. Apple ise 44.7 milyon adetlik satış gerçekleştirdi.

Bu 13,3'lük pazar payı, Huawei'nin 2017 yılının ikinci çeyreğinde sahip olduğu yüzde 9.8'lik pazar payından kaynaklandı. Apple'ın yüzde 11,9'luk pazar payı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,1'lik pazar payından düştü.

Apple'ın üçüncü çeyrekte yerini tekrar kazanması bekleniyor. Şirket Eylül ayında üç yeni iPhone'u piyasaya sürecek.

Yine de, Apple'ın Huawei gibi Çinli üreticilerle rekabetle etmesi gerek. Bu durum Apple'ın iPhone'u yeniden düşünmeye ve mevcut müşterileri yeni modellere yükseltmeye ikna etmek için yeni özellikler sunmaya zorluyor. Gartner'a göre, iPhone X, Apple’ın serideki en kısa süreli ilgi duyulan cihazı oldu.

Haberin Devamı

Samsung, Huawei ve Apple'dan sonra, Xiaomi ve Oppo gibi markalar listede dördüncü ve beşinci sırada yer alıyor. Özellikle Xiaomi, kayda değer bir büyüme kaydetti. Şirket 2017 yılının ikinci çeyreğinde 21 milyon adet civarında satış gerçekleştirirken, 2018'in ikinci çeyreğinde bunu neredeyse 33 milyon adede kadar yükseltti. Bu süreçte akıllı telefon pazar payının yüzde 8,8'ini yakaladı.

Samsung'un en üst sıralarda yer alması sürpriz değil, ancak satışları biraz yavaşladı. Şirket, pazar payının yüzde 19,3'ünü tutsa da, bu durum 2017 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 22,6'dan biraz daha düşük.

Gartner, akıllı telefon işletim sistemi pazar payına da değindi. Rapora göre, Android, 2017 ikinci çeyreğinde yüzde 87,8 olan pazar payını yüzde 88'e artırdı. iOS ise yüzde 11,9'luk paya sahip.