Teknoloji İnternet güvenliği masaya yatırıldı

İnternet güvenliği masaya yatırıldı

12.04.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

İnternette güvenli iletişimi sağlamak için, bilgisayar ve İnternet kullanıcısı bireylerin bilişim güvenliği konusunda bilinçlendirilmesi gerekiyor.

İnternet güvenliği masaya yatırıldı
Bu anlamda da bilişim, finans, hukuk gibi konularda uzmanlaşmış kişi ve kuruluşların başrolü üstlenmesi büyük önem taşıyor.

TÜBİSAD - Bilişim Sanayicileri Derneği, TÜBİDER - Bilişim Sektörü Derneği ve TBD - Türkiye Bilişim Derneği tarafından bu hedefle kurulan Bilişim Sektörü Güvenlik Grubu da (BSGG) konuyla ilgili faaliyetlerine bir panelle başlangıç yaptı. BSGG’nin ilk çalışması, 12 Nisan Perşembe günü Garanti Bankası sponsorluğunda gerçekleştirilen “Bilgi Toplumu Olma Yolunda İnternet ve Güvenliği” paneli oldu.

Panelde, genel anlamda kamuoyunun İnternet konusunda bilinçlendirilmesine yönelik çalışmaların yanı sıra, İnternet bankacılığındaki güvenlik riskleri ve İnternet üzerinden işlenen suçlar da ele alındı.

Haberin Devamı
Panelde açılış konuşmalarını yapan TÜBİSAD Başkanı Tuğrul Tekbulut ve TBD Genel Koordinatörü Önder Özdemir, İnternet güvenliğinin önemini vurguladı. TÜBİSAD Başkanı Tekbulut, ülkemizin bilgi toplumu olma yolunda hızla ilerlediği ve bu dönüşümün kaçınılmaz olduğu bir dönemde, kamuoyunun ve iş dünyasının güvenlik konusunda bilgilendirilmesinin önemini vurguladı. Tekbulut, bireysel İnternet kullanımının, e-ticaretin, e-devlet uygulamalarının artmasının sektörün gelişimine ve büyümesine olan katkılarını ele alarak, güvenlik konusunda standartların belirlenmesi ve bu standartların uygulanması yönünde çalışmaların yapılması gerekliliğine değindi. Tekbulut, bu sebeple TÜBİSAD’ın, sektörün bir araya gelerek bu konuda beraber çalışmalar yapmasına öncülük ettiğini belirtti.

TBD Genel Koordinatörü Önder Özdemir de bilişim teknolojilerinin süratle günlük yaşama girdiğini, e-devlet uygulamalarının vatandaşların hizmetine sunulduğunu, bu konunun bireysel kullanıcılardan kurumsal kullanıcılara kadar her kesimi ilgilendirdiğini vurgulayarak, kullanılan sistem ve hizmetlere yönelik tehditler hakkında ciddi ve topyekûn bir farkındalık çalışmasının başlatılması; özellikle tüm kesimleri zamanında uyaracak, bilgilendirecek ve çözüm yöntemleri önerecek ulusal bir acil müdahale ekibinin kurulması ve bu ekibin etkin çalışması gerekliliğine dikkat çekti.

Açılış konuşmalarının ardından, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Cılız moderatörlüğünde bir panel gerçekleştirildi. Türkiye Bankalar Birliği Bilgi İşlem, İstatistik ve Teknoloji Grubu Başkanı Cahit Sabır, Oytek Genel Müdürü Altay Elbek, Bilgi Güvenliği Danışmanı Murat Lostar, Avukat Erhan Horasan ve Garanti Bankası Şubesiz Bankacılık Birim Müdürü Barbaros Uygun’un katıldığı panelde, İnternet’te güvenlik, İnternet bankacılığı işlemlerinde dikkat edilmesi gereken konular, tüketici hakları ve hukuksal süreçler gibi konular ele alındı.

Panel katılımcılarından Murat Lostar, teknolojinin tüm avantajları ve riskleri ile birlikte hayatımıza girdiğini, getirdiği kolaylıklardan yararlanırken risklerinin farkında olmanın ve gereken önlemleri almanın tüm kullanıcıların görevi olduğunu belirtti. İnternet’e bağlanan, ADSL kullanan, İnternet bankacılığı yapan herkesin alması gereken basit önlemler olduğunu belirten Lostar, özellikle güncel antivirüs yazılımı kullanmanın, son yamaları yüklemenin, kişisel güvenlik duvarı ve casus yazılımlara karşı önlemler almanın önemini vurguladı. Hırsızlık, dolandırıcılık, sahtekarlık gibi eski suçların İnternet üzerinde de işlendiğine dikkat çeken Lostar, “Evimizi, ailemizi, çocuklarımızı gerçek dünyada koruduğumuz gibi, sanal dünyada da korumamız gerekiyor,” dedi.

Ayrıntılı bilgiye ve güvenlik için alınması gereken önlemlerin detaylı bir listesine adresinden ücretsiz olarak ulaşılabiliyor.