Teknoloji İnternet artık TV’de kumanda ‘Tweet’ atacak

İnternet artık TV’de kumanda ‘Tweet’ atacak

10.10.2010 - 22:17 | Son Güncellenme:

TTNet yayınların internet aracılığıyla TV’de izlenmesini sağlayan IPTV hizmetini başlattı. Web sitelerine, haber ve piyasa verilerine anlık erişim sağlayan sistemde vizyondaki filmler de var

İnternet artık TV’de kumanda ‘Tweet’ atacak

TTNet, TV yayınlarının internet aracılığıyla bilgisayardan izlenilmesini sağlayan “Tivibu”yu televizyona taşıyan “IPtivibu”yu Berlin’de tanıttı. Bu servis şimdilik İstanbul, Ankara, İzmir’de belli aboneleri hedefliyor. TTNet Genel Müdürü Tahsin Yılmaz sonraki adımın ise mobil alanda yayıncılık olacağının altını çizdi. IPtivibu servisiyle kullanıcılar genişbant internet erişimi (ADSL) üzerinden gelen yayınları TV’den izliyor. TTNet’in vereceği bir kutu aracılığıyla Tivubu sistemi TV’ye taşınıyor. Bu sistemin abonelik bedeli aylık 29 TL. Vizyondaki filmler 1-5 liraya satılıyor. 7 Mbit ve üzerinde aboneliği olan ADSL kullanıcıları bu hizmetten yararlanacak. Bu da TTNet’in 6 milyon abonesinin 1 milyonuna karşılık geliyor.

Mardin’e özel IPTV
Anten olmayan bölgelerde bu sistemin oldukça verimli sonuç verdiğini bildiren Yılmaz, Eski Mardin bölgesinde anten yasağı olduğunu hatta binaların dış cephelerinde kabloların da görünmemesi gerektiğini belirterek, buraya özel çözüm geliştirdiklerini, altyapı çalışmaların bitmek üzere olduğunu ifade etti. Tahsin Yılmaz, Mardin Valiliği ve belediyenin de kendilerine destek olduğu bilgisini verdi. Yılmaz, Paris’te böylesine bir kısıtlama olduğunu, bunun sonucunda da 10 milyon kişinin IPTV kullandığını hatırlattı. Öte yandan Yılmaz, toplantıda yöneltilen “IPtivibu’da erotik içerik olacak mı?” sorusunu “Hayır” şeklinde yanıtladı.


Aylık 29 lira, kotadan yemiyor, her TV’de çalışıyor
IPtivubu NEDİR, SİSTEMDE KAÇ KANAL VAR?
TTNet, ADSL internet bağlantısı üzerinden IPTV kutusuyla sunulan TV platformuna bu ismi verdi. Sistemde 61 yerli kanal, 40 yabancı kanal olmak üzere toplam 101 kanal var. IPtivibu ayrıca özel tematik kanalları da içinde bulunduruyor. Sistem içerisinde yüksek kalitede içerik sunan HD yayınlar da veriliyor.

Haberin Devamı

FİYATI NE KADAR?
Aylık 29 TL ücret alınıyor. Film paketi 7 TL. Bu paket Aralık sonuna kadar ücretsiz kullanılıyor.

TÜM TÜRKİYE’DE KULLANILIYOR MU?
Sistem şu anda İstanbul, Ankara ve İzmir’de uygulamaya alındı. Burada da yayında kesilmelerin önüne geçmek için internet hızında 7 MBit ve üzerinde ADSL bağlantısı olan aboneler sistemi kullanabiliyor. TTNet’te 8 Mbit’lik kotalı paketi kullananlar aylık 29 TL, sınırsız paketi kullananlar ise 49 TL ödüyor.

İNCE EKRAN ŞART MI, TÜPLÜ TV’DE ÇALIŞIR MI?
Bu hizmet tüplü TV’ler de olmak üzere tüm televizyonlarla birlikte kullanılabiliyor. Televizyonun tipi, markası veya modeli bu teknolojinin kullanımını etkilemiyor. IPTV kutusunu TV’ye takarak uygulama çalışıyor.

Haberin Devamı

TV’DEN İNTERNETE BAĞLANIP, NE YAPILIYOR?
Evet, bu sistem TV’leri direkt olarak internete bağlıyor. İnteraktif servisler sayesinde Twitter, Facebook gibi sosyal ağlara TV üzerinden erişiliyor, internetten alışveriş yapılıyor, fotoğraflara bakılıyor, spor, hava durumu, finans bilgileri alınıyor, RSS okuyucu servisiyle anlık gelişmeler takip ediliyor.

BU HİZMETLER İÇİN PARA ÖDENİYOR MU?
Hayır. Bu servisler için ücret ödenmiyor.

VİZYON FİLMLER NE ZAMAN GELİYOR, KAÇ LİRA?
IPtivibu, içinde film kanallarıyla birlikte geliyor. Bu kanalları aylık 7 lira bedelle izlemek mümkün. Bunlar içinde dünya ve Türk sinemasından filmler var. ABD’de 5 film stüdyosuyla yapılan anlaşmayla DVD’si çıkan filmler sisteme giriyor.

BU FİLMLERİN FİYATI NE?
Bu filmler 1-5 TL aralığında değişen fiyatlarla sistemde satılıyor.

ADSL’DE İNTERNET KOTASI ETKİLENECEK Mİ?
Hayır bu teknolojinin internet kotasıyla bir ilgisi yok. İzlenilen filmler ve sistemin kullanımı kotayı etkilemiyor.

KUTU NE İŞE YARIYOR, KAÇ LİRAYA SATILIYOR?
IPtivibu, ADSL internet bağlantısı, ADSL modem ve IPtivibu kutusuyla geliyor. Bu kutu, ADSL bağlantısı üzerinden gelen yayınları görüntü ve ses hizmetine çeviriyor. Kutu için herhangi bir ücret ödenmiyor. Abonelik süresinin bitiminde veya iptali durumunda kutu TTNET’e iade ediliyor.