Populer Bilim Klima sağlığımızı nasıl etkiler?

Klima sağlığımızı nasıl etkiler?

27.07.2012 - 17:15 | Son Güncellenme:

Klimaların sağlık açısından büyük faydaları olduğu bilimsel otoriteler tarafından da açıklanmaktadır. Özellikle yaşlılara, kalp, tansiyon, şeker ve astım rahatsızlığı olan insanlara yeterli konforu sunduğu için klima kullanılması tavsiye edilmektedir.

Klima sağlığımızı nasıl etkiler

Yaşanılan ortamların 20-270C sıcaklık ve %40-60 bağıl nemde tutulması, insan sağlığı açısından ideal koşulları oluşturduğu gibi, yaşam kalitesini ve çalışma performansını arttırmakta olduğu dünyada kabul edilmiştir. Bilimadamları tarafından yapılan araştırmalarda 250C sıcaklığın üstündeki her bir derecelik artışta çalışan performansının ortalamada %2 azaldığı belirtilmektedir.

Nem oranının özellikle yaz aylarında fazla olması aşırı terleme, su kaybı ve strese sebep olmaktadır. Nemin ideal şartlara (%40-%60 arasına) düşürülmesi bakteri, mikroskobik organizma oluşumlarını engellediğinden, alerjik reaksiyonlara sebep olan oluşumları engelleyerek alerji hastalarına konforlu ve sağlıklı bir ortam oluşturmaktadır. Nem düzeyinin az olması da boğaz kuruluğu, gözlerde yanma gibi rahatsızlıklara yol açar. Klimalar ortam nemini ayarlayarak bu şikayetlerin oluşmasını
engeller.

Klimalardaki filtreleme sistemleri ile de toz, polen, mikrop, küf, sigara dumanı, kötü koku gibi bir çok sağlığa zararlı etken havadan ayrıştırılarak sağlıklı yaşam ortamları yaratılmaktadır. Yaşadığımız ofis, konut gibi yerlerde bunu sağlamanın en doğru yolu klima cihazı kullanmaktır. Hastanelerin bazı bölümlerinde ise hijyenik özel bir iklimlendirme sistemi kullanımı vazgeçilmez bir gerekliliktir.

Klimanın sağlığa olan faydalarından yararlanılması; klima kullanımında filtre temizliği, periyodik sezon bakımlarının yaptırılması, sıcaklık ve nem seviyelerinde önerilen değerlere dikkat edilmesi ile kolaylıkla mümkündür. Bunlar yapıldığında cihazın ömrü de uzar.

Sağlıklı ve konforlu klima kullanımında dikkat edilmesi gereken önemli noktalar şunlardır:

1. Klimanın üflediği hava yakın mesafeden bir insan vücuduna doğrudan vurmamalıdır. Klima kullanımı vantilatör kullanımından farklıdır. Doğrudan ve uzun süreli temas halinde eklemlerde, solunum yollarında, kaslarda ve gözlerde rahatsızlıklara neden olabilir.

2. Klimanızı soğutma modunda çalıştırırken çok düşük sıcaklığa ayarlamayın. Böyle yaparak daha hızlı serinlik elde edemezsiniz. Rahat edeceğiniz en yüksek sıcaklığı seçin. Bu sıcaklık genellikle Türkiye koşullarında 24-26°C’ lerdir. Düşürdüğünüz her bir derece, klimanın elektrik tüketimini %10 arttıracaktır. Benzer şekilde Isıtma modunda çalıştırırken de çok yüksek sıcaklıkta ayarlamayınız. Klimanızın üfleme hızını gereğinden yüksek tutmayın.

3. Klimanızı amacı dışında; örneğin kurutma, yiyecek ısıtma/soğutma vb. için kullanmayınız.

4. Filtrelerin kullanım kılavuzunda belirtilen aralıklarla temizlenmesi ve klimanızın yetkili servisler tarafından periyodik bakımının yapılması cihazın ömrünü uzatacaktır.

5. Nemli günlerde klimanızı nem alma modunda çalıştırın.

6. Ev, küçük ofis, dükkan gibi yerlerde kullanılmak üzere tasarlanmış bireysel klimalar, hastanelerin ameliyathane, yoğun bakım ve benzeri ünitelerinde kullanılmamalıdır. Bu tür yerlerle evlerin ihtiyaçları farklıdır; bu unutulmamalıdır.

Sonuç olarak, günümüzde teknolojinin sunduğu tüm güzelliklerin doğru kullanılması gerekir; bu güzellikler yanlış kullanıldığında insanlar için rahatsızlık verici ve tehlikeli olabilirler. Kullanımı gayet basit olan klimalar da doğru kullanıldığı takdirde insanlara sağlıklı, konforlu ve çalışıp yaşamak için uygun ortamlar sunar.