Teknoloji Intel, üzerinde çalıştığı ayrık GPU prototipinin ayrıntılarını paylaştı

Intel, üzerinde çalıştığı ayrık GPU prototipinin ayrıntılarını paylaştı

21.02.2018 - 14:04 | Son Güncellenme:

Intel, üzerinde çalıştığı ayrık görüntü işlemcisi prototipinin ayrıntılarını paylaştı. GPU, 14 nanometre üzerine inşa edilmiş 1.5 milyar transistörden oluşuyor.

Intel, üzerinde çalıştığı ayrık GPU prototipinin ayrıntılarını paylaştı

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Intel Kasım ayında yaptığı açıklamada, AMD'nin Radeon Technologies Group ve Vega'nın gelişiminde yer alan Raja Korduri'yi ekibine katmıştı. Intel, şirketin "geniş bir bilgisayar segmenti yelpazesi için ayrı grafik çözümleri" kurmayı planladığını da açıklamıştı. Bu küçük bir anlaşma değil, çünkü yaklaşık yirmi yıl önce i740'tan beri şirketten uygun bir ayrı grafik çözümü ne yazık ki göremedik. Şimdi Intel'in entegre (ayrık) GPU çözümlerinden birinin nasıl olacağı paylaşıldı.

Intel'in ISSCC'de (IEEE Uluslararası Katı Hal Devreleri Konferansı), San Francisco, California'da paylaştığı bir diyagram internette yayınlandı. Intel'in üzerinde çalıştığı ayrık GPU prototipinin iç işleyişi burada tasvir ediliyor. Intel'in bu noktada ne kadar ilerlediği tamamen açık değil, ancak şirketin düşünceleri hep ileriye dönük.

Haberin Devamı

Intel'in ayrık grafik yongası, Intel 9'uncu nesil grafik mimarisini temel alıyor. GPU, 14 nanometre üzerine inşa edilmiş 1.5 milyar transistörden oluşuyor. Nvidia'nın GeForce GTX 1080 Ti'ın GP102 GPU'su 16nm işlemci üzerine inşa edilmiş 12 milyar transistöre sahip. Nvidia'nın GT 1030 kartlarında bulunan GP108'in benzer 1.8 milyar transistörü var.

Intel, üzerinde çalıştığı ayrık GPU prototipinin ayrıntılarını paylaştı

Tüm işaretler, bunun muhtemelen dizüstü bilgisayarlar ve belki de NUC gibi sistemleri için tasarlanmış daha düşük uçlu ayrık GPU olduğunu gösteriyor. İki yongalı bir çözüm de olabilir. İlk yonga GPU ve bir sistem aracı içeriyor ve ikinci yonga da ana bilgisayara bağlanan bir FPGA.

Hız ve besleme ile ilgili olarak, frekanslar 0.51V'da 50MHz, 1.2V'da 400MHz aralığında. Öyle görünüyor ki Intel, ham performans yerine güç verimliliğine odaklanıyor. Ancak yine de bu bir prototip. Nihai donanım saat yönünde önemli derecede yüksek olabilir.

Açıkçası bu, AMD ve Nvidia'nın ayrı ekran kartlarıyla yarışacak bir şey değil. Bununla birlikte, Intel'in bir oyun sınıfı GPU üzerinde çalışmadığını söyleyecek bir şey de yok. Tasarım ölçeklenebilirse, Intel gelecekteki 12 milyar transistör parçasına bakıyor olabilir. Her iki durumda da, bu yeni parçanın, entegre çözümlere nasıl ve ne zaman çıktığını görmek ilginç olacak.