Teknoloji İnternete gündem montajı yapılır

İnternete gündem montajı yapılır

15.04.2009 - 11:44 | Son Güncellenme:

Ozan Tüzün’ün iki yıl önce açtığı blogu bobiler.org’da çıkan komik “monteler” internette en çok dolaşan mesajlar arasında. Tüzün siteyi ayda bir milyon kişinin tıkladığını söylüyor

İnternete gündem montajı yapılır

Bobiler.org yaklaşık 20 bin kullanıcının çeşitli konu başlıkları altında görsel işler ürettiği bir site. Sitenin içeriği kullanıcılar tarafından belirleniyor, ana sayfada yer alacak işler de kullanıcıların oylarıyla seçiliyor.

Haberin Devamı

Üyeliğe terfi etmeden önce bir süre “kuçu” olarak takılınılan bobiler.org’un ziyaretçileri ağırlıklı olarak lise ve üniversite öğrencileri. Siteyi reklam, grafik ve tasarım işinde çalışanlar da takip ediyor. Ayrıca üyeler tarafından hazırlanan görseller facebook ve e-posta aracılığıyla binlerce kişiye ulaşıyor. Sitenin kurucusu Ozan Tüzün “Bobiler’de yer alan bazı çalışmalar bize sormadan aşırılıyor, ana haber bültenlerinde gösteriliyor, gazetelerde yayımlanıyor. Ama sitenin adını bile geçirmeye gerek duymuyorlar” diyor.

Siteye gönderilen, üzerinde photoshop’la oynanarak esprili bir hale gelen işlere “monte” deniyor. Bir “monte” ile yaklaşık üç saat uğraşılıyor. Üzerinde bir hafta çalışan “monteler” de var. Mizah dergisi Penguen’le yapılan anlaşma sonucunda dergi her hafta bir “monte”ye yer veriyor.

Haberin Devamı

Sitenin ismi nereden çıktı?
Ablamla birbirimizi bobi diye çağırırız. Bir gün mağazada alışveriş yaparken birbirimize bobi diye seslendiğimizi duyan görevli “Hey bobiler baksanıza” dedi. Sitenin ismi de oradan çıktı. Bobiler.org önceleri kendi blog’umdu. İki yıl önce açmıştım. Monteler ekliyordum. Sonra başkaları da monteler göndersin istedim, interaktif hale getirdim. 

İnternete gündem montajı yapılır


“En çok Erdoğan’ın fotoğrafları üzerinde ‘oynanıyor”

Siteyi kaç kişilik bir ekip hazırlıyor?
Sitenin altyapısı ile ben uğraşıyorum. İki arkadaşım moderasyona yardım ediyor. 

Yolladığınız şeyin sitede yayınlanması için ne gerekiyor?
Komik ve zekice bir şeyler arıyoruz. Bize yollanan işlerin yüzde 96’sı üzerinde oynanarak, photoshop yapılarak, zekice bir hamleyle komik hale getirilmiş işler... 

Üzerinde en çok photoshop yapılan kim?
Herhalde Tayyip Erdoğan. Hep yeni birileri çıkıyor; Tatar Ramazan, Küçük Onur, Esra Ceyhan’ın uçan adamı Sabri... 

Başbakan, milletvekilleri, sanatçılar “monte”lerden nasibini alıyor. Hakkınızda dava açılmaması için sansür uyguluyor musunuz?
Başbakanımıza yaptıklarınızı savcılığa bildireceğiz tarzında telefonlar ve e-posta’lar geliyor. Ancak şu ana kadar hiç dava açılmadı. Bu röportajdan sonra başımız ağrıyabilir tabii! Hukuksal olarak başımızı derde sokacağından şüphelendiğimiz, hakaret içerdiğinden emin olmadığımız işleri bir uyarı metniyle birlikte yayımlıyoruz: “Bu eserde hakaret / halkı savaştan soğutma gibi bir suç var mı yok mu çözemedik, görmek istediğinize emin misiniz?” 


Siteyi günde 25 bin kere kapattılar
Sansürü yine siteye özgü komik bir şekilde protesto etmiştiniz...
Youtube kapatıldığı zaman sansürü protesto ettik sitede. Bir buton vardı. “Eğer sitede sizi rahatsız eden bir içerik varsa, tıklayın tüm ziyaretçilere kapatın” yazıyordu altında. Sonra herkes kapatmaya başladı siteyi. 10 saniyede bir kapanıp duruyordu. “Ben yabancıyım, bana kapatma” butonu eklemek zorunda kaldık. Böylece  kapansa da siz etkilenmiyordunuz.  Bir gün boyunca sürdü protesto, bu süre
içinde 25 bin kere kapatıldı site.

İnternete gündem montajı yapılır



İnternete gündem montajı yapılır