Teknoloji İnternetteki büyük tehlike!

İnternetteki büyük tehlike!

14.08.2009 - 14:18 | Son Güncellenme:

Almanya’da kişisel verilerin internet üzerinden kolayca pazarlanabildiğinin ortaya çıkmasının ardından Türkiye’de de durum pek farklı olmadığı bildirildi.

İnternetteki büyük tehlike

Deutsche Welle, Almanya’da kişisel verilerin, sadece internet üzerinde bir kaç saatlik çaba sonucunda bir kaç yüz euro karşılığında çok kolayca elde edilebildiği belgelendiğini belirterek, "İşin ilginç yanı, bu bilgilerin Türkiye’den de satın alınabiliyor olunuşu. Uzmanlar Türkiye’de de veri güvenliği konusunda büyük eksiklikler olduğunu belirtiyor" dedi.

Haberin Devamı

Almanya’da kişisel verilerin internet üzerinden kolayca pazarlanabildiğinin ortaya çıkmasının ardından Türkiye’de de durum pek farklı olmadığı bildirildi. Deutsche Welle de, "Türkiye’de büyüyen tehlike: Veri ticareti" dedi.Alman yayın kurumu Deusche Welle Türkçe Servisi, Almanya’da kişisel verilerin internet üzerinden birkaç yüz euro karşılığında kolayca pazarlanabildiğinin ortaya çıkmasıyla veri güvenliği konusu yeniden gündemin ilk sıralarına oturduğuna işaret ederken Türkiye’de de durum pek farklı olmadığını vurguladı.DW, "İşin ilginç yanı, bu bilgilerin Türkiye’den de satın alınabiliyor olunuşu. Uzmanlar Türkiye’de de veri güvenliği konusunda büyük eksiklikler olduğunu belirtiyor" uyarısını yaptı.

Haberin Devamı

Uzmanların, Türkiye’de özellikle elektronik posta adreslerinin satışı oldukça yaygın olduğuna işaret ettiklerini kaydeden DW, Türkiye Bilişim Derneği Yönetim Kurulu üyesi Avukat Ceyda Akaydın’ın "Maalesef veri hırsızlığı ileri boyutlarda" değerlendirmesini de aktardı. DW şöyle dedi:
"Kendisine de adres, banka ve tapu bilgilerinin satılmaya çalışıldığını aktaran Akaydın, bazen bu bilgilerin çok da doğru olmadığını sözlerine ekledi. Akaydın, ‘Mesela tapu konusunda Türkiye’de zaten bir elektronik veri tabanı yok. Tapu Genel Müdürlüğü’nün elinde bile yok bu veriler o yüzden bunların bir bölümü şişirme bilgiler’ diye konuştu."

DW, Türkiye’nin, Rusya ve Çin’den sonra en çok hackerin (bilgisayar korsanı) olduğu ve yine kişisel bilgilerin satıldığı ülkelerden biri olduğunu belirtirken Avukat Ceyda Akaydın da şu noktalara dikkat çekti:"Bizde bu işin suç olduğu daha çok yerleşmiş bir şey değil. Ne kadar yasa yaparsanız yapın ne kadar kanun çıkartırsanız çıkartın, toplum tarafından benimsenmedikçe bu yasayı uygulamak çok kolay değil. Bunu şöyle düşünün. Erik çalmaya 20 yıl ceza verebilirsiniz ama konu komşu ‘Hay Allah! Bak komşu, çocuğu benim eriklerimi yemiş. Hay Allah yaramaz çocuklar’ derse bunu engellemek mümkün değil. Bizde de maalesef hackerlere bu gözle bakılıyor."

-"İLGİLİ YASA TBMM’DE BİR YIL BEKLETİLİYOR"

Haberin Devamı

Bu arada, Türkiye’nin Kişisel Verilerin Korunması Hakkındaki Kanun Tasarısı’nın bir yıldır TBMM’de bekletildiğine de dikkat çekilen haberde bu konuda Türkiye Bilişim Vakfı Genel Sekreteri Behçet Envarlı’nın da görüşlerine yer verildi.Envarlı da, "Türkiye İkinci Dünya Savaşı’nın yarattığı o sorunları yaşamadığı için kamuoyunda kişisel bilgilerin korunmasının ne denli önemli olduğu farkındalığı yaratılmış değil. Dolaysıyla bu konuda kamuoyunun baskısı ve ilgisi olmayınca TBMM de böyle bir kanunu çıkarma zorunluluğunu pek hissetmiyor" dedi.
Buna karşın haberde "özellikle AB’ye katılım çalışmasının yapıldığı fasılların artık bir bir açılmaya başladığı bir dönemde bu taslağın yasalaşması kanun taslağından kanuna terfi etmesi artık zorunlu gibi görünüyor" da denildi.