Teknoloji iPhone 4S'e geçer misiniz?

iPhone 4S'e geçer misiniz?

11.10.2011 - 15:00 | Son Güncellenme:

iPhone 4S ile birlikte gelen asıl soru: Zaten iPhone sahibi olanlar, yeni iPhone'u neden alsın?

iPhone 4Se geçer misiniz

Herkes iPhone 5 beklerken Apple'ın iPhone 4S'i duyurması bazı kesimler tarafından olumlu, kimileri tarafından ise tamamen hayal kırklığı olarak algılandı. Fakat asıl soru şu: Yeni iPhone'un hedef kitlesi kim?

Öncelikle telefonun yeni özellikleri gerekten de dikkat çekiyor. Sesli komut sistemi, 8 megapiksel kamera, çift çekirdekli A5 işlemci ve HSPA+ desteği takdire şayan. Tüm bunların yanında yeni anten ile artık arama kalitesi de büyük ölçüde artıyor.

Apple'ın iPhone 4S ile hedeflediği kitle ise iPhone 3G ve iPhone 3GS kullanıcıları olarak tahmin ediliyor. Fakat analistler şu soruyu sormadan da geçmiyor: iPhone 4 sahipleri telefonlarını 4S'e yükseltecek kadar ikna oldular mı? Yazımızın devamında bu soruya cevap arıyoruz.

Herkesin bir iPhone'u olacak

Bazılarına göre 4S, hala anlaşması devam eden iPhone 4 kullanıcıları bile ikna edecek özelliklerle geliyor. Gartner analisti Michael Gartenberg konuyla ilgili şu Apple'vari yorumu yapıyor: "Evrimsel bir ürün ve birçok devrimsel özellikle birlikte geliyor. Sanırım birçok kişi yeni telefona geçiş yapacak."

Kesin olan bir şey var ki Apple artık isteyen herkesin cebine bir adet iPhone koymak istiyor. 64 GB iPhone 4S 399 $'dan satılırken 8 GB'lık iPhone 4 99 $ fiyat etiketine sahip. Tabii ki her iki telefon da 2 yıllık bir sözleşme gerektiriyor. Yine dikkat çeken bir başka nokta da Apple'ın bu uygun fiyatları sağlamak için piyasaya ucuz bir telefon çıkarmak zorunda kalmaması.

Gartenberg iPhone 3G'den 3GS'ye geçişin de benzer şekilde olduğunu belirtiyor ve şöyle diyor: " iPhone 3G'den 3GS'ye geçerken de benzer durum olmuştu. İnsanlar yeni özellikleri istiyorlar. Herkes daha ilk günden 4S almayacak ama bunu yapacak çok kişi de var." Diğer analistler de benzer görüşler dile getiriyorlar. Tayvan tabanlı bileşen takip firması TrendForce, 2012 yılında 100 milyon iPhone ihraç edileceğini söylüyor ve bunun 110 milyona çıkabileceğini belirtiyor. Fakat bütün herşey günlük güneşlik değil. Hayal kırıklıklarını da yazımızın devamında ele alıyoruz.

iPhone 4S: İlk hayal kırıklığı mı?

Twitter'da şu sıralar inanılmaz bir tartışma almış başını gidiyor. Ana konu ise insanların yaşadıkları hayal kırıklığı. Beklentilerin bu kadar yükselmesi Apple fanatiklerini hayal kırıklığına uğrattı. Her ne kadar iPhone 4S'in ön siparişleri Apple'ı memnun edecek seviyelerde olsa da, yeni telefonun yeteri kadar çok özellik sunmadığını düşünüyorlar.

Informa Telecoms & Media'dan David McQueen konuyu şöyle dile getiriyor: "iPhone 4S tasarımı, ekran boyutu ve arabirimi ile birebir iPhone 4'e benziyor. Değişen şeyler telefonun içinde. Çift çekirdekli işlemci ile daha iyi pil ömrü, 1080p video kaydı , 8 megapiksel kamera ve CDMA ile GSM şebekeleri arasında geçiş bazı insanları ikna edebilir fakat bütün Apple hayranlarını etkilemeyeceği kesin."

McQueen'e göre asıl sorun iPhone 4S'in Windows Phone ve Android gibi rakiplerinin yeni modellerini saf dışı bırakmakta yetersiz olacak olması. "Donanım ve performansta yapılan iyileştirmelere karşın arabirimde hiç bir değişikliğin olmaması kullanıcıları hayal kırıklığına uğrattı. Tüm bunların, rakiplerin sürekli daha iyi ekran ve arabirimli yeni modeller piyasaya sürdüğü bir zamana denk gelmesi şimdiye kadar piyasaya çıkıp hayal kırıklığı yaran ilk iPhone modelinin doğmasına neden olabilir."

Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.