Populer Bilim Karbondioksit salımında 23' üncüyüz.

Karbondioksit salımında 23' üncüyüz.

29.11.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yaydığı karbondioksit dünya ölçeğinde küçük olan Türkiye son 15 yılda bu alandaki artışın en fazla görüldüğü ülkelerden oluşan listenin ortalarında yer aldı.

Karbondioksit salımında 23 üncüyüz.

BM Kalkınma Programı’nın insani gelişmişlik raporuna göre, Türkiye en fazla karbondioksit salan 30 ülke arasında 23’üncü bulunuyor.

BM Kalkınma Programı’nın iklim değişiklikleri ve çevre ağırlıklı insani gelişmişlik raporuna göre, Türkiye’nin karbondioksit salımı 1990-2004 yılları arasında yüzde 55 arttı. Bu rakamla Türkiye karbondioksit üretimi hızlı artan ülkeler sıralamasında ortalarda bulunuyor. Karbondioksit üretimi 15 yılda en fazla artan ülke yüzde 211 ile Malezya oldu. Karbondioksit üretimi artışı Çin’de yüzde 109, Birleşik Arap Emirlikleri’nde yüzde 173, Cezayir’de yüzde 152, ABD’de yüzde 25, Hindistan’da yüzde 97, Kanada’da yüzde 54, Kore’de yüzde 93, İran’da yüzde 99, Brezilya’da yüzde 58, İspanya’da yüzde 56 düzeyinde gerçekleşti.

ABD dünya karbondioksit üretiminin yüzde 20.9’unu gerçekleştirirken Türkiye’nin bu üretimdeki payı binde 8 düzeyinde bulunuyor. En fazla karbondioksit üreten ilk 30 ülke şöyle: ABD, Çin, Rusya Federasyonu, Hindistan, Japonya, Almanya, Kanada, İngiltere, Kore, İtalya, Meksika, Güney Afrika, İran, Endonezya, Fransa, Brezilya, İspanya, Ukrayna, Avustralya, Suudi Arabistan, Polonya, Tayland, Türkiye, Kazakistan, Cezayir, Malezya, Venezuela, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Hollanda.

Yüksek karbondioksit üreten ülkelerin girdiği listede, Mısır, Cezayir, Türkiye, Tayland, Endonezya gibi tam sanayileşmemiş ülkeler de bulunuyor.