Populer Bilim Kapalı alan Kangal'ın genetiğini bozuyor

Kapalı alan Kangal'ın genetiğini bozuyor

18.12.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sivas'ın Kangal İlçesi'nde yetişen dünyaca ünlü Kangal köpeklerini kapalı alanda tutmanın özgürlüğüne düşkün olan bu hayvanların ileride genetik özelliklerinin kaybolmasına yol açabileceği bildirildi.

Kapalı alan Kangalın genetiğini bozuyor
Veteriner Çoşkun Gür, “Saf Kangal köpeklerinin uzun süre kapalı alanda durması onların genetik özeliğini bozuyor'' dedi.

Dünyaca ünlü Kangal köpeklerinin kapalı alanda uzun süre durdukları taktirde bütün özeliklerini kaybettikleri belirtildi. Bu köpeklerin sahibine ait canlı cansız her şeyi koruduğunu ve gözettiğini belirten veteriner Çoşkun Gür, “Saf Kangal köpeklerinin hiçbir eğitime ihtiyaçları yoktur. Onlar sanki doğuştan, koruma ve kollama iç güdüsüyle şifrelenmiştir. Kangal köpeklerinin diğer bir önemli özelliği de özgürlüklerine düşkün oluşlarıdır. Bu köpeklerin özgürlüğüne düşkün olmalarından dolayı kapalı alanda kalmayı sevmezler. Koşup oynamak sahibine ait olan her şeyi koruyup kollamak onun olmazsa olmazıdır. Bu özellik Kangal köpeklerinin genetik yapılarında var. Özellikleri göz önüne alındığında bu köpeklerin kapalı alanda tutulmaları, özgürlüklerinin kısıtlanması hareketsizlik onun moral olarak çökmesine ve özelliklerini yitirmesine sebep olmaktadır.'' diye konuştu.

Gür, özellikle büyüme çağındaki yavruların yeterince koşmadığı ve hareket edemediği taktirde kas ve kemikleri yetersiz kalacağını ileri sürerek, “Bu özelliklerin nesilden nesile aktarılacağı göz önüne alındığında kapalı alanda bu hayvanların genetik özellikleri kaybolacaktır. Doğada özgür yaşaması, koyunlarla iç içe olması bu ırk için çok önemlidir. Bu işi ticaret için yapanlar ve kulübelerde bu köpekleri muhafaza edenler ırkın özeliğinin bozulmasına neden olmaktadır'' dedi.