Apple iOS 12 ile iPhone'lardan 911 arandığında konum otomatik paylaşılacak

iOS 12 ile iPhone'lardan 911 arandığında konum otomatik paylaşılacak

18.06.2018 - 17:28 | Son Güncellenme:

iPhone kullanıcıları telefonlarıyla 911’i aradıklarında konumlarını karşı tarafla otomatik olarak paylaşacak. Apple bu özelliği iOS 12 ile ABD'deki kullanıcılarına sunacak.

iOS 12 ile iPhonelardan 911 arandığında konum otomatik paylaşılacak

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

iOS 12 ile birlikte iPhone sahipleri telefonlarıyla 911’i aradıklarında konumlarını karşı tarafla otomatik olarak paylaşacak. Yeni sistemle, iPhone'lar tam konumlarını RapidSOS dağıtıcısına gönderecek ve bu da koordinatları yerel acil durum müdahale merkezlerine iletecek. Bu durum, ambulansların ve sağlık görevlilerinin arayanlara ulaşmasını hızlandıracak, yanıt verme sürelerini hızlandıracak.

Yeni özellik iOS 12'nin bir parçası olarak, bu yılın sonunda gelecek. Varolan 911 sistemi, herkesin sabit hatları kullandığı ve arama operatörlerinin telefonların yerlerini kolayca tespit edebildiği bir sistem için tasarlandı. Ancak, Ulusal Acil Durum Numarası Derneği'ne göre, ülkenin birçok yerinde 911 çağrılarının %80'inden fazlası cep telefonlarından yapılıyor. Cep telefonu kullanıcıları şu anda acil durum görevlileriyle konumlarını paylaşabiliyor, ama bunlar birkaç yüz metre ile sınırlı.

Haberin Devamı

Apple, bu zorluğu çözmek için mobil kuleler, GPS ve WiFi erişim noktaları gibi cihaz üzerindeki veri kaynaklarını kullanarak mobilden 911'i arayanın yerini daha kolay tahmin eden HELO'yu (Hibritleştirilmiş Acil Durum Konumu) başlattı. Yeni özellik de HELO üzerinde inşa ediliyor.

Apple, acil durum teknolojisi şirketi RapidSOS'un İnternet Protokolü tabanlı veri aktarım sistemini, 911 merkezi ve HELO konum verilerini acil durumdaki kişilere verilen yanıt süresini hızlandırmak için kullanacak. RapidSOS'un sistemi, endüstri standardı protokollere dayanan birçok 911 merkezin mevcut yazılımı ile entegre olarak iOS kullanıcılarının acil durum konum verilerini sunacak.