Populer Bilim Klon tavşan biyolojik testten geçti

Klon tavşan biyolojik testten geçti

24.07.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çin’de beş ay önce klonlanan dünyanın ilk klon tavşanı biyolojik testten geçti, yaşamını sağlıklı olarak sürdürebiliyor.

Klon tavşan biyolojik testten geçti
China Daily gazetesinin haberinde, ceninden alınan hücrelerle biyolojik süreçten geçirilerek yapılan klonlama sonrası 12 Şubat’ta 60 gram doğan dişi tavşanın Şanghay’daki merkezde normal yaşam sürdürdüğü ifade edildi. 

İlk kez Dolly adlı koyunun klonlandığı 1996’dan sonra bilim adamları fare, sığır ve domuz klonladılar. 2002’de ise Fransız bilim adamları yaşlı bir dişi tavşanın yumurtalarından dünyada ilk kez bir tavşan klonladılar. Ancak haberde, Çin’de ilk kez tavşan cenininden "fibro blast" hücre alınarak klonlama yapıldığına işaret edildi.

Klonlamayı yöneten Pekin Hayvan Bilimleri Enstitüsü’nden Dr. Li Şangang, ceninden alınan hücrelerin yetişkin hayvanlardan alınanlara göre daha uzun süre yaşadığını ve gen değişiklikleri ile gen araştırmaları için daha zengin materyaller içerdiğini belirtti. Li, tavşanların gebelik süresinin koyun ve inek gibi büyük hayvanlardan daha kısa olmasının klonlama için avantaj olduğunu da söyledi.

Çin Biyoteknoloji Geliştirme Merkezi Müdürü Vang Hongguan da Çin’deki klonlama çalışmalarının ileri seviyeye geldiğini ve dünyanın en gelişmiş laboratuvarlarında alınan sonuçları elde edebildiklerini belirtirken, ilk deneyimlerin sonuçları hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıklarını, ulaştıkları sonuçların daha önce yayınlanıp yayınlanmadığından emin olamadıklarını kaydetti.